Minister vnútra Roman Mikulec. FOTO: TASR/Pavol Zachar 
StoryEditor

Mikulec nezvláda svoju funkciu, prespal ďalšiu krízu, tvrdí Krúpa

12.11.2022, 13:50
Autor:
TASRTASR

Poslanec SaS Juraj Krúpa skonštatoval, že minister vnútra musel mať informáciu od spravodajských služieb či cudzineckej polície, že tu máme migračnú vlnu a treba konať.

Migráciu treba riešiť komplexnejšie, a to aj na maďarsko-srbskej a grécko-tureckej hranici. Zhodli sa na tom poslanci Národnej rady Juraj Krúpa (SaS) a György Gyimesi (OĽANO). Obaja vidia potrebu riešiť situáciu aj na európskej úrovni. Nezhodujú sa však v tom, či Slovensko a minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) situáciu zvládajú. Gyimesi Mikulcovi dôveruje. Podľa Krúpu minister prespal ďalšiu krízu, v parlamente bude hlasovať za jeho odvolanie.

Gyimesi skonštatoval, že problém migrácie nie je nový a poukázal na situáciu na srbsko-maďarskej hranici. Označil za hlúposť tváriť sa, že Mikulec je za túto krízu zodpovedný. Podčiarkol, že Slovensko je len tranzitnou krajinou migrantov a keďže ich Česko vracia k nám, musíme s nimi niečo robiť. Čo sa týka situácie na slovensko-maďarských hraniciach, vláda podľa neho nechce ísť cestou ich zatvárania a komplikovania situácie množstvu ľudí žijúcich v maďarskom pohraničí.

Zároveň podčiarkol potrebu apelovať na Európsku úniu a Európsku komisiu, aby sa niečo robilo na vonkajších hraniciach schengenského priestoru. Predpokladá, že keď sa Slovensko vedelo "až servilne" správať vo vzťahu k EÚ, tak by nám to Únia teraz mohla vrátiť a riešiť situáciu.

Krúpa skonštatoval, že Mikulec musel mať informáciu od spravodajských služieb či cudzineckej polície, že tu máme migračnú vlnu a treba konať. "Miesto toho, aby sme dopredu na to upozorňovali, riešime to ex post," podotkol. Tvrdí, že poznáme migračný tok a napriek tomu nemáme riadne kontroly na maďarskej hranici. Poukázal na nízky stav naplnenosti Policajného zboru a tvrdí, že Slovensko zlyháva v riešení problémov s prevádzačmi. Vníma to ako dôkaz, že Mikulec nezvláda svoju funkciu.

Rovnako ako Gyimesi aj Krúpa očakáva od EÚ, že sa problematikou začne komplexnejšie zaoberať. Hovorí o možnosti posilnenia frontexu a počtov policajtov na maďarsko-srbskej a grécko-tureckej hranici. "Vyžaduje si to komplexnejší prístup," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-05 13:22:13 - Feat.: - Title: Poslanec SaS Krúpa chce novelou zabrániť zneužívaniu protifašistického odboja 04 - Modified: 2024-03-26 15:08:10 - Feat.: - Title: Osoby vstupujúce do schengenského priestoru sa štandardne preverujú, tvrdí Mikulec 05 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:10