Jana Bittó Cigániková. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

SaS podporí zvýšenie miezd zdravotníkov, chce dozerať aj na ďalšie opatrenia

26.09.2022, 11:04
Autor:
TASRTASR

Platy zdravotníkov by sa podľa vládneho návrhu, ktorý v piatok posunula Národná rada do druhého čítania, mohli zvýšiť.

Strana SaS v parlamente podporí vládny návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Chce však dozerať aj na ďalšie systémové opatrenia ministerstva zdravotníctva.

Potreba zvýšenia miezd

Pripomína tiež potrebu zvýšenia miezd v ambulantnom sektore. Uviedla to predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

"Považujem súčasný návrh ministerstva za korektný prvý krok s tým, že je potrebné postrážiť, aby sa v štátnom rozpočte nerátalo len s financiami na ústavnú zdravotnú starostlivosť pre nemocnice, v ktorých vieme upraviť tabuľkové platy zákonom, ale aby bol automaticky rozpočet navýšený aj o zvýšenie platov v ambulanciách," uviedla.

Navýšenie miezd len v nemocniciach by podľa nej spôsobilo hromadný presun personálu z ambulancií, čo by ohrozilo fungovanie systému.

Návrh podporí aj nezaradený poslanec Národnej rady SR Tomáš Valášek, potvrdil. Opoziční poslanci, pôsobiaci v ĽSNS, uviedli, že so zámerom zákona nemajú problém. "Návrh si podrobne preštudujeme a podľa toho sa rozhodneme," uviedli.

Platy ostatných zdravotníkov

Platy zdravotníkov by sa podľa vládneho návrhu, ktorý v piatok posunula Národná rada do druhého čítania, mohli zvýšiť. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.

Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe. Parlament rokuje o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:26