StoryEditor

Vychutnajte si čaro zimnej krajiny na bežkách a skialpoch: Toto všetko by ste však o nich mali vedieť

26.12.2022, 00:00
  • Sneh, divoká krajina, posvätné ticho, kdesi opodiaľ prebehne srna alebo kamzík a človek preplnený dojmami si v duchu ďakuje, že sa vybral do prírody na lyžiach.
  • Naučiť sa bežkovať celkom sám dokáže takmer každý. Chce to len odhodlanie a pravidelnosť. Ja som sa dočista zamiloval do tohto športu. Odporúčam všetkým. 
  • Čím vyššie a odľahlejšie kopce, tým intenzívnejší zážitok. Ten magnet je taký silný, že mu len ťažko odolávať.
  • Slovenská reprezentantka Marianna Jagerčíková však upozorňuje: „Nie je hanbou sa otočiť. Aj ja som sa neraz vrátila z polovice túry domov. Byť akože hrdinom sa v horách nevypláca. Len v Alpách zahynie každý rok pod lavínami vyše 50 ľudí.“
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Moja Chalupa.

Nepočítajúc Rakúsko, žiadna zo susediacich krajín nemá lepšie podmienky na lyžovanie ako Slovensko. Pomerne stabilná snehová nádielka na horách, vyše 100 lyžiarskych stredísk, a okrem toho aj skvelé možnosti na skialpinizmus i bežkovanie.

Práve tieto dve aktivity zažívajú za posledné dve sezóny obrovský nárast popularity. Niet sa čo čudovať. Samotné šliapanie na lyžiach je jedným z najzdravších a najkrajších športov vôbec. Pôvodne som plánoval pripraviť materiál z nejakej pôsobivej skialpinistickej túry. Tých je na Slovensku hneď niekoľko.

Trošku som potrénoval. Vybehol som na lyžiach na Sliezsky dom i na Solisko vo Vysokých Tatrách. Niežeby sa nedalo, ale... severák mi napokon privial lepší nápad. Čo takto naučiť sa bežkovať?!

Mekka slovenských bežkárov

Je také miesto na Zemi, kde pútnici vo veľkých počtoch krúžia okolo záhadnej štvorhrannej budovy. Takmer rovnako odetí sa celé hodiny predkláňajú, vzpínajú ruky k nebu a robia pritom aj ďalšie zvláštne pohyby. Jeden by si mohol pomyslieť, že je reč o Veľkej mešite v Mekke.

„Tieto aktivity zažívajú
za posledné dve sezóny nevídaný nárast popularity.“

Druhý, v tomto prípade ja, však má na mysli Skalku nad Kremnicou a Bežecký štadión Rudolfa Čillíka. Záhadná budova, okolo ktorej sa točí lyžiarska stopa, slúži vraj ako ubytovňa, i keď občas aj pre rozhodcov a časomieru. A hoci nápis s erbom na nej hlása, že patrí Mestskému klubu lyžiarov z Kremnice, podaktorí tvrdia, že im už ani veľmi nepatrí. Nuž, je to takmer taká záhada ako Čierny kameň v Kábe.

Bez zveličovania však môžeme povedať, že Skalka je mekkou slovenských bežkárov alebo rovno rajom.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-01 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lacný výlet do Švédska. Skúste útek od civilizácie na dohľad od Göteborgu
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 05:31