Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Čaputová nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči Mikulcovi

11.04.2023, 19:39
Autor:
TASRTASR

V súvislosti so zisteniami Národného bezpečnostného úradu o údajnej chýbajúcej previerke Romana Mikulca prezidentka poznamenala, že sa nestotožňuje s daným hodnotením úradu

Prezidentka Zuzana Čaputová nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči dočasne poverenému ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi.

V súvislosti so zisteniami Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) o údajnej chýbajúcej previerke Mikulca poznamenala, že sa nestotožňuje s daným hodnotením úradu. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

"Prezidentka sa s prezentovanou interpretáciou NBÚ nestotožňuje, a preto ani nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi," potvrdil.

Ministri, predseda vlády, predseda parlamentu či hlava štátu a ďalšie oprávnené osoby sa podľa prezidentky môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami EÚ a NATO v rozsahu nevyhnutnom na výkon svojich právomocí.

Doplnil, že už z titulu svojej funkcie majú tieto osoby v zmysle zákona osobitné postavenie. "Vykonanie bezpečnostnej previerky na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami nepotrebujú," uviedol.

"Nesprávny až absurdný výklad" zákona NBÚ by podľa prezidentky mohol viesť k tomu, že v budúcnosti by novoustanovený minister musel najprv čakať na previerku stupňa prísne tajné, ktorá spravidla trvá niekoľko mesiacov a až potom by sa mohol plnohodnotne zúčastňovať na zasadnutiach Severoatlantickej rady, Rady EÚ alebo sa oboznamovať s príslušnými písomnosťami.

"Takýto výklad pravidiel by mohol paralyzovať výkon právomocí jednotlivých členov vlády alebo iných osôb s osobitným postavením," zdôraznil Strižinec.

Hlava štátu upozornila, že právna úprava v tejto oblasti je aj po 22 rokoch existencie NBÚ a po 19 rokoch členstva Slovenska v EÚ a NATO mimoriadne nedostatočná. Očakáva preto, že NBÚ ako gestor legislatívy na úseku ochrany utajovaných skutočností bude iniciovať jej spresnenie.

Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Riaditeľ NBÚ Roman Konečný tvrdí, že ministrovi chýbal na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia certifikát.

Jeho potrebu určuje slovenská legislatíva. Mikulec je presvedčený, že neporušil zákon. Zároveň však potvrdil, že už požiadal NBÚ o certifikát.

01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-03-26 15:08:10 - Feat.: - Title: Osoby vstupujúce do schengenského priestoru sa štandardne preverujú, tvrdí Mikulec 03 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 04 - Modified: 2024-01-05 08:55:44 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok od nástupu len napĺňa pomstu voči vyšetrovateľom, tvrdí exminister Mikulec 05 - Modified: 2023-12-15 15:29:54 - Feat.: - Title: Mikulec: Fico láme zákon cez koleno. Verím, že hrany diamantov sa obrúsia s spojíme sa aj pri protestoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:15