Na snímke zľava Martin Gernát, Michal Ivan, tréner Craig Ramsay a Michal Beňo počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Slovákov čaká prvý prípravný duel pred MS v hokeji. Ich súperom bude Švajčiarsko

13.04.2023, 10:05
Autor:
TASRTASR

Slováci odohrali so Švajčiarmi dosiaľ 73 vzájomných duelov. Vyhrali 29, sedem sa skončilo remízou a v 39 súbojoch neuspeli.

Dvojzápasom proti Švajčiarsku odštartujú slovenskí hokejisti záverečnú prípravu na svetový šampionát (12. - 28. mája v Tampere a Rige).

Najskôr v piatok vo Vispe a o deň neskôr v Porrentruy sa zverenci trénera Craiga Ramsayho pokúsia prezentovať herne i takticky spôsobom, ktorý kanadský kormidelník preferuje od svojho príchodu na striedačku národného tímu v roku 2017.

Teda najmä rýchlym korčuľovaním s priamočiarym prechodom do útočného pásma. Skúsený útočník Marek Hrivík však očakáva na štarte prípravy pomalší rozbeh.  

Slováci sa stretli pred odchodom do Švajčiarska v pondelok 10. apríla v Bratislave. Ešte predtým sa v rámci neoficiálneho kempu pod vedením Ramsayho, jeho asistenta Petra Frühaufa a trénera brankárov Petra Kosu pripravovalo 20 hokejistov, ktorí v Bratislave striedali intenzívnejšie kondičné zaťaženie s ľahšími tréningovými jednotkami.

"Zápas je úplne o inom ako tréningy, ktoré však boli super. Až zápas ukáže, kde sme. Neviem presne, aký budú mať Švajčiari výber. Určite sa však pohli dopredu v uplynulých rokoch. Pre nich to bude tiež začiatok prípravy a zrejme budú mať aj chalanov, ktorých predtým nikdy nevideli a musia ich odskúšať. Bude to neznáma pre nás aj pre nich," povedal Hrivík.

Najstarším hráčom tímu je 31-ročný útočník Andrej Kudrna, ktorý si oblečie národný dres prvýkrát od novembra 2019. Ofenzívu Slovákov by mal ťahať okrem neho a Hrivíka aj Peter Cehlárik. "Do každého zápasu ideme s tým, aby sme uspeli a prezentovali sa hokejom, aký chceme hrať. Mali sme na prípravu týždeň, takže dáme do toho všetko," zdôraznil Kudrna.

Hrivík ešte potrebuje pár hodín na ľade, aby sa dostal do správneho tempa:

"Bude to ťažší rozbeh, pretože nikto nevie, čo očakávať. Aspoň z mojej strany, keďže som nehral mesiac žiadny zápas. Nemám v pláne sa šetriť. Sezóna bola, aká bola, veľa som toho neodohral. Potrebujem odohrať čo najviac, aby som sa dostal naspäť do tempa a kondície. Uvidíme, ako to pôjde. Minimálne tie prvé dva zápasy budú podľa mňa také všelijaké. Osobne od toho nejaké veľké veci neočakávam."

Slováci odohrali so Švajčiarmi dosiaľ 73 vzájomných duelov. Vyhrali 29, sedem sa skončilo remízou a v 39 súbojoch neuspeli.

"Proti Švajčiarsku sme odohrali niektoré z našich najlepších zápasov. Dokonca aj tie, v ktorých sme prehrali. Veľa sme sa z nich naučili. Švajčiari sú schopní korčuľovať rovnako rýchlo ako my, možno ešte rýchlejšie. V uplynulých rokoch urobili kus dobrej roboty ohľadom budovania svojho programu. Na Slovensku sa snažíme o to isté. Budovať náš systém. Vždy vravím, že môžeme prekorčuľovať každého súpera. Švajčiari si dozaista myslia to isté. Mal by to byť dobrý a najmä rýchly hokej. Uvidíme, komu sa tentoraz podarí streliť viac gólov," uviedol tréner Ramsay.

Zverenci Patricka Fischera sa stretli na ľade po prvý raz v utorok 11. apríla. V nominácii je aj veterán Andres Ambühl, ktorý vlani odohral rekordný 120. zápas na MS. "Bude to zaujímavý súper. Švajčiarska liga je na vysokej úrovni," poznamenal brankár SR Samuel Hlavaj.

Prvý zápas je na programe v piatok 14. apríla od 19.45 h, o deň neskôr sa oba tímy stretnú o 17.00 h.      

      

Nominácia Slovenska:

Brankári: Samuel Hlavaj (HC Slovan Bratislava, 2 štarty v reprezentačnom A-tíme), Šimon Latkóczy (University of Nebraska/USA, 0), Matej Tomek (HC Litvínov/ČR, 8)

Obrancovia: Michal Beňo (HC Slovan Bratislava, 5 štartov v reprezentačnom A-tíme/1 gól), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava, 28/0), František Gajdoš (HK Nitra, 0/0), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj., 62/8), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava, 6/0), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR, 26/1), Adam Jánošík (BK Mladá Boleslav/ČR, 90/4)

Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra, 5/2), Peter Cehlárik (Leksand IF/Švéd., 40/16), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín, 7/4), Martin Faško-Rudáš (HC Bílí Tygři Liberec/ČR, 20/1), Adrián Holešinský (HC Plzeň/ČR, 20/5), Marek Hrivík (Leksand IF/Švéd., 30/6), Andrej Kollár (HC Kometa Brno/ČR, 24/3), Andrej Kudrna (HC Litvínov/ČR, 56/13), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav/ČR, 45/7), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav/ČR, 31/1), Šimon Petráš (HK Dukla Trenčín, 0/0), Matúš Sukeľ (HC Litvínov/ČR, 50/9), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava, 20/7), Alex Tamáši (HC‘05 Banská Bystrica, 19/4)

Nominácia Švajčiarska:

Brankári: Connor Hughes (Fribourg-Gottéron), Gilles Senn (Davos), Ludovic Waeber (ZSC Lions)

Obrancovia: Nathan Vouardoux, David Aebischer (obaja Rapperswil-Jona Lakers), Lian Bichsel (Leksand), Dominik Egli, Michael Fora (obaja Davos), Lukas Frick, Andrea Glauser (obaja Lausanne), Romain Loeffel (Bern)

Útočníci: Andres Ambühl, Enzo Corvi (obaja Davos), Thierry Bader, Joshua Fahrni (obaja Bern), Sandro Schmid, Christoph Bertschy (obaja Fribourg-Gottéron), Johnny Kneubühler, André Heim (obaja Ambri-Piotta), Ken Jäger, Damien Riat (obaja Lausanne), Dario Meyer (EHC Kloten), Tyler Moy (Rapperswil-Jona Lakers), Marco Müller, Calvin Thürkauf (obaja Lugano)

      

Program prípravného dvojzápasu:

      piatok 14. apríla

      19.45 Švajčiarsko – SLOVENSKO /Visp/

      sobota 15. apríla

      17.00 Švajčiarsko – SLOVENSKO /Porrentruy/

01 - Modified: 2023-05-28 21:23:12 - Feat.: - Title: Najužitočnejším hráčom šampionátu sa stal brankár Lotyšska Šilovs 02 - Modified: 2023-05-28 21:06:49 - Feat.: - Title: Kanaďania prekvapenie nedopustili. Otočili finále proti Nemecku a sú majstrami sveta 03 - Modified: 2023-05-28 17:19:48 - Feat.: - Title: Lotyšsko je na nohách. Hokejisti porazili USA a vybojovali prvú medailu v histórii 04 - Modified: 2023-05-28 11:59:32 - Feat.: - Title: Jurčina pred finále: Nemecký hokej veľmi napreduje a ich liga je náročná. Slovákov v nej však príliš nechcú 05 - Modified: 2023-05-28 09:10:44 - Feat.: - Title: Nemci sa postarali o ďalšiu senzáciu. Porazili USA a o zlato zabojujú proti Kanade
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 10:06