Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

U pšenice z Ukrajiny sa zistilo zvýšené množstvo pesticídov, oznámil minister Vlčan

12.04.2023, 12:36
Autor:
TASRTASR

Do konca tohto týždňa by mal byť známy výsledok analýzy, či rezíduá pri danej koncentrácii môžu mať vplyv na ľudské zdravie.

Na Slovensku sa zistila dovezená pšenica z Ukrajiny, u ktorej je podozrenie na zvýšené množstvo rezíduí pesticídov.

Do konca tohto týždňa by mal byť známy výsledok analýzy, či rezíduá pri danej koncentrácii môžu mať vplyv na ľudské zdravie. Informoval o tom po stredajšom rokovaní vlády dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

 "Už v júli minulého roka som nariadil zvýšené kontroly dovážaného ukrajinského obilia. Ešte pred tým, než sme spustili plombovanie všetkých tranzitujúcich kamiónov s ukrajinským obilím (4. apríla 2023, pozn. TASR) bola zachytená pomerne veľká vzorka ukrajinského obilia, kde nám tri na sebe nezávislé akreditované laboratóriá potvrdili zvýšený výskyt rezíduí pesticídov. Do konca tohto týždňa budeme mať výsledky, že či tieto rezíduá môžu mať vplyv s ohľadom na ich koncentráciu na ľudské zdravie," spresnil.

Z dôvodu opatrnosti a preventívnosti prístupu sa celá šarža obilia v danom mlyne podľa jeho slov zastavila a nemôže sa s ňou nakladať. "Ide o 1500 ton pšenice," uviedol Vlčan s tým, že "ide o jeden z našich veľkých mlynov".

Vlčan vyzval všetkých spracovateľov obilia, aby boli obozretní pri nákupe poľnohospodárskych produktov z krajín mimo EÚ, aj tých, ktoré sú legálne dovážané na územie SR. "Vyzývam spracovateľov obilia, aby neriskovali svoju dobrú povesť,"  zdôraznil.

Ak by sa ukrajinské obilie na Slovensko dostalo cez územie členského štátu EÚ, napríklad cez Poľsko, tak zavedený systém kontroly podľa jeho slov umožňuje dosledovanie nákupu.

"Takže snažíme sa dohľadať zdroj takejto pšenice. Ak však už bola pšenica napríklad v Poľsku zomletá, tak to už nevieme dosledovať. Aj pri takýchto dovozoch (múky) však robíme námatkové kontroly," dodal agrominister.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 04 - Modified: 2024-04-21 11:29:13 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka 05 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:08