Režisér Nicolas Philibert pózuje so Zlatým medveďom za najlepší film za  „On the Adamant“ po slávnostnom odovzdávaní cien na 73. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlinale v Berlíne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zlatého medveďa za najlepší film získal na Berlinale francúzsko-japonský dokument Na Adamante

25.02.2023, 21:13
25.02.2023, 23:46
Autor:
ČTKČTK

Ústrednou témou víťazného filmu je plávajúce zdravotnícke zariadenie Adamant, ktoré na Seine v srdci Paríža poskytuje ambulantnú starostlivosť ľuďom s duševnými poruchami.

Zlatého medveďa za najlepší film 73. ročníka medzinárodného filmového festivalu Berlinale dnes v nemeckej metropole získal francúzsko-japonský dokument Sur l ‘Adamant (Na Adamante) režiséra Nicolasa Philiberta. O Zlatého medveďa, ktorý je hlavným ocenením festivalu, sa tento rok uchádzalo 19 snímok. Český medzi nimi rovnako ako vlani chýbal.

Ústrednou témou víťazného filmu je plávajúce zdravotnícke zariadenie Adamant, ktoré na Seine v srdci Paríža poskytuje ambulantnú starostlivosť ľuďom s duševnými poruchami. Diváci vďaka filmu majú možnosť vstúpiť na palubu lode a stretnúť sa s pacientmi a opatrovateľmi, ktorí hľadajú nové možnosti, ako byť spolu.

image

Na festivale Berlinale ocenili film Mimy slovenskej režisérky Miry Fornay, natáčal sa pri Bratislave

Video: Trailer k víťaznému filmu Sur l‘Adamant:

"Pokúsil som sa zmeniť obraz toho, ako duševne chorých vnímame. Existujúce náhľady sú diskriminačné," povedal Philibert po prevzatí Zlatého medveďa. Uviedol, že zmyslom snímky bolo hľadanie spoločnej ľudskosti ako niečoho, čo nás všetkých spája.

Sedemčlenná medzinárodná porota v hlavnej súťažnej sekcii popri hlavnej cene rozdala aj rad Strieborných medveďov, čo sú ocenenia za jednotlivé filmárske a herecké kategórie. Strieborného medveďa za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe si odniesla osemročné dievča Sofía Oterová za detskú úlohu v španielskej dráme 20-tisíc especies de abejas (20-tisíc druhov včiel). Snímka rozpráva príbeh osemročného dieťaťa, ktoré chce žiť svoju pravú rodovú identitu.

"Táto cena pre mňa znamená niečo veľmi mimoriadne," povedala Oterová v ďakovnom prejave. Podľa usporiadateľov festivalu sa stala najmladšou nositeľkou medveďa v histórii Berlinale.

Strieborného medveďa za najlepší scenár udelila porota vedená americkou herečkou Kristen Stewartovou nemeckej filmárke Angele Schanelecovej za film Music (Hudba), ktorý tiež režírovala. Snímka sa v abstraktnej forme venuje Oidipovmu mýtu, ktorý je časovo presadený do obdobia od 80. rokov 20. storočia do súčasnosti a ktorý divákov zavedie od gréckych pláží k berlínskym jazerám.

image

Slovenské a české sobnosti, umelci a politici spomínajú na zosnulého režiséra Juraja Jakubiska

Medveďa za najlepšiu réžiu tento rok dostal Francúz Philippe Garrel za francúzsko-švajčiarsku drámu Le grand chariot (Veľký voz). Veľkú cenu poroty si potom odnieslo nemeckej romantickej drámy Roter Himmel (Červené nebo) nemeckého režiséra Christiana Petzolda.

Hoci v hlavnej súťažnej sekcii česká tvorba chýbala, v tej sprievodnej zastúpená bola. V sekcii Encounters sa o ocenenie uchádzal celovečerný dokument Východný front ukrajinských režisérov Vitalija Manského a Jevhena Titarenka. Snímka, ktorá vznikla v koprodukcii Litvy, Ukrajiny, Českej republiky a Spojených štátov, zachytáva Titarenkove skúsenosti v zdravotníckom prápore počas terajšej ruskej invázie na Ukrajinu. Porota ho však za víťaza nevybrala. V tejto sekcii sa najlepším filmom stala belgická dráma Here (Tu) režiséra Basa Devosa.

Úspešný bol na Berlinale naopak animovaný film Deniska umrela režiséra a študenta pražskej FAMU Philippa Kastnera zaradený v krátkometrážnej kategórii sekcie Generation Kplus. Detská porota mu dnes udelila čestné uznanie. "Skutočný príbeh, ktorý vyvolal plno emócií," uviedla porota.

Dnešné udeľovanie cien bolo vrcholom Berlinale, ktoré sa začalo 16. februára. Filmový festival ale skončí až v nedeľu. Tohtoročný ročník filmového festivalu bol od vypuknutia pandémie choroby covid-19 prvý bez akýchkoľvek epidemických a hygienických obmedzení, rúška povinné neboli a publikum malo k dispozícii všetky miesta v premietacích sálach

01 - Modified: 2023-02-25 19:14:37 - Feat.: 1 - Title: Na festivale Berlinale ocenili film Mimy slovenskej režisérky Miry Fornay, natáčal sa pri Bratislave 02 - Modified: 2023-02-17 06:07:45 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj na otvorení filmového festivalu Berlinale: Umenie sa musí postaviť zlu 03 - Modified: 2023-01-23 15:11:56 - Feat.: 1 - Title: Na Berlinale bude mať premiéru dokument Seana Penna o Ukrajine
01 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 02 - Modified: 2024-02-15 22:28:49 - Feat.: - Title: Festival Berlinale sa začal protestom proti pravicovému extrémizmu 03 - Modified: 2024-02-08 07:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí 04 - Modified: 2024-01-15 13:06:48 - Feat.: - Title: Čoskoro príde do kín dokument o Karlosovi Vémolovi. Už teraz je kontroverzný! 05 - Modified: 2024-01-13 10:34:18 - Feat.: - Title: Zamiloval sa do Slovenska. Dokumentarista Nigel Marven sa ešte chce vrátiť, uvažuje nad pokračovaním filmu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:00