StoryEditor

Na Slovensku varíme svetovo. Brzdí nás však tento nedostatok, hovorí šéfkuchár Tomáš Chilý

15.11.2022, 00:00
  • Pochádza z Kysúc, talent ho však potom viedol do Bahrajnu, Kataru, Číny.
  • Aktuálne pôsobí ako šéfkuchár v Kempinski Palace v Portoroži, kde má na starosti dve reštaurácie, pričom jedna je zaradená aj v michelinskom sprievodcovi.
  • Varil pre legendu cestnej cyklistiky Eddyho Merckxa, hollywoodskeho herca Marka Wahlberga, speváka Rickyho Martina či futbalové hviezdy Xaviho či Lothara Matthäusa. Čo nám o nich prezradil? A v čom vidí najväčšiu slabinu Slovákov a slovenskej gastroscény?
  • Prečítajte si inšpiratívny rozhovor so šéfkuchárom Tomášom Chilým.

Pochádzate z krásnej oblasti Slovenska, roky však pôsobíte v zahraničí. Ako sa chlapec z Kysúc dostal do prostredia svetovej gastronómie?

Spočiatku som pracoval u nás na Kysuciach v reštaurácii, ešte počas štúdia na škole. Neskôr som začal uvažovať, čo ďalej. A vtom prišla ponuka z tatranského zväzu kuchárov so šancou pracovať v Grand Hoteli Kempinski pri Štrbskom plese. Bolo to pre mňa zaujímavé, preto som to skúsil. Možnosť pracovať v päťhviezdičkovom hoteli sa predsa neodmieta. Stretol som sa tam so zahraničným kolektívom, ktorý mi tak trochu otvoril tie dvere do cudziny.

image

Katarína Nádaská: Uchovanie potravín bola alfa a omega. Biely chlieb bol vzácny, nejedla ho ani šľachta

Je niečo, čo v týchto začiatkoch ľutujete? 

Že som sa neučil cudzí jazyk na škole, všetko som totiž musel potom dobiehať.

Čo vás najviac ovplyvnilo pri rozhodovaní, ktorým profesijným smerom sa vydať?

Odmalička som vedel, že pôjdem gastronomickým smerom. Rozhodoval som sa medzi odborom hotelovej akadémie a kuchára. Vybral som si kuchára a robím to, čo som si vysníval.

V čom bol prechod z Krásna nad Kysucou do Tatier najzásadnejší?

Myslel som si, že kuchyňa je miesto, ktoré dokonale poznám. Považoval som ju za svoj život, dlho som pracoval v reštaurácii, a tak som si sám o sebe myslel viac než to, aký som v skutočnosti bol.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ľudia sú v jedle rozmaznaní. Naše babičky prežili zimu s kyslou kapustou a zemiakmi, odkazuje šéfkuchár
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 01:04