StoryEditor

Verím, že trest mi zmiernia

14.02.2006, 23:00
Rozhovor so slovenským tenistom Karolom Beckom

Kedy ste sa prvý raz dozvedeli o tom, že sa vo vašej A-vzorke odberu z 24. septembra minulého roka našli stopy po anabolickej látke clenbuterol?
-- Bolo to 24. októbra, keď som hral na turnaji v Petrohrade. O liste z ITF ma telefonicky informoval môj otec. Bol som z toho šokovaný. Aj kvôli tomu, že som mal problémy s kolenom, som potom z turnaja odstúpil.
Prečo ste odvtedy širokú verejnosť zavádzali nepravdivými vyhláseniami o tom, že ste žiadny doping nepoužili?
-- Ľutujem, že som niektoré svoje výroky zle formuloval. Určite som nechcel ublížiť nášmu tímu. Ale zdôrazňujem, že v živote som nedopoval a ani nebudem. Nemal som ani nemám na to žiadne dôvody. Na 36. miesto v rebríčku ATP som sa prepracoval bez použitia podporných látok. Davis cup hrám od roku 2003 zadarmo, všetky získané peniaze vo výške 2 500 000 Sk som odovzdal
zväzu na mládežnícky tenis. Prečo by som mal dopovať pred takým dôležitým stretnutím, ako bolo semifinále s Argentínou?
Aké dôvody na svoju obhajobu ste predniesli na híringu 17. januára t. r. pred nezávislým tribunálom ITF?
-- Spomínaný clenbuterol sa mi mohol dostať do tela dvoma možnými spôsobmi. Dňa 15. septembra som bol s priateľmi v Bratislave na diskotéke. Dali sme si drinky, bola zábava, išiel som si zatancovať. A som presvedčený, že v ten večer mi to niekto nasypal do nápoja. Druhá možnosť, ktorú však nepripúšťam, je, že som omylom užil liek mojej mamy proti astme.
Máte podozrenie na konkrétnu osobu?
-- To by som si nechal zatiaľ pre seba. Aj preto, že ešte stále prebieha vyšetrovanie, ktoré sme podali na neznámeho páchateľa. Stalo sa tak po porade s čelnými funkcionármi SIS a Policajného zboru vlani 16. decembra.
Dvojročný zákaz činnosti od 1. novembra 2005 zatiaľ platí. Uvažujete už o tom, ako ďalej?
-- Určite sa odvolám, predložím nové dôkazy a verím, že veľmi prísny trest mi aspoň zmiernia. Zatiaľ budem trénovať, aby som sa vrátil späť do tenisu.
Ako vníma vzniknutú situáciu vaše blízke okolie?
-- Tak ako ja, aj chalani z daviscupového tímu veria, že som nedopoval. Takisto aj moji ďalší priatelia. Ale nájdu sa aj takí, ktorí mi závidia, majú iný názor, ale ja im ho neberiem.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 14:20