Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Zuzana Minarovičová
StoryEditor

Na Deň Zeme budú pochody v Bratislave aj v Košiciach. Klimatický aktivisti kritizujú ľudskú činnosť

22.04.2023, 08:41
Autor:
TASRTASR

Cieľom pochodu je pripomenúť pôvodnú myšlienku Dňa Zeme, ktorá v roku 1970 mobilizovala milióny ľudí k tomu, aby vyrazili do ulíc demonštrovať proti dosahom ľudskej činnosti na našu planétu, skonštatovala iniciatíva Klíma ťa potrebuje.

Po celom Slovensku sa pri príležitosti Dňa Zeme uskutočnia v sobotu viaceré akcie. V Bratislave na Námestí SNP bude aj Pochod za klímu, ktorý bude pokračovať pred parlament. Aktivisti zároveň v sobotu organizujú protest Neb(p)erte nám klímu v Košiciach.

"Cieľom pochodu je pripomenúť pôvodnú myšlienku Dňa Zeme, ktorá v roku 1970 mobilizovala milióny ľudí k tomu, aby vyrazili do ulíc demonštrovať proti dosahom ľudskej činnosti na našu planétu," skonštatovala iniciatíva Klíma ťa potrebuje, ktorá pochod organizuje. Chce tak symbolicky upozorniť, že Deň Zeme je v súčasnosti každoročne využívaný rôznymi subjektmi na propagáciu "zelených" riešení, ktoré však nič neriešia.

Ochrana lesov

V sobotu sa konajú Lesnícke dni pod záštitou agrorezortu. Celoslovenské podujatie má za cieľ informovať verejnosť o funkciách a dôležitosti lesov pre spoločnosť. Ľudia sa tam môžu stretnúť s odborníkmi z lesníckych inštitúcií a dozvedieť sa viac o práci lesníkov a ochrancov lesa, priblížil Svetový fond na ochranu prírody.

image

Riaditeľka UNICEF Slovensko: Dobročinnosť najviac chápu starší, zažili vojnu a vedia, aké je to nemať

Organizácia zároveň pri príležitosti Dňa Zeme upozorňuje na dôležitosť ochrany vodných tokov. V spolupráci s Galériou Topoľčany je do pondelka na topoľčianskom námestí sprístupnená výstava fotografií WWF s názvom Živé rieky.

V rámci Bratislavského kraja sa v sobotu uskutoční podujatie Čistíme náš kraj. Jeho cieľom je spoločnými silami vyzbierať voľne pohodený odpad v prírode a popri vodných tokoch. Tento rok sa do akcie zapojilo 24 obcí a ďalších viac ako 20 rôznych inštitúcií a organizácií Bratislavského kraja.

Štátna ochrana prírody SR si Deň Zeme pripomenie viacerými aktivitami vo vybraných regiónoch. Zamestnanci riaditeľstva v Banskej Bystrici sa už pravidelne zapájajú do čistenia okolia mesta. Správa Chránenej krajinnej oblasti Poľana realizuje celodenný zážitkový program so žiakmi základnej školy v Detve zameraný na zmyslové poznávanie prírody.

Program pre deti

Správa CHKO Cerová vrchovina vzdeláva a tvorí v materskej škole v Rimavskej Sobote s programom Vláčik – separáčik, kde sa deti  učia o znečistení životného prostredia, rozoznávaní druhov odpadu i jeho využívaní a recyklácii. Ďalšie školy v meste sa zapájajú do aktivít Rozmanitá príroda, ktoré sú venované ochrane a ohrozeniu prírody, spoznávaniu rastlín, živočíchov a drevín.

Tému Natura 2000 predstaví Správa CHKO Latorica v Trebišove v rámci infostánku s tvorivými dielňami. Správa CHKO Strážovské vrchy pripravila aktivity pre deti, ktoré zoznámia s problematikou veľkých šeliem a Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove zasa ekohry v škôlke.

image

Keď si Wall Street kýchne, ochorie aj ona. Ako funguje ekonomika v Austrálii?

Správa CHKO Východné Karpaty oslavuje Deň Zeme v areáli základnej školy v Humennom. Tam sa žiaci zapoja do aktivít zameraných na témy odpady, strom ako biotop, poznávanie prírody, život na jednej planéte alebo význam vody pre život človeka.

Slovenská agentúra životného prostredia si Deň Zeme pripomenula viacerými aktivitami v Banskej Bystrici a v Stredisku environmentálnej výchovy Dropie v Zemianskej Olči.

01 - Modified: 2023-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľka UNICEF Slovensko: Dobročinnosť najviac chápu starší, zažili vojnu a vedia, aké je to nemať 02 - Modified: 2023-05-04 11:54:06 - Feat.: 0 - Title: Deň Zeme oslavujeme už viac ako 50 rokov. Poznáš pôvod jeho vzniku? Aj na Slovensku sú podujatia, ktorými ho môžeš osláviť 03 - Modified: 2023-04-20 09:12:49 - Feat.: 1 - Title: Záhada záblesku je vyriešená. Nešírte klamstvá, pri Kyjeve spadol meteorit, odkázali experti 04 - Modified: 2023-04-18 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď si Wall Street kýchne, ochorie aj ona. Ako funguje ekonomika v Austrálii?
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami 03 - Modified: 2024-04-03 18:13:55 - Feat.: - Title: Fed sa nemá zaoberať politickými otázkami, akou je klimatická zmena, tvrdí Powell 04 - Modified: 2024-03-28 14:41:01 - Feat.: - Title: Nárast nových aktivít výrobcov fosílnych palív na čele s USA ohrozuje parížske ciele 05 - Modified: 2024-03-25 14:01:35 - Feat.: - Title: Mínus 75 stupňov na póloch. Na planéte Duna by podľa vedcov ľudia asi prežili, v čom sa však autor „sekol“?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:14