Nezaradený poslanec Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Pellegrini: Vládne chaos, Hegerovi sa rozpadá riadenie štátu

12.10.2022, 16:44
Autor:
TASRTASR

Na dosiahnutie predčasných volieb je podľa Petra Pellegriniho potrebné, aby tlak na vládu vytvárala celá opozícia, vrátane SaS a nezávislých poslancov okolo Tomáša Tarabu.

Aktuálny vládny kabinet nevie dosiahnuť väčšinovú podporu v parlamente a riadenie krajiny prestáva fungovať. Logickým a v demokracii štandardným východiskom z takejto krízy sú predčasné voľby. V TASR TV to vyhlásil predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Podľa Pellegriniho predčasné voľby nie sú prekážkou pri prekonávaní energetickej a inflačnej krízy, ale môžu pomôcť vytvoriť dohodu koalície a opozície pri hlasovaniach v parlamente.

image

Heger: Je čas na rokovanie demokratických síl o zabránení predčasným voľbám

Musíme sa zbaviť neschopnej vlády

"Dnes v parlamente vládne chaos. Opozícia si iba robí svoju robotu a koalícia nás vydiera, že blokujeme parlament a vraj bránime pomoci," uviedol. Tvrdí, že systematické protikrízové opatrenia by podporili, ale žiadne nevidia. "Tejto neschopnej vlády sa musíme zbaviť práve pre dobro ľudí, aby im mal kto pomôcť," povedal Pellegrini.

Na dosiahnutie predčasných volieb je podľa neho potrebné, aby tlak na vládu vytvárala celá opozícia, vrátane SaS a nezávislých poslancov okolo Tomáša Tarabu. "A po druhé, musel by sa k nám pridať aj Boris Kollár. Ak sa Boris Kollár rozhodne, že bude zubami – nechtami držať pri moci Igora Matoviča, žiadne predčasné voľby nebudú. Nebudú sa technicky dať dosiahnuť," konštatoval líder Hlasu-SD.

Po vyhláseniach, ktoré medzi SaS a OĽANO odzneli v parlamente a v médiách, si Pellegrini nevie predstaviť, že by sa sulíkovci vrátili do vládnej koalície. Otázkou však podľa neho je, akou opozíciou chcú v praxi byť. "Richard Sulík krátko po hlasovaní o odvolaní Matoviča povedal, že sa stávajú riadnou opozíciou. Teraz od nich očakávame, aby sa ako riadna opozícia aj začali správať," povedal.

image

Pellegrini iniciuje opozičné rokovania o predčasných voľbách. Chce neutralitu, aby prišla aj SaS

Financie na 14. dôchodky

Požiadavku vlády na navýšenie tohtoročného rozpočtu o 1,5 mld. eur považuje Pellegrini za bianko šek pre ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). "Sociálna poisťovňa tých 200 miliónov na 14. dôchodky má bez toho, aby bolo treba meniť rozpočet," tvrdí.      

Pripomenul, že zákon o 14. dôchodku aj zákon o mimoriadnej situácii v oblasti energetiky Hlas-SD v parlamente podporil. Ak chce vládny kabinet ďalšie prostriedky napríklad na pomoc podnikateľom, mal by podľa neho opäť predložiť návrh zodpovedajúceho zákona, aby bolo transparentné, ako konkrétne sa pomoc použije.

Pellegrini nevylučuje, že za požiadavkou na navýšenie tohtoročného rozpočtu je snaha získať viac prostriedkov na budúci rok, ak by zákon o štátnom rozpočte v parlamente neuspel.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:48