Občania môžu hlasovať vo svojom volebnom okrsku alebo v ktoromkoľvek na základe hlasovacieho preukazu do 22.00 h. FOTO: TASR/P. Zachar
StoryEditor

Nehlasujeme len kvôli Ficovi, Matovič je amatér, odkazujú ľudia, ktorí prišli na referendum (reportáž)

21.01.2023, 16:13
  • Nemám rád vládu a nesúhlasím s jej postupmi, povedal nejeden volič pri vychádzaní z volebnej miestnosti.
  • Niektorí nevolali po návrate Fica či Pellegriniho, ale chcú väčšiu páku na možné odvolanie vládnej garnitúry.
  • Účasť bola doobeda nízka. Komisie predpokladajú, že viac ľudí môže odvoliť v poobedných hodinách.
  • O zmenu ústavy majú záujem skôr starší ľudia.  

„Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady Slovenskej republiky, a to zmenou Ústavy Slovenskej republiky?“ Takúto otázku sa pokúšali v sobotu počas referenda vyriešiť tisíce bežných Slovákov. HN mapovali prevládajúce nálady voličov na západe krajiny, v meste Šaľa.

Ešte pred troma rokmi vyhralo v spomínanom okrese OľaNO. Strana Igora Matoviča vo voľbách získala viac ako 25 percent hlasov a Smer na čele s Robertom Ficom len okolo 12 percent. Avšak po chaotickom vládnutí Obyčajných ľudí, ktoré je sprevádzané najmä konfliktmi s opozičnou SaS, sa popularita vládnej garnitúry dramaticky prepadla. 

Potrebujeme zmenu 

Prví záujemcovia prišli k urnám už o siedmej ráno, neprekážalo im ani chladnejšie počasie. „Nemám rád vládu a nesúhlasím s jej postupmi. Nežije sa nám dobre,“ sťažuje sa asi 50–ročný volič pred vstupom do volebnej miestnosti. Pri vychádzaní sa zastavil a dodal, že si splnil svoju občiansku povinnosť, doteraz sa zúčastnil všetkých volieb a nevynechal ani jedno referendum. Ako hlasoval prezradiť nechcel. 

Podobných príkladov je mnoho. „Každý kto sleduje telku musí vidieť, prečo sme tu,“ tvrdí Lucia, ktorá prišla odvoliť aj s tlačiacim kočíkom. S jej slovami súhlasí aj muž po jej boku, ktorý dodal, že vo vláde „sedia najväčší amatéri“.

image

Odhlasoval už aj Pellegrini, vyzval ľudí, aby svoje právo využili

Pri vychádzaní z miestnosti sa dal s redaktormi HN do reči aj 40–ročný Pavol, ktorý povedal, že neprišiel kvôli politike a ani kvôli Ficovi či Pellegrinimu. „V ústave je potrebná zmena, aby aj ďalšie vlády mohli byť tiež odvolané,“ myslí si. Mnohí ľudia, s ktorými sa HN rozprávali, prezradili, že politiku ani veľmi nesledujú ale chcú dať do rúk ľudí väčšiu moc.

Som uvedomelý a preto volím

„Koncept referenda je dobrý, aby občan mohol rozhodnúť počas volebného obdobia, keď sa mu vláda nepáči,“ potvrdzuje na prvý pohľad ešte čerstvý dvadsiatnik. V ústave podľa neho potrebujeme páku, ktorú budú môcť ľudia využiť aj v budúcnosti. Dúfa, že keď sa k moci dostane Smer alebo Hlas, tak takúto možnosť im nezoberú.

„Myslím na budúcnosť svojich detí a nie je možné aby chudobní stále trpeli,“ hovorí pri východe z hlasovacej miestnosti približne 30–ročná volička, ktorá zobrala zo sebou aj svoje dieťa. Po čase sa pri novinároch pristavil aj muž, ktorý nechcel byť menovaný a povedal, že „noviny bohužiaľ neinformujú o politike tak ako by mali“ a myslí si, že „dnešné médiá sú príliš liberálne“.

V Šali bola aj ďalšia kategória voličov, ktorí nevolali po zmenách v ústave či po návrate Roberta Fica. Niektorí si len prišli splniť, ako tvrdili, svoju občiansku povinnosť. „Som uvedomelý občan a preto som dnes prišiel,“ dodal narýchlo štyridsiatnik medzi dverami. Podľa neho sa musíme viac priblížiť západným krajinám. Ako však krúžkoval, už neprezradil.

image

Politologička o referende: Požadovaných 50 percent je poistka, aby menšina nevnútila svoj záujem väčšine

„Myslím si, že dnes nepríde veľa ľudí, ja si však svoju povinnosť splním,“ dodáva Marek. Odvolené mal už za pár minút a potvrdil, že nečakal ani dlho v rade.

K volebným urnám budú môcť Slováci pristúpiť až do 22:00. Aby bolo referendum platné, musela by sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, čo je približne 2,2 milióna ľudí. Očakáva sa, že prvé neoficiálne výsledky budú zverejnené na webovej stránke Štatistického úradu už približne okolo polnoci. Oficiálne výsledky sa tradične prezentujú na tlačovej konferencii v nedeľu napoludnie. Výsledky bude štatistický úrad vyhodnocovať v noci na 50 pracoviskách s 530 pracovníkmi a 420 počítačmi.

Nepociťujem, že ľudia chcú zmenu 

O slabej účasti hovoria aj samotní členovia volebných komisií. V Šali bolo napríklad k dispozícii až 18 volebných obvodov. Na jednom z nich bola aj Alexandra Bednárová, ktorá sedela za stolom na Základnej škole Jozefa Cígera Hronského. „Sme tu od 7. hodiny a krátko po začiatku prišiel prvý volič. Doteraz prišlo okolo 20 až 30 ľudí,“ povedala členka komisie. Rozhovor sme robili krátko pred 11. hodinou. „Zatiaľ je účasť nižšia ale predpokladám, že keď sa budú vracať z práce tak sa zastavia,“ dodala. Bednárová vie záujem porovnať aj s parlamentnými voľbami, kde bola účasť podstatne vyššia. 

„Bolo vidieť, že ľudia chceli zmenu ale teraz to nepociťujem,“ vysvetľuje. Myslí si, že aj v minuloročných komunálnych voľbách bola väčšia účasť. Členka komisie poukazuje, že o dnešné hlasovanie má záujem najmä staršia skupina ľudí alebo až v dôchodkovom veku.

Opačná situácia však bola vo volebnej miestnosti na Základnej škole Jozefa Murgaša. „Mám taký pocit, že chodí veľa ľudí,“ komentuje 78 ročná členka komisie Jaroslava Pačesová. Ale v minulosti prišlo podľa jej slov urnám aj tak viacej ľudí. Voličov vo svojom obvode si pochvaľuje pretože boli informovaní a nemali problém. „Hlasovacie lístky vypĺňajú celkom rýchlo,“ Situácia aj tu prebiehala pokojne. „Dokonca sme mali voliča, ktorý hlasoval pomocou prenosnej urny,“ dodáva. 

Je to nová skúsenosť 

Volilo sa aj na šalianskej Základnej umeleckej škole. „O siedmej sme otvorili miestnosť a k pol dvanástej prišlo skoro 10 percent voličov,“ počíta Jakub Kelemen. Ľudia chodia podľa neho skôr sporadicky. Na obed je klasický útlm ale zo zvyku pozná, že po tretej alebo štvrtej príde druhé kolo. „Už od 18. rokov chodím do komisie pravidelne a teraz som prvýkrát na referende, je to nová skúsenosť,“ hovorí ešte stále študent Jakub Kelemen

image

Na zmenu ústavy sa hlasy nájdu, na referende sa nezúčastním, tvrdí Heger

Sporadickosť potvrdzuje aj Monika, ktorá zase mala na starosti miestnosť na Základnej škole Petra Pázmánya. „Očakávam, že po obede sa budú ľudia zbierať,“ myslí si. Aj ona si všimla, že o hlasovanie majú záujem skôr stredné alebo staršie vekové kategórie.

Veľa voličov neprišlo v doobedných hodinách ani k urnám v mestskej časti Veča. „Hlasuje sa pokojne, ľudia chodia priebežne ale nie je ich veľa,“ Aj oni čakajú, že poobede sa účasť môže mierne zvýšiť. „Veríme tomu,“ komentuje situáciu jeden z členov komisie.

01 - Modified: 2023-01-20 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Slováci môžu rozhodnúť o zmene Ústavy. Keď občan moc dáva, má ju právo aj brať, odkazuje Hlas 02 - Modified: 2023-01-20 08:06:13 - Feat.: 1 - Title: Otázky a odpovede: Kedy budú výsledky a je referendum pre politikov záväzné? 03 - Modified: 2023-01-18 06:37:47 - Feat.: 1 - Title: Kremský z OĽaNO: Hirman len hasil Sulíkove zlyhania, no robil to pomaly a prihrieva si politickú polievočku 04 - Modified: 2023-01-09 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Snem OĽaNO by mal byť deň pred referendom, Gyimesi a Kyselica žiadny rozkol nevidia 05 - Modified: 2022-12-19 16:07:20 - Feat.: 1 - Title: Igorovi Matovičovi sa rozpadá OĽaNO, v hre je aj jeho zotrvanie na ministerstve
01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:59