StoryEditor

Triedy musíme vykurovať, štát má povinnosť pomôcť pri energiách, hovorí odborníčka na školstvo (rozhovor)

16.01.2023, 00:00

V rozhovore s expertkou na školstvo Soňou Hanzlovičovou sa dočítate:

  • Ako napreduje výstavba škôl a prečo sa niektoré deti učia v kabinetoch a domoch kultúry.
  • Prečo by mali učitelia zarábať aspoň dvetisíc eur v hrubom.
  • Či zostane zavádzanie reformy obsahu vzdelávania opäť na pedagógoch.

Školám sa za posledný rok zvýšili náklady na plyn a elektrinu, ale aj na iné nevyhnutné položky. Ministerstvo financií uvoľnilo 30 miliónov eur na energie. Bude to stačiť, aby zvládli vyplatiť všetky faktúry?

Určite nie. Počúvam zo škôl, že im to nestačí. Musia kúriť, svietiť a variť. V telocvični má byť 15 stupňov, na chodbách 18 a v triedach 19 stupňov. Nech si niekto vyskúša cvičenie v telocvični, v ktorej bude 15 stupňov. Deti nebudú chýbať v školách pre covid, ale preto, že prechladnú a budú choré. Hovoríme im, že si majú umývať ruky teplou vodou, ale v škole neexistuje kohútik s teplou vodou. Musíme školu klasicky vykurovať a štát má povinnosť pomôcť. Už dnes chodia faktúry, ktoré riaditelia nezvládajú platiť. Určitú sumu už použili, z čoho budú účty platiť ďalej? Nemusíte vykryť jeden mesiac, ale desať mesiacov. Budeme dávať deťom prázdniny a pôjdeme na model online vzdelávania? My potrebujeme, aby dieťa bolo v lavici a videlo pedagóga. Snažme sa pomôcť samosprávam.

Od januára vzrástli poplatky za obedy v školách. Prečo bolo nevyhnutné pristúpiť k tomuto kroku?

Keď má rodina jedno dieťa a zvláda to, možno nepocíti pár eur mesačne navyše. Sú rodiny, pre ktoré sú dve eurá veľký peniaz a nezvládajú to. Kde je štát? V ústave máme, že vzdelávanie je povinné od piatich rokov. Máme školskú dochádzku do desiateho ročníka. Prečo chceme všetko od rodičov? Skúsme pustiť peniaze na školy a do jedální. Nemôžeme všetko nechať na rodičov. Kladieme na nich energie, združenie rodičov, stravné a rodičovské príspevky. Vrátime sa do systému, že sa nebude kúriť, lebo nie sú financie na energie? To je bič na rodičov.

Od septembra sa tiež zvýšil počet žiakov v prvých ročníkoch z 22 na 25. Považujete to za dobrý krok?

Keď bol nastavený počet detí na 22, tri miesta boli vyhradené pre tých, ktorí sa presťahovali z iného mesta. Stávalo sa, že školy nemali kam umiestniť deti do prvého ročníka. Je to dobrý krok, schvaľujem ho. Máme viac miest v triede a vieme prijať viac detí. Učiteľky sa na to pozerajú inak – je to pre nich záťaž. Tri deti navyše sú veľmi veľa. Mohli sme prijať viac detí, ale je to zlé pre pedagóga, ktorý nezvláda venovať sa všetkým žiakom.

image

Riaditeľka školy pre HN: Kedysi sa k nám hlásilo aj 50 učiteľov, teraz na inzeráty nereaguje nikto

Učiteľom mali v triedach pomáhať asistenti, no tých je nedostatok. Ešte bývalý minister Branislav Gröhling predložil novelu, ktorá mala ich počet strojnásobiť. Reforma by však stála okolo 360 miliónov eur ročne. Podarí sa ju podľa vás zrealizovať?

Kde chceme zohnať ľudí?  Nemáme asistentov, ktorí by to robili, nemáme pedagógov prvého stupňa a vychovávateľov, učiteľov do materských škôl a školských klubov. Riaditeľom reálne neprišli financie, aby zaplatili pomocný personál, sú radi, že vykryjú učiteľov. Niektoré školy nemajú ani cent osobného príplatku a učiteľ robí za čistý holý plat. Rezort školstva zavedie opatrenie, no reálna prax je úplne iná. Ako keby tu fungovali dva svety: pedagóga v praxi a úradníka na ministerstve školstva.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-14 14:27:19 - Feat.: 1 - Title: Máme štyri tehotné žiačky, hlási riaditeľka školy zo Spiša. Štát chce povinnú sexuálnu výchovu 02 - Modified: 2022-12-29 16:06:27 - Feat.: 1 - Title: Búrlivý rok v školstve: tisícky nových žiakov, učitelia v uliciach a tragické útoky 03 - Modified: 2022-12-18 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ohrozí pád vlády historické reformy v školstve? Zmeny na ministerstve prinášajú riziká, varuje odborník 04 - Modified: 2022-12-08 18:32:21 - Feat.: 1 - Title: Medzi učiteľmi panuje veľká únava, mnohí už zmenám nedôverujú, hovorí mentorka pedagógov (rozhovor)
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 14:54:06 - Feat.: - Title: Mnohí by termínovaný vklad hľadali u colníkov. NBS testovala 24-tisíc žiakov, výsledky sú katastrofálne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:44