StoryEditor

Majiteľka značky CHYBA Jewerly: Nie som tradičná šperkárka, minimalizmus u mňa nefunguje

08.11.2022, 00:00
  • Názov značky vznikol obyčajnou chybou, tá nakoniec pomohla definovať celú filozofiu tvorby.
  • Slovenská výtvarníčka Jana Miklošová svojou tvorbou ukázala, že nie len drahé materiály sú tou správnou a jedinou cestou k hodnotnému šperku.
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Prečo nie?!.

V prvom rade začnime akýmsi prierezom vašej tvorby. Baví vás plávať proti prúdu?

V prvom rade určite nie som niekto, kto sa plaví po klasickom prúde. Nesnažím sa sledovať trendy, alebo vytvárať niečo, čo už tu máme, čo poznáme. Pre mňa je dizajn práve o zmene, vylepšení známeho a vytvorení niečoho špecifického, nového. Nemusí to byť vždy o vylepšovaní, no ja sa snažím o interpretáciu toho, čo sama považujem za pekné.

V galérii si pozrite ukážku jej tvorby: 

Vzhľadom k tomu čo sa dnes vo svete predáva, či už u nás alebo vo svete, v posledných rokoch ide najmä o minimalizmus a jednoduché tvary. To sa naopak o vašej tvorbe povedať nedá. Tvoríte výrazné, masívne kusy, čím to je?

Čo sa minimalizmu týka, áno, je to už dlhšiu dobu trendy, zároveň nositeľné a množstvo ľudí ho vyhľadáva aj z dôvod, že sa extrémov „boja“. Môj zámer a vkus je však, naopak, v maximalizme. Ja samú seba vidím skôr ako dizajnéra, nie len špecificky šperkára. Študovala som produktový dizajn v Košiciach a pozadie technického vzdelania je aj v mojej tvorbe, myslím si, možné pozorovať. Ja nie som zlatník. Opracovávam materiály len do istej miery. Robím s polotovarmi, či starými materiálmi. Dokonca som nedávno v Amsterdame našla starú zažltnutú krabičku v ktorej bolo české brúsené sklo zo 60. rokov, ktoré bolo vyrobené napríklad pre krištáľové lustre. Taký typ materiálu rada využívam, napríklad technické súčiastky, ktoré boli vyrobené na úplne iný účel. Ja osobne často tvrdím, že som skôr stylista svojich návrhov.

Drahé kamene či zlato v tvorbe neobľubujete?

Ja sama nemám zručnosť na to, ako tieto materiály opracovať, no najmä, ako som už spomínala, holdujem maximalizmu. A urobiť v zlate šperk, ktorý by som chcela, ktorý by sa mi páčil, by bolo náročné. Tu už by sme hovorili o státisícoch eur. Mne osobne nikdy nejde o hodnotu materiálu, ale o vizuál, nositeľnosť, krásu. Mám rada kvalitné materiály no nemám potrebu používať pri tvorbe drahokamy či zlato. Ľudia majú ešte stále predstavu o tom, že šperk musí byť drahý, materiálovo vzácny. Ja osobne si myslím že šperk môže byť z akéhokoľvek odpadu, kovov, skrutiek či plastovej fľaše. Pre mňa ide o objekt, ktorý má istú estetiku a tým pádom sa to nespája s vysokou cenou materiálu.

Niektorí šperkári tvrdia, že čím je materiál obyčajnejší, tým väčšiu fantáziu si vyžaduje, je tomu tak?

Môže byť. Ja nie som tradičný šperkár. Postup v tomto remesle je zväčša taký, že po nakreslení návrhu sa pretavuje materiál do požadovanej formy. Ja naopak hľadám už hotové tvary. Taktiež mám zbierku farieb, materiálov, foriem, povrchov a tie nejakým spôsobom spájam dokopy. Tým podľa seba vytváram ideálnu kombináciu a to ma baví na celej práci najviac. Musím však povedať, že už chvíľu premýšľam nad zlatníckym kurzom, ale zatiaľ som sa k tomu nedostala. Aktuálne hľadám nové médiá, materi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-04 15:52:44 - Feat.: 0 - Title: Slováci svojou päťročnou prácou očarili Vatikán 02 - Modified: 2022-09-22 08:44:08 - Feat.: 0 - Title: Jagavá krása Hany Kašičkovej: Šperky s puncom minimalizmu 03 - Modified: 2022-07-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dizajnérka Kickie Chudíková: Farby ma absolútne fascinujú 04 - Modified: 2022-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenka, ktorá tkala pre Chanel a Dior: Kedysi mali ľudia pár odevov a dedili sa, v tom vidím zmysel 05 - Modified: 2022-05-31 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dizajnérka spája ľudové s digitálnym. Mrzí ma, že sa niektorí pýšia folklórom, a pritom je to z Bangladéša
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:00