Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Maroš Černý
StoryEditor

Hlasy sa sčítavajú v dvoch fázach. Transparetný systém znemožňuje manipuláciu, tvrdí rezort vnútra

03.06.2023, 09:33
Autor:
TASRTASR

Rezort vnútra zdôrazňuje, že transparentný systém viacnásobnej kontroly znemožňuje, aby v ktorejkoľvek fáze sčítavania a sumarizácie výsledkov dochádzalo k úmyselnej manipulácii výsledkov volieb.

Výsledky parlamentných volieb sa sčítavajú najprv ručne, v ďalšej fáze sa sumarizujú v informačnom systéme. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra. Hlasy najprv manuálne sčíta okrsková komisia. Výsledky zapíše do on-line formulára, ktorý sa po podpise a schválení uzavrie. V druhej fáze sumarizácia hlasov prebieha výlučne v informačnom systéme.

Rezort vnútra zdôrazňuje, že transparentný systém viacnásobnej kontroly znemožňuje, aby v ktorejkoľvek fáze sčítavania a sumarizácie výsledkov dochádzalo k neoprávnenému zasahovaniu alebo úmyselnej manipulácii výsledkov volieb.

image

Turecký prezident Erdogan začne svoj tretí mandát, vymenuje vládu. Na inaugurácii bude aj Stoltenberg

"V prvej fáze členovia okrskovej volebnej komisie delegovaní politickými stranami kandidujúcimi vo voľbách spočítavajú výsledky volieb v okrsku hlasy pre politické strany a takisto prednostné hlasy," priblížila riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová.

Výsledky sa následne zapíšu do elektronického formulára v informačnom systéme IVIS, ktorý zároveň vykoná logickú kontrolu vložených údajov.

image

Vláda konzervatívcov a liberálov by nemala riešiť kultúrno-etické otázky, hovorí Kollár

Keď správnosť zápisnice odsúhlasia členovia volebnej komisie, vytlačí sa, podpíše sa členmi a odošle sa do informačného systému na spracovanie. "V tomto okamihu je zápisnica uzatvorená. Nikto do nej nemôže vstupovať ani meniť údaje a po skontrolovaní okresnou volebnou komisiou sa vzápätí publikuje na stránke Štatistického úradu," priblížila Chmelová.

Druhá fáza zisťovania výsledkov prebieha výlučne elektronicky. Všetky zápisnice z okrskov vizuálne skontroluje okresná volebná komisia a publikuje ich na webe Štatistického úradu. Následne sa vygeneruje zápisnica okresnej volebnej komisie, ktorá sa odošle Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá po skontrolovaní vyhotovuje zápisnicu o výsledku volieb za celé územie Slovenska. "Všetky zápisnice sú následne publikované na stránke štatistického úradu," doplnila Chmelová.

image

Fico tvrdí, že úradníci a mimovládky mali označiť opozíciu za hybridnú hrozbu. Hovorí o diskreditácii

Prípadné pochybnosti o elektronickom sčítavaní hlasov sa dajú podľa predsedu štátnej volebnej komisie Ladislava Orosza veľmi jednoducho odstrániť porovnaním údajov v elektronicky zasielaných volebných zápisniciach s údajmi v manuálne spracovaných volebných zápisniciach.

Obmedzené nie je ani vyhotovovanie odpisov a kópií zápisníc. Tie sú verejne prístupné a po podpise si môžu všetci členovia komisie urobiť kópie.

01 - Modified: 2023-06-03 07:23:36 - Feat.: 1 - Title: Turecký prezident Erdogan začne svoj tretí mandát, vymenuje vládu. Na inaugurácii bude aj Stoltenberg 02 - Modified: 2023-06-02 15:42:57 - Feat.: 1 - Title: Vláda konzervatívcov a liberálov by nemala riešiť kultúrno-etické otázky, hovorí Kollár 03 - Modified: 2023-06-02 15:25:05 - Feat.: 1 - Title: Minister obrany Sklenár: Dezinformácie sa sústredia na kampaň, proces volieb na Slovensku neovplyvnia
01 - Modified: 2024-01-03 17:00:00 - Feat.: - Title: Voľby čakajú štvrtinu ľudstva, veľká zmena sa črtá v Británii 02 - Modified: 2024-01-02 19:00:00 - Feat.: - Title: Slovom roka 2023 by mohlo byť „rozuzlenie“ 03 - Modified: 2023-11-02 15:27:50 - Feat.: - Title: Ficova vláda robí ďalšie zmeny, na rad prišli štátni tajomníci. Toto sú nové mená 04 - Modified: 2023-10-25 10:41:55 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Prečo bol cirkus okolo Huliaka nielen zbytočný, ale aj nebezpečný 05 - Modified: 2023-10-12 14:30:00 - Feat.: - Title: Bude nám sveta žiť, ibaže by nie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:47