Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka počas tlačovej konferencie v Košiciach 21. februára 2023. FOTO TASR/František Iván
StoryEditor

Župan Trnka pred novinármi uviedol, že bude obhajovať svoje práva, kým neočistí svoje meno

21.02.2023, 16:24
21.02.2023, 17:02
Autor:
TASRTASR

Poukázal na uznesenie sudcu Špecializovaného trestného súdu z nedele 19. 2. s tým, že jeho stíhanie nie je dôvodné.

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, obvinený v kauze Valentín, v utorok pred novinármi uviedol, že je nevinný a bude obhajovať svoje práva, kým neočistí svoje meno.

Poukázal aj na uznesenie sudcu Špecializovaného trestného súdu z nedele s tým, že jeho stíhanie nie je dôvodné. Vo funkcii ostáva s tým, že sa neplánuje vzdať svojho práva na prezumpciu neviny.

Z funkcie predsedu kraja neodstupuje. "Ak sa ma pýtate, či sa plánujem vzdať svojho práva na prezumpciu neviny, tak odpoveď je nie," povedal.

Najbližšie sa chce v pondelok obhájiť na Najvyššom súde. Ten ako odvolací bude rozhodovať o sťažnosti prokurátora na rozhodnutie ŠTS, ktorý Rastislava Trnku odmietol vziať do väzby.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Valentín 17. januára obvinila predsedu KSK spolu s ďalšími štyrmi osobami z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Kauza sa týka obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť zhruba 400-tisíc eur.

Predseda KSK uviedol, že obvinenie v jeho prípade sa má vzťahovať len na ovplyvňovanie špecifikácie pri nákupe štyroch vozidiel zn. Tatra.

"Toto je jediné obvinenie vznesené voči mojej osobe a jediný argument prokuratúry je vyjadrenie bývalého zamestnanca Správy ciest KSK, ktorý sa vyjadroval k obstarávaniu v súvislosti s mojou osobou, avšak toto obstarávanie nikdy nebolo plánované ani sa neuskutočnilo," povedal.

S rovnakou argumentáciou ako na ŠTS, že stíhanie nie je dôvodné, mieni ísť aj na NS do Bratislavy, ktorý bude rozhodovať o jeho väzbe.

Keďže v pondelok bude aj zasadanie krajského zastupiteľstva, z časových dôvodov sa na ňom nezúčastní. Novinárom sa ospravedlnil, že avizovaný pondelkový (20. 2.) brífing z dôvodu svojej únavy presunul na utorok.

KSK obstaral v rokoch 2020 a 2021 v rámci protiepidemických opatrení spolu 205 prechodových teplomerov za viac ako 178-tisíc eur a Správa ciest KSK nakúpila v roku 2020 štyri nákladné vozidlá zn.

Tatra s nadstavbami na zimnú a letnú údržbu za 1,3 milióna eur. Kritici namietali, že išlo o predražené nákupy, čo kraj odmietal. V kauze je už vo väzbe podnikateľ Richard R., obvinený je aj generálny riaditeľ Správy ciest KSK Anton T. a ďalšie dve osoby.

 

 

01 - Modified: 2023-02-19 21:42:10 - Feat.: - Title: Predseda Košického samosprávneho kraja Trnka, obvinený v kauze Valentín, nejde do väzby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:47