Minister financií Igor Matovič. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Jednou z možností, ako sa zbaviť Igora Matoviča, sú predčasné voľby, pripustil Cmorej z SaS

08.10.2022, 14:22
Autor:
TASRTASR

Igor Matovič reagoval, že voliči liberálov "húfne podľa prieskumov opúšťajú SaS, lebo sa pokúsila povaliť už tretiu demokratickú protikorupčnú vládu."

Ak sa nenájdu iné možnosti, ako dostať lídra OĽANO Igora Matoviča zo stoličky ministra financií preč, jednou z možností sú aj predčasné voľby. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal poslanec parlamentu Peter Cmorej (SaS).

Nemyslí si však, že predčasné voľby by priniesli krajine niečo dobré, zatiaľ o nich s nikým nerokovali. Matovič vidí problém v SaS, ktorá chcela povaliť ďalšiu vládu.

O predčasných voľbách SaS nerokovala

"Nerokovali sme s nikým, nikto nás neoslovil, nebudeme sa hrnúť do predčasných volieb. Sme presvedčení, že najväčší problém Slovenska je dnes minister financií Igor Matovič, ja osobne už nevidím rozdiel medzi Matovičom, Ficom a napríklad Blahom," povedal Cmorej s tým, že už nebudú skúšať opäť Matoviča odvolať, pokiaľ sa zásadne nezmenia podmienky.

Ak sa nenájdu iné možnosti, ako poslať Matoviča zo stoličky preč, krajnou možnosťou sú aj predčasné voľby. Pokiaľ by Matovič nebol vo vláde, stále podľa neho existuje šanca, aby parlament dovládol do riadnych volieb.

image

Matovič vyčítal Ficovi pri dôchodkoch svinstvo. Teraz jeho poslanci odobrili podobný krok

Cmorej nevie o tom, či do parlamentu smeruje návrh na vyslovenie nedôvery vláde. Neverí veľmi tomu, že by s takým návrhom prišiel poslanec Tomáš Taraba (nezaradený). Pokiaľ taký návrh príde, SaS bude zaujímať jeho odôvodnenie a bude o tom diskutovať na klube. 

Matovič reagoval, že najmä voliči SaS vidia, čo je problémom. "Húfne podľa prieskumov opúšťajú SaS, lebo sa pokúsili povaliť už tretiu demokratickú protikorupčnú vládu," povedal. Dodal, že na vláde je bez SaS konečne pokoj a konštruktívne sa pracuje.  

Podporu od "tarabovcov" odôvodnil Matovič tým, že menšinová vláda má šancu prežiť, pokiaľ sa nájdu rozumní opoziční poslanci, ktorí sa nepozerajú, kto čo predkladá, ale či daný zákon pomôže ľuďom.

Na otázku, či nie je čas rokovať so SaS, odpovedal, že je, len nie je s kým rokovať, lebo cez leto namiesto riešenia cien energií obťažovali Slovensko nenávisťou voči jeho osobe.

Podklady na vyčíslenie pomoci do troch týždňov

Podklady a dohody potrebné na presné vyčíslenie pomoci domácnostiam či firmám s drahými energiami by mali byť známe do niekoľkých týždňov.

Pracuje na tom nový minister hospodárstva, a to aj na európskej úrovni. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol minister financií Igor Matovič (OĽANO).

"Neviem vám teraz povedať presné vzorce. Budeme ich vedieť v priebehu predpokladám dvoch - troch týždňov najneskôr," avizoval.

S plánovanou pomocou podľa neho súvisí aj novela tohtoročného rozpočtu, ktorá navyšuje jeho prostriedky o 1,5 miliardy eur. Návrh je momentálne v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní. Nesúhlasí s ním opozícia.

Novelu v súčasnej podobe považuje SaS za bianko šek pre ministra financií. "Do zákona napísali, že 1,5 miliardy eur dostane do svojej osobnej pokladničky Igor Matovič. Zvyšuje sa všeobecná pokladničná správa, je to položka, s ktorou v podstate disponuje minister financií. On rozhoduje, na čo sa tie peniaze použijú," upozornil poslanec liberálov Peter Cmorej.

Aj keď sa v parlamente objavila "nejaká tabuľka", nikto podľa neho nevie, čo s tými peniazmi Matovič v skutočnosti urobí. "Videli sme už kopec nápadov Igora Matoviča, ktoré vznikli z večera do rána. My Matovičovi nebudeme dávať bianko šek na 1,5 miliardy eur z peňazí nás všetkých," zdôraznil.

Cmorej zároveň pripomenul, že rozpočet sa tento rok vyvíja lepšie, ako sa očakávalo. Namiesto schváleného deficitu na úrovni 4,9 percenta sa momentálne očakáva 3,5 percenta. To umožňuje bez problémov vyplatiť napríklad navrhovaný 14. dôchodok.

"Čerpanie rozpočtu sa vyvíja spôsobom, že kedykoľvek minister financií môže rozhodnúť, že dôchodcom ide 207 miliónov eur," dodal poslanec.

Jeho tvrdenia označil Matovič za klamstvo. Neexistuje podľa neho žiadna "osobná pokladnička" ministra financií. "Ďalšie klamstvo je, že vlastne vôbec nemusíme meniť zákon o štátnom rozpočte, lebo máme daňový nadvýber a môžeme rozdávať, na čo uznáme za vhodné. Je to absolútna neznalosť zákona," vyhlásil.

Zmena tohtoročného zákona je podľa neho nevyhnutná. "Keď nebude novela, ktorú oni teraz blokujú, nevieme pomôcť dôchodcom, ľuďom ani firmám s energiami," dodal Matovič.

01 - Modified: 2022-10-08 09:36:59 - Feat.: 1 - Title: Zahodí Hirman Sulíkove plány s 15-percentným šetrením? Spotreba elektriny aj tak už klesla 02 - Modified: 2022-10-08 09:37:23 - Feat.: 1 - Title: Niekde stúpli energie o 145-tisíc eur, inde si deti nosia podsedák a teplú mikinu. Ako kríza zasiahla školy 03 - Modified: 2022-10-07 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Matovič vyčítal Ficovi pri dôchodkoch svinstvo. Teraz jeho poslanci odobrili podobný krok 04 - Modified: 2022-10-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Matovič hovorí, že SaS si dohaduje koalíciu s Hlasom a PS. Pellegrini má byť pre liberálov krajná možnosť 05 - Modified: 2022-10-07 17:40:41 - Feat.: 1 - Title: Opäť natankujeme drahšie. Čierne scenáre hrozia najmä dieslu
01 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 02 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 03 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 04 - Modified: 2024-04-15 11:13:16 - Feat.: - Title: SaS a PS žiadajú odchod Kuffu z funkcie, minister Taraba jeho odvolanie neavizuje 05 - Modified: 2024-04-14 08:35:17 - Feat.: - Title: Opozičná SaS odsudzuje iránsky útok na Izrael. Očakáva reakciu od rezortu zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 19:04