Šef Hlasu Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Čaputová nemá inú možnosť, ako vymenovať novú vládu. Mala by sa vrátiť na Slovensko, tvrdí Pellegrini

05.05.2023, 15:40
Autor:
redred

Miesto hlavy štátu je podľa šéfa Hlasu v týchto krízových dňoch na Slovensku, nie v zahraničí.

Slovensko sa nachádza v hlbokej ústavnej kríze a prezidentka republiky ju musí riešiť okamžite, odkázal v reakcii na aktuálnu politickú situáciu šéf Hlasu Peter Pellegrini.

image

"Edo, pokazil si si to sám. Problém si nechal vyhnívať." Matovič kritizoval Hegera kvôli Vlčanovej kauze

"Definitívny koniec"

"Odstúpenia ministrov Vlčana a Káčera znamenajú definitívny koniec Hegerovej vlády. Pani prezidentka dnes nemá inú možnosť, ako odobrať tejto vláde poverenie a vymenovať novú. Mala by však túto ústavnú krízu riešiť okamžite a uprednostniť ju pred účasťou na korunovácii anglického kráľa Karola III.," uviedol Pellegrini.

Miesto hlavy štátu je podľa neho v týchto krízových dňoch na Slovensku, nie v zahraničí. "Ako bývalý predseda vlády viem, že medzinárodný program ústavných činiteľov sa pripravuje dlhý čas vopred. Nikdy som však v krízových situáciách ani na chvíľu neotáľal s návratom do vlasti. Kráľovská korunovácia je iste krásnym zážitkom, ale dnes by pani prezidentka mala rozhodne uprednostniť svoje domáce povinnosti," zdôraznil Peter Pellegrini.

Chcú zvolať mimoriadnu schôdzu

Hegerova vláda sa podľa neho rozsypala ako domček z kariet. "Za pol roka tejto vlády v demisii z nej odišli štyria najdôležitejší ministri. Toto už nie je vláda, ale hrôzostrašný obraz chaosu, ku ktorému sa premiér priznal v priamom prenose," dodal Pellegrini.

Poslanci Hlasu sa dnes podpísali pod opozičný návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by sa malo opäť hovoriť o termíne predčasných volieb.

Prezidentka vo štvrtok uviedla, že sa v najbližších dňoch stretne s premiérom Eduardom Hegerom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom. Začiatkom budúceho týždňa prezidentka oznámi svoj ďalší postup.

01 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 02 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 03 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 04 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 05 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:48