Člen českej armády. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Českí členovia aktívnej zálohy sú na Slovensku spokojní. Posilňujú východné krídlo NATO

22.11.2022, 09:48
Autor:
ČTKČTK

Mandát českej jednotky na Slovensku sa začal v júni a v decembri ich vystrieda iná skupina vojakov.

Členovia aktívnej zálohy českej armády na misiu v mnohonárodnej jednotke NATO si na Slovensku plnia rovnaké úlohy ako ich profesionálni kolegovia a v porovnaní s nimi nemajú žiadne úľavy. 46-ročná desiatnička Simona považuje svoje nasadenie v bojovom zoskupení za ďalší krok v pláne vstúpiť do armády.

Spolu s kolegom, rovnako z aktívnej zálohy, sa v rozhovore s ČTK a Českým rozhlasom zhodli, že ich očakávania ohľadom misie boli naplnené, hoci v jej začiatku zaostávali za schopnosťami profesionálnych vojakov a museli to doháňať.

Jednotka NATO na Slovensku sa pod velením Českej republiky sformovala po ruskej invázii na Ukrajinu v rámci posilnenia východného krídla aliancie. Jej príslušníci sú nasadení vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť pri dedine Pliešovce na strednom Slovensku a tiež na vojenskej leteckej základni Sliač.

image

Poľsko prijme ponuku Nemecka na dodanie systémov Patriot. Chce ich umiestniť na hranici s Ukrajinou

Zvykanie si na armádu

Česká armáda má teraz v tomto bojovom zoskupení 460 mužov a žien, z toho 13 sú príslušníci aktívnej zálohy. Mandát existujúcej českej jednotky na Slovensku sa začal v júni a v decembri ich vystrieda iná skupina vojakov.

Desiatnička povedala, že na misiu na Slovensko išla hlavne preto, aby sa zdokonalila v používaní zbraní a zžila sa s profesionálnou armádou.

"Bežný deň plníte úlohy od svojich veliteľov. Sme tu na mechanizovanej jednotke, zamestnanie sa týka streleckého výcviku, taktického výcviku," uviedla. Zapojila sa tiež do tréningu zlaňovania zo strechy budovy či do strážnej služby. Súčasťou výcviku je aj teoretická príprava.

Jej 52-ročný kolega, ktorý si neželal uviesť svoje meno, povedal, že na začiatku misie bolo potrebné zabrať. "Bol cítiť rozdiel medzi nami a profesionálmi. Tí profíci trénujú denne, my trénujeme 14 dní na jeseň, 14 dní na jar. Ten rozdiel sme museli dohnať," povedal muž s hodnosťou slobodníka.

Desiatnička Simona je členkou aktívnej zálohy už štyri roky. Má za to, že štátu môže niečo dať a v prípade núdze môže pomôcť. "Veľa sme začali športovať a behať prekážkové preteky typu Spartan. Vstúpila som (do aktívnej zálohy) v roku 2018 a hneď som vedela, že by som chcela zostať v profesionálnej armáde nastálo. Dúfam, že to vyjde. Ja mám veľký rešpekt k uniformám, k poriadku, ktorý v armáde je," dodala.

image

Poľsko prijme ponuku Nemecka na dodanie systémov Patriot. Chce ich umiestniť na hranici s Ukrajinou

Misia na Slovensku

Desiatnička, ktorá pôvodne pracovala v štátnej správe, urobila ďalší krok v snahe dostať sa do armády práve na prebiehajúcu misiu na Slovensku. "Počas tejto misie som v práci dala výpoveď. Toto bol pre mňa impulz. V civilnom živote som sa bála dať výpoveď. Bála som sa zmeny, aby som napríklad nebola pol roka bez práce," povedala.

S rodinou sú členovia aktívnej zálohy v kontakte napríklad cez telefón. "S dcérami mám blízky vzťah. Voláme si každý deň," povedala desiatnička. Vo voľnom čase, podobne ako kolegovia, tiež číta, jazdí na výlety a športuje.

Slobodník zase uviedol, že prácu v uniforme možno s bežným život skĺbiť, pretože aktívna záloha je koníček, ktorý ho napĺňa. Doplnil, že práve na misii na Slovensku prvýkrát strieľal zo zbrane RPG, ktorá v boji slúži proti pancierovým vozidlám vrátane tankov.

"Všetkým, ktorí rozmýšľajú o vstupe do zálohy či do armády, to môžem odporučiť. Ja si pamätám armádu za bývalého režimu - direktívne riadenie a nie veľmi priateľský prístup. Ten systém sa zmenil obrovským spôsobom. Armáda je nezastupiteľná v každom štáte," povedal slobodník, ktorý základnú vojenskú službu absolvoval ešte v komunistickom Československu.

Česká armáda mala na začiatku novembra zaradených do aktívnej zálohy takmer 4 100 osôb, z toho bolo zhruba 440 žien.

01 - Modified: 2022-11-21 19:06:14 - Feat.: 1 - Title: Turecko hovorí o urážke Erdogana v Štokholme. Ankara si predvolala veľvyslanca Švédska 02 - Modified: 2022-11-21 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako budú na tom invalidné dôchodky po novom a zmení sa systém prepočítavania? Niektoré porastú o stovky eur 03 - Modified: 2022-11-21 17:26:54 - Feat.: 1 - Title: Videá s popravami ruských zajatcov sú pravé. Nie je však isté, prečo boli zabití, píše americký denník
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 00:30