Šéf Smeru Robert Fico. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico o dôchodkoch: Teraz, keď sa všetci motajú okolo päť percent, budú sa predbiehať v opatreniach

23.05.2023, 20:13
Autor:
TASRTASR

To, že bol zákon schválený aj hlasmi bývalej vládnej koalície šéf Smeru prikladá aktuálne nízkym volebným preferenciám týchto strán.

Politické strany vnímajú mimoriadne zvýšenie dôchodkov od 1. júla 2023 rôzne. Vyplýva to z reakcií strán na novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú Národná rada v utorok definitívne schválila aj s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi.

Parlamentné hnutie OľANO schválenie novely víta. "Chcem poďakovať všetkým, ktorí podporili tento návrh zákona. Mrzí ma, že sa nepridali aj tí ostatní, ktorí nehlasovali. Je to pekný krok voči dôchodcom. Téma ´nepomoci´ dôchodcom teraz musí zmiznúť," povedal na brífingu líder hnutia Igor Matovič.  

"Toto je konkrétna pomoc ľuďom, toto je skutočná sociálna demokracia. Štát musí byť v ťažkých časoch schopný pomôcť tým najslabším, medzi ktorých seniori určite patria. Každý z nich bude mať o vyše 10 % vyšší dôchodok už od júla, aby sa mohol ľahšie vyrovnať s drastickým zdražovaním," vyhlásil líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

"Všetci okrem poslancov za stranu Demokrati dnes v parlamente, žiaľ, zaťali odhadom sekeru 600 miliónov eur. Je to maximálne nezodpovedné, každý rád rozdáva, ale zodpovedný človek musí povedať z čoho. Opäť raz to zaplatia ľudia zo svojich daní. Bude nám to chýbať pri obnove nemocníc, škôlok či pri stavbe ciest," reagoval predseda (mimoparlamentnej) strany Demokrati Eduard Heger.

Z novely zákona o sociálnom poistení poslancov Sme rodina, ktorú NR SR v utorok definitívne schválila aj s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi vyplýva, že dôchodky sa budú môcť mimoriadne valorizovať už v priebehu tohto roka. Takisto sa už v auguste mimoriadne zvýši rodičovský príspevok. V záverečnom hlasovaní prešiel aj návrh Erika Tomáša (nezaradený) na skoršiu možnosť mimoriadnej valorizácie dôchodkov už od 1. júla tohto roka. Doteraz platné predpisy umožňovali zohľadniť vysokú infláciu v dôchodkoch počas roka až od 1. januára 2024.

Predseda opozičnej strany Smer Robert Fico v reakcii na schválený zákon uviedol, že ide o logické vyústenie 1,5-ročnej snahy opozície vyvolať v parlamente rokovania o zdražovaní a prijať relevantné opatrenia.

To, že bol zákon schválený aj hlasmi bývalej vládnej koalície Fico prikladá aktuálne nízkym volebným preferenciám týchto strán.

"Teraz, keď sa všetci motajú okolo päť percent a s hanbou skončili s vládnutím, budú sa predbiehať v schvaľovaní akýchkoľvek sociálnych opatrení," uviedol Fico.

01 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum) 02 - Modified: 2024-04-05 17:04:36 - Feat.: - Title: Pragmatický Smer? Do ktorej zo štyroch kategórií patrí Ficova strana 03 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 04 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 05 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 09:58