StoryEditor

Slováci sa v NHL strácajú

19.09.2006, 00:00
Najprestížnejšia hokejová súťaž na svete NHL vstupuje do novej sezóny 4. októbra. Už sa však začali nováčikovské tréningové kempy na novú sezónu.

Najprestížnejšia hokejová súťaž na svete NHL vstupuje do novej sezóny 4. októbra. Už sa však začali nováčikovské tréningové kempy na novú sezónu. Minulý týždeň sa do prípravy zapojili aj hráči prvého mužstva doplnení o hráčov, ktorí bojujú o miesto v profilige. Do prípravných kempov sa celkovo zapojí až 40 slovenských hokejistov. Dá sa predpokladať, že v novom ročníku bude hrať v NHL menej Slovákov ako v minulej sezóne, keď aspoň jeden zápas odohralo 32 hráčov.

Zlé podmienky pre mládež
Slovenský hokej sa dostáva do nelichotivej situácie. Naše hokejové hviezdy síce držia najúspešnejší slovenský šport neustále "nad vodou", ale perspektíva mladých hokejistov je mizivá. "Ja som už dávno varoval, že nám hrozí vákuum, pretože podmienky pre hokejovú mládež sú veľmi zlé. A tak sa mladí hráči môžu len ťažko uchádzať o uplatnenie vo vrcholovom hokeji," povedal člen výkonného výboru slovenského zväzu ľadového hokeja Ján Filc. Problémom je aj fakt, že mladí hráči majú niekedy smolu. V ich rozvíjajúcom sa talente ich zastaví dlhodobé zranenie, a potom sa ťažko dostanú do mužstiev profiligy. Podľa Jána Filca sa navyše v NHL viac preferujú zámorskí mladíci, ktorí nedosahujú takú kvalitu ako európski hokejisti.

Problémom sú aj agenti
Svoj podiel viny na klesajúcom počte Slovákov v zámorskej profilige majú aj hokejoví agenti. "V dôsledku nekorektného rokovania neprichádza k naplneniu hráčskeho talentu, to znamená, že agenti sa snažia čo najrýchlejšie dostať mladých hokejistov do zámoria, kde potom vzniká veľký odpad hráčov," poznamenal Filc. Hráči, ktorí by mali byť ťahúňmi mládežníckych reprezentačných výberov, sa v nižších zámorských súťažiach neskôr dostanú do zabudnutia.

Chára má byť ozdobou NHL
Počas letnej prestávky viacero slovenských hviezd zmenilo pôsobenie. Jeden z najlepších obrancov NHL Zdeno Chára prestúpil do Bostonu, kde by mal s ďalším Slovákom Milanom Jurčinom vytvoriť obrannú dvojicu. Chára sa možno v budúcej sezóne stane aj kapitánom svojho nového tímu. Od slovenského obra si v Bostone veľa sľubujú a podľa generálneho manažéra "medveďov" by mal byť jedným z lídrov celej NHL.
Jeden z najlepších slovenských hokejistov samostatnej histórie Peter Bondra stále čaká na novú zmluvu. Najnovšie má o neho záujem Detroit, ktorý hľadá do tímu skúseného útočníka a záujem o rýchleho korčuliara prejavilo aj vedenie Toronta. Slovenských talentov zo zámorských klzísk ubúda. Viacero hráčov dalo prednosť hrať v európskych kluboch pred neistotou v zámorí. Najväčšie šance dostať sa do prvého tímu sa dávajú Tomášovi Kopeckému alebo Štefanovi Ružičkovi. Prekvapiť by mohli aj obrancovia Andrej Sekera či Michal Sersen, prípadne útočník Peter Ölvecký.

Slováci v tréningových kempoch

Atlanta - Valábik, Marián Hossa
Boston - Chára, Jurčina
Buffalo - Sekera, Fábry, Zagrapan
Chicago - Handzuš
Colorado - Budaj, Marek Svatoš
Detroit - Kopecký
Florida - Mezei, Kolník, Stümpel
Los Angeles - Višňovský
Minnesota - Demitra, Gáborík, Radivojevič, Ölvecký
Montreal - Halák
New Jersey - Harant
New York Islanders - Marcinko, Šatan
New York Rangers - Baranka, Marcel Hossa
Ottawa - Malec, Meszároš
Philadelphia - Ružička
Phoenix - Nagy
Pittsburgh - Sersen, Petrovický
San Jose - Macho
St.Louis - Országh, Sejna
Tampa Bay - Mihálik, Lašček, Bartánus
Toronto - Šagát
Vancouver - Kútny
Washington - Zedník

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 09:59