Šéf liberálov Richard Sulík a členovia strany SaS v pozadí. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

SaS hovorí o hrubom porušení zákona. Liberáli kritizujú zákaz spaľovacích motorov, prezidentke poslali list

25.04.2023, 11:13
Autor:
TASRTASR

Strana SaS je presvedčená, že ministerstvo životného prostredia úmyselne nerešpektovalo stanovisko parlamentného výboru.

Strana SaS sa listom obrátila na prezidentku Zuzanu Čaputovú v súvislosti so zákazom registrácie nových áut so spaľovacím motorom od roku 2035. Hlava štátu by sa mala zaoberať „hrubým porušením ústavného zákona a svojvoľným konaním" ministerstva životného prostredia na čele s Jánom Budajom.

To pri zákaze spaľovacích motorov nerešpektovalo stanovisko parlamentného výboru pre európske záležitosti a so zákazom súhlasilo. Informoval o tom hovorca SaS Ondej Šprlák s tým, že strana je proti zákazu spaľovacích motorov.

image

Budajov rezort odmieta Kollárove slová o postupe rezortu pri zákaze spaľovacích motorov

Pozmeňujúci návrh

„Napriek nesúhlasu ministerstva bol na výbore prijatý náš pozmeňujúci návrh, ktorý ukladá ministrovi životného prostredia, aby sa bezodkladne pridal k Nemecku, Poľsku, Taliansku a Česku, ktoré prejavili svoj nesúhlas, a aby hlasoval proti zákazu spaľovacích motorov, keď sa o tejto otázke bude diskutovať či hlasovať na Rade ministrov Európskej únie," povedal poslanec a člen Výboru Národnej rady pre európske záležitosti Ján Oravec (SaS).

O pár dní na to mal envirorezort podľa SaS požiadať výbor o zmenu pozície, aby Slovensko nakoniec súhlasilo so zákazom spaľovacích motorov od roku 2035. Žiadosť prišla mailom a členovia výboru o danom návrhu nerokovali, neprišlo teda ku zmene pozície takzvanou tichou procedúrou.

„Máme za to, že zmena pozície schválená nebola, pretože neboli naplnené podstatné charakteristiky procesu schvaľovania zmeny pozície tichou procedúrou," vysvetlil Oravec. Dodal, že v ústavnom zákone je napísané, že návrh vlády platí len v tom prípade, ak sa k nemu výbor nevyjadrí do 14 dní, čo sa v tomto prípade nestalo.

Hovoria o porušení zákona

Strana je presvedčená, že ministerstvo úmyselne nerešpektovalo stanovisko parlamentného výboru. „Postup vlády a jej členov preto hodnotíme ako neakceptovateľné porušenie ústavného zákona a svojvoľné prekročenie kompetencií exekutívy vo vzťahu k parlamentu. Žiadame preto pani prezidentku, aby sa touto situáciou bezodkladne zaoberala a zaujala k nej stanovisko," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

image

Zákaz spaľovacích motorov nie je správne rozhodnutie. Na klímu to bude mať minimálny vplyv, tvrdí analytik

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vo víkendovej televíznej diskusnej relácii avizoval, že parlament by sa mohol zaoberať uznesením k Budajovi a postupu envirorezortu v súvislosti so zákazom spaľovacích motorov. Hovoril o rozpore konania rezortu s uznesením a pripomenul podriadenosť vlády parlamentu.

Envirorezort odmieta jeho vyjadrenia a označil ich za zarážajúce. Pripomenul, že Budaj na rokovaní v Bruseli nebol. Trvá na tom, že delegácia ministerstva neporušila uznesenie výboru tým, že nehlasovala proti nariadeniu o zákaze výroby spaľovacích motorov.

Zákaz registrácie nových automobilov so spaľovacím motorom od roku 2035 koncom marca definitívne schválila Európska únia.

 

01 - Modified: 2023-04-23 17:34:09 - Feat.: 1 - Title: Budajov rezort odmieta Kollárove slová o postupe rezortu pri zákaze spaľovacích motorov 02 - Modified: 2023-04-23 10:38:02 - Feat.: 1 - Title: Najpredávanejší model značky inak: Cupra pre skromných stlačí spotrebu aj na štyri litre 03 - Modified: 2023-04-22 13:55:31 - Feat.: 1 - Title: Prísnejšia zelená politika Bruselu: Priemysel, letecká a námorná doprava si priplatia 04 - Modified: 2023-04-20 09:10:48 - Feat.: 1 - Title: Zákaz spaľovacích motorov nie je správne rozhodnutie. Na klímu to bude mať minimálny vplyv, tvrdí analytik
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 12:25:06 - Feat.: - Title: Nemecká opozícia navrhne v Bundestagu zrušenie zákazu spaľovacích motorov 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:36