Viktor Orbán a Eduard Heger sa odfotili v slovenskom šále. FOTO: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR
StoryEditor

Heger sa odfotil s Orbánom v slovenskom šále: Všimol som si, že mal starý, tak som mu daroval nový

24.11.2022, 11:41
24.11.2022, 13:08
Autor:
chochoTASRTASR

Ide o reakciu na to, že maďarský premiér nedávno vo videu zverejnenom na Facebooku pózoval so šálom s mapou veľkého Uhorska.

Premiér Eduard Heger daroval svojmu maďarskému náprotivku Viktorovi Orbánovi šál so slovenskou symbolikou. Tiež sa s ním v šále odfotografoval. Spravil tak na rokovaní premiérov krajín V4 v Košiciach.

Snímku zverejnil na Facebooku aj so statusom: "Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový." 

Ide o reakciu na to, že Orbán nedávno vo videu zverejnenom na Facebooku pózoval so šálom s mapou veľkého Uhorska. Vyvolal tým pobúrenie v okolitých krajinách vrátane Slovenska.

image

Orbán vyvolal medzinárodný rozruch, dal si šál s mapou veľkého Uhorska. Hnus a humus, reaguje minister Káčer

Neskôr Orbán tiež zverejnil na Facebooku fotografiu s Hegerom v slovenskom šále. Pod fotografiu Orbán napísal: "Maďar – Slovák, dvaja dobrí priatelia! V Košiciach sa začína summit V4."

Spravodajský portál ATV.hu v súvislosti s týmto statusom maďarského ministerského predsedu napísal, že kauzu videozáznamu po nedeľňajšom futbalovom zápase maďarskej reprezentácie proti Grécku, na ktorom sa maďarský premiér objavil na krku so šálom s mapou Veľkého Maďarska, rieši Orbán prekvapujúcim gestom.

Orbán sa na videozázname po nedeľňajšom futbalovom zápase maďarskej reprezentácie proti Grécku lúči s odchádzajúcim rekordným 109-násobným futbalovým reprezentantom Balázsom Dzsudzsákom.

Veľké Uhorsko, ktorého podobizeň vidno maďarskému premiérovi na šále, zahŕňa okrem samotného súčasného Maďarska aj časti území Srbska a Ukrajiny, ale aj časti členských krajín Európskej únie Slovenska, Rakúska, Chorvátska a Rumunska.

Káčer: Hnus a humus

Na situáciu reagovala slovenská diplomacia. Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer v príspevku na Facebooku pripomína, že si váži tisícročnú spoločnú históriu oboch štátov, a že maďarskí občania sú na Slovensku vítaní.

Čo však podľa neho nemá v spoločných vzťahoch miesto, je "iredenta a revizionizmus". Káčer píše, že dané sentimenty viedli k tomu, čoho bola Európa svedkom v roku 1939, a čomu Ukrajina čelí v súčasnosti počas ruskej invázie na svojom území.

Orbánovo gesto na záver odsúdil s tým, že ho považuje za "hnus a humus".

"Ako som pred niekoľkými rokmi komentoval gestá svojho premiéra v inej súvislosti, tak dnes zopakujem to isté v tejto situácii na margo iného premiéra. “Hnus a humus”. Možno to nie je diplomatická mluva, ale “az is számít azaért” (vo voľnom preklade: ale aj to sa ráta)," napísal. 

image

Reakcia europoslancov na Orbánovu provokáciu: Hranice Slovenska sú nemenné

Ostrí Rumuni

Rumunský rezort diplomacie vydal vyhlásenie, v ktorom označil Orbánov prejav za neprijateľný, uviedlo internetové vydanie denníka Népszava. Aj podľa Bukurešti je revizionistický prejav Orbána neprijateľný a v priamom rozpore so súčasnou realitou skutočnosť.

Predsedu maďarskej vlády za pózovanie so šálom skritizovalo už aj Chorvátsko a Ukrajina. Kyjev si v tejto súvislosti predvolal  maďarského veľvyslanca na Ukrajine.

Nie je to prvýkrát

Viktor Orbán kontroverznými vyjadreniami, ktorými dával najavo nespokojnosť s rozpadom Uhorska, vyvolal napätie vo vzájomných vzťahoch Slovenska a Maďarska v minulosti už viackrát.

V roku 2020 napríklad v prejave pri príležitosti stého výročia Trianonskej zmluvy uviedol, že Západ "znásilnil tisícročné hranice a dejiny strednej Európy, zovrel Maďarov medzi hranice, ktoré sa nedajú ubrániť a z krajiny urobil celu smrti".

Orbánova reakcia

"Futbal nie je politika. Neviďme niečo, čo neexistuje! Maďarský národný tím je tímom všetkých Maďarov, nech žijú kdekoľvek," reagoval na kritiku Orbán.

Na summite v rámci slovenského predsedníctva vo V4 budú rokovať najmä o aktuálnej situácii v Európe v súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine a energetickou krízou.

Do Košíc prišli všetci premiéri krajín V4. Okrem predsedu slovenskej vlády Eduarda Hegera (OĽANO) aj český premiér Petr Fiala, maďarský premiér Viktor Orbán a predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki. Ten v súvislosti s košickým stretnutím uviedol, že Poľsko spolu s Českom a Slovenskom na ňom požiada Maďarsko, aby urýchlene ratifikovalo vstup Fínska a Švédska do NATO. Fiala zase avizoval, že na summite sa bude hovoriť aj o šále s mapou Veľkého Maďarska, s ktorým pózoval maďarský premiér, čo spôsobilo medzinárodný rozruch.

01 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 02 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 03 - Modified: 2024-04-10 19:11:27 - Feat.: - Title: Migračný pakt je "ďalším klincom do rakvy" Únie, tvrdí Orbán 04 - Modified: 2024-04-10 17:06:12 - Feat.: - Title: Orbán sa zúčastní v Maroku na schôdzke lídrov kresťanskodemokratických strán 05 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:18