StoryEditor

Lacné, sýte, zdravé a účinné pri chudnutí: Tieto potraviny by nemali chýbať vo vašej domácnosti

30.06.2023, 17:00
  • „Pozor na skladovanie prebytočných potravín a bezbrehé nakupovanie,“ radí známy slovenský šéfkuchár Michal Kordoš. Prezradil, ako sa zdravo stravovať aj keď máme v poslednom období hlbšie do vrecka a čomu sa pri nákupoch vyhnúť.
  • Odborníčka na zdravé stravovanie Monika Tělupilová zas radí, na ktoré potraviny sa pri kríze zamerať a ktoré bežné suroviny sa pýšia výhodou ceny, zdravotného prínosu a benefitu pri chudnutí.
  • Odborníci v oblasti gastronómie a zdravého stravovania nám prezradili, kde robíme chyby, ako ušetriť a na čo sa pri nákupoch potravín a varení zamerať.

„Najnešťastnejšia kombinácia je výber nesprávneho jedla a nedostatku pohybu,“ upozorňuje Monika Tělupilová, nutričná poradkyňa. Zažívacie ťažkosti, ktoré z toho vyplývajú môžu postihnúť každého, kto sa prestane hýbať.

To sa podľa nej veľmi skoro negatívne podpíše ako na fyzickej, tak aj psychickej stránke. Okrem tráviacich ťažkostí sa môžu pridať bolesti pohybového aparátu, ľahšie dochádza k priberaniu na váhe, k únave a podobne. 

image

Ceny chleba išli v Únii prudko hore, Slovensko patrí medzi úplne najhorších

Je preto ideálny čas pozrieť sa na to, ako si so zvýšenými cenami, zdravotnými nástrahami a pribúdajúcimi kilami poradiť – ideálne súčasne. Oslovili sme preto známeho šéfkuchára a odborníčku na stravovanie, ktorí nám prezradili nielen to, čomu sa pri nákupoch vyhnúť, ako ušetriť, ale aj na aké „klenoty“ našej lokálne kuchyne sa zamerať.

Hlavné kritéria boli jasné: cena, zdravie a ako bonus – chudnutie. Michal Kordoš odporúča ako najlepšiu alternatívu pri nákupoch potraviny, ktorými „nič nepokazíte aj keď pôjde o výber z tradičnejšieho sortimentu“. Nutričná terapeutka a odborníčka na stravovanie Monika Tělupilová zas pre HN zostavila zoznam potravín, ktoré spĺňajú zásadné tri kritériá: zdravé, lacné a ideálne - potraviny, ktoré uľahčujú chudnutie. Ich prehľad nájdete v galérii: 

Nástrahy a nepriatelia v strave

„Najviac si škodíme sladkými nápojmi, sladkosťami, ochutenými a tučnými mliečnymi výrobkami, vyprážanými jedlami, bielym pečivom a všeobecne vysoko spracovanými potravinami, ktoré sú chudobné na vitamíny, minerálne látky a môžu obsahovať veľa nežiadúcich prídavných látok, éčok,“ varuje Tělupilová.

Ak si chceme udržiavať zdravé a optimálne stravovanie, ideálne je podľa jej slov voliť základné suroviny, akými sú neochutené a menej tučné mliečne výrobky, celozrnné pečivo, cestoviny, ryža, chudšie mäso, koreňová zelenina, kapusta, jablká, mrazená zelenina, vajcia, orechy, semienka a kvalitný repkový olej.

Na argument, že zdravé a dobré veci sú drahé, má jednoznačnú odpoveď.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 60% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šesť potravín s minimom kalórií, ktoré nemôžu chýbať vo vašom jedálničku 02 - Modified: 2022-09-23 07:16:30 - Feat.: 0 - Title: Tieto potraviny vám na jeseň pomôžu s imunitou, ale aj s chudnutím či prechladnutím 03 - Modified: 2022-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Katarína Nádaská: Uchovanie potravín bola alfa a omega. Biely chlieb bol vzácny, nejedla ho ani šľachta
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 13:19