Stravovanie (HN magazín) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Koniec mýtom o zdravom jedle: Kedy sa nevyhýbať prílohám, lepku a cukru a kedy je ich vyraďovanie nebezpečné

07.02.2023, 00:00
  • Superpotraviny, bezlepkové a bezlaktózové alternaatívy, eko, bio, raw ...
  • Ak vás pri týchto slovách striasa, pravdepodobne máte tiež z rôznych protichodných informácií o jedle poriadny guláš.
  • Kedy si môžete bez výčitiek dopriať ten skutočný? A čo hovorí veda?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Aby trávenie nebolo trápenie. Nech je jedlo vašim liekom. Prejedzte sa ku zdraviu! Tieto a podobné výzvy sa na nás v posledných rokoch valia zo všetkých strán. Isto, alarmajúci nárast obezity, diabetu, kardiovaskulárnych či onkologických ochorení je dosť dobrým dôvodom, aby sme sa tým, čo denne kladiem do úst, seriózne zaoberali.

Je totiž mnohokrát dokázané, že okrem genetickej predispozície (ktorú nevieme ovplyvniť), je práve náš životný štýl vrátane stravovania veľmi dôležitým nástrojom, ktorým vieme vplývať na kvalitu a dĺžku času, ktorú na tomto svete strávime.

Na druhej strane jedlo, ale aj jeho suplementácia vrátane rôznych výživových doplnkov, je tiež veľmi výnosným biznisom. I preto je namieste sa občas zastaviť a zamyslieť nad tým, čo to vlastne tá zdravá strava je.

Pretože aj v tomto ohľade sa nám o oči aj uši obtiera množstvo neraz protirečiacich informácií a bežnému smrteľníkovi sa v nich nezriedka nechce veľmi prehŕňať. Poďme si preto posvietiť na niekoľko mýtov a poloprávd o „zdravých“ a „škodlivých“ potravinách.

Zdravá nie je striktná

V prvom rade treba pripomenúť skutočnosť, na ktorú upozorňuje čím ďalej tým viac odborníkov z rôznych oblastí zameraných na stravovanie: a síce že jedlo netreba zbytočne démonizovať ani vychvaľovať do nebies.

„Odborný termín superpotraviny neexistuje. Je to výmysel a ani neviem koho. Viem však, že v prvom rade ide o marketingový ťah,“ uviedla v rozhovore pre HN magazín Jana Jurkovičová, prednostka Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK, ktorá sa špecializuje na prevenciu chronických ochorení a výživu.

Rovnako tak by sme nemali používať prívlastky ako nebezpečné alebo škodlivé potraviny, samozrejme ak nehovoríme o jedle napadnutom napríklad hnilobou či plesňou. Pokiaľ nie je naše jedlo kontaminované nejakým patogénom, vždy ide skôr o vhodnejšie prípadnej menej vhodné potraviny.

Démonizovanie všetkého súvisiaceho s jedlom môže totiž viesť k budovaniu zlého vzťahu k tejto zásadnej veličine našej výživy najmä (ale zďaleka nielen) u mladších ročníkov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-19 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Umývate pred varením kurča, ryby či huby? Robíte chybu 02 - Modified: 2022-12-16 12:21:30 - Feat.: 1 - Title: Potraviny ešte zdražejú. Šéf Tesca pre HN: Inflačnú špirálu po energiách roztočí nárast príplatkov 03 - Modified: 2022-12-16 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Milo Pabiš: Pôvodná slovenská kuchyňa má oproti zahraničným obrovský potenciál 04 - Modified: 2023-06-12 12:10:00 - Feat.: 0 - Title: Dlhodobo štíhlejší aj bez diét: Skúste tieto drobné zmeny, výsledky uvidíte do pár týždňov
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:42