Juraj Fehervari - generálny riaditeľ Be Lenka SNÍMKA: Peter MayerSNÍMKA: Peter Mayer
StoryEditor

Juraj Fehervari, CEO Be Lenka: Od začiatku som vedel, že chceme byť lídrom

06.05.2023, 00:00
  • Zbiera podnikateľské ocenenia ako na bežiacom páse a šéfuje spoločnosti, ktorá sa z lokálnej firmy na predaj ergonomických nosičov za niekoľko rokov vyšvihla na premianta v oblasti barefoot obuvi s celosvetovým dosahom.
  • Obchod s takzvanými bosými topánkami vystaval od piky a plány má smelé.
  • Aké však boli jeho začiatky a kedy budeme môcť napríklad tenisky hodiť do kompostu?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Kedy ste prvýkrát v živote počuli slovo barefoot?

Asi pred siedmimi rokmi to spomenul môj starší syn, keď sme riešili jeho prvú obuv. Ale keď sa nad tým hlbšie zamyslím, tak ešte asi dva roky predtým som si v Austrálii kúpil barefoot topánky, i keď vtedy som vlastne nevedel, čo to je, a bolo mi to aj dosť jedno, hlavne že boli pohodlné (smiech).

Takže keď ste začínali v Be Lenke, už ste tušili, do čoho idete?

Be Lenka ja na trhu päť a pol roka, z toho zhruba štyri a pol roka robíme aj barefoot.

Pýtam sa i preto, lebo predpokladám, že ste ako malý nesnívali o tom, že budete predávať topánky.

Nie, to vôbec (úsmev). Musím sa priznať, že prvýkrát ma do toho chcela zatiahnuť moja manželka. Predtým sme totiž mali e-shop s produktmi na nosenie detí a ona chcela zaradiť aj detské barefoot topánky. Lenže ja som mal vtedy toho toľko, ešte sme aj dom stavali, že som povedal, že určite nie. No a približne o dva roky som dostal rovnakú ponuku, ktorú som už následne prijal.

Čo na to vaša žena?

Stále mi hovorí: čítam tie rozhovory s tebou a počúvam podcasty a ešte som nepočula svoje meno, pritom som skoro všetko vymyslela ja (smiech).

Tak verím, že jej aspoň nejaké tantiémy posuniete.

Samozrejme, veď ona je taká sivá eminencia toho celého (úsmev).

Poďme sa teraz s plnou vážnosťou pozrieť na vaše podnikateľské začiatky.

Podnikám od osemnástich rokov, takže vlastne celý život robím nejaké projekty okolo predaja a marketingu. Keď som sa vrátil zo zahraničia, nechcel som sa už venovať len biznisu pre peniaze. Ale niečomu, čo by mi dávalo zmysel a chcel by som to robiť aj v prípade, že mi za to nikto neplatí. Vtedy som sa prvýkrát dostal k ergonomickým nosičom pre deti a vzápätí k barefoot topánkam. Tam som zažil ten wow efekt. Sám som ich skúšal a najskôr som nechápal, prečo ich nenosí každý a nie sú v každom druhom obchode. No a potom na jednej pracovnej ceste sme sa dohodli, že skúsime zaradiť do ponuky aj barefoot. Dnes hodnotím ako najpozitívnejšiu vec to, že nikto z nás nebol na počiatku obuvník. Paradoxne to bola naša najväčšia devíza, že nikto z nás tomu nerozumel, nemali sme v hlave žiadne limity, ktoré na trhu sú.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-16 14:50:07 - Feat.: 0 - Title: Ručné práce v podaní šikovných Slovákov? Áno, v Čičmanoch je pletenie výsostne mužská práca 02 - Modified: 2023-02-07 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šatník so závesom aj toaleta bez dverí. Richard Kilo je architekt, ktorý vyvádza ľudí z ich domácej rutiny 03 - Modified: 2023-01-13 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mladý pár prerazil s poctivou slovenskou výrobou: Toto oblečenie vám kvalitné vydrží dlhé roky
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 09:16