StoryEditor

Mikulec pre HN: Bol som za to, aby Matovič vo vláde zostal. Argumenty SaS považujem za infantilné

09.09.2022, 01:03

V rozhovore pre HN minister vnútra Roman Mikulec hovorí:

  • čo povedal na teambuildingu OĽaNO k odchodu Igora Matoviča z vlády,
  • či sa zapája do hľadania nových ministrov,
  • či sa obáva, že ho teraz parlament odvolá,
  • ako to bolo s podozrivými zákazkami v jeho rezorte, 
  • čo prinesie reforma polície. 

Koalícia má za sebou dva mesiace trvajúcu krízu a vás počas toho času nebolo počuť sa k tomu vyjadriť. Prečo?

Som človek, ktorý má za sebou radšej výsledky a nerád hovorí na verejnosti. Nie som v predsedníctve OĽaNO a myslím, že bola ich úloha to vyriešiť. Viem, že debaty boli veľmi ťažké, Eduard Heger a Igor Matovič sa venovali tejto téme plnohodnotne. Ja som bol do určitej miery účastný v rámci vnútrostraníckych rokovaní, ale myslím, že toto patrilo lídrom.

Uplynulý víkend ste sa zúčastnili napríklad na teambuildingu OĽaNO, kde sa táto téma riešila. Tam ste sa vyjadrili?

Áno, tam som sa vyjadril. Bolo to z môjho pohľadu veľmi konštruktívne rokovanie za účasti premiéra a lídra strany s poslancami. Boli tam povedané veci tak, ako sú.

Čo ste im povedali?

Že sme nastúpili do neľahkej doby. Predtým neboli žiadne krízy – ani covid, ani energetická kríza, ekonomika bola na tom dobre. My sme si však prevzali rezorty, ktoré neodzrkadľovali takýto stav. Za ministerstvo vnútra môžem povedať, že nielen rozpočtovo, ale aj materiálne v dezolátnom stave. Tie dva roky teda neboli ľahké, ale nastúpili sme do nejakého tímu a ja som tímový hráč. A keď za ten tím nastúpim, tak to aj dohrám.

Takže stojíte za Igorom Matovičom.

Áno.

Ešte v pondelok nechal v chatovacej skupine hlasovať poslancov a ministrov OĽaNO o svojom zotrvaní vo funkcii. Ako ste hlasovali vy?

Nebol som v tejto skupine. V každom prípade, keby som hlasoval, tak by som určite hlasoval za to, aby zotrval. To som aj otvorene povedal cez víkend.

Našli sa vraj len dvaja či traja ľudia, ktorí s Matovičom hovorili o odchode. Vy ste teda žiadne dôvody na jeho demisiu nevideli?

Ja nie, napriek tomu, že to boli konštruktívne rokovania a padala tam kritika aj z mojej strany. S Igorom Matovičom mám veľmi otvorený vzťah, vieme spolu komunikovať a on si dokáže vypočuť argumenty, aj keď ho mnohí vykresľujú v inom svetle. Aj on sám komunikoval, že sú veci, ktoré neboli úplne šťastné a mohli sme ich urobiť inak. Platí to aj o mojom pôsobení. Každý, kto niečo robí, robí aj chyby, ale je dôležité, že sme dali občanom Slovenska nejaký sľub, oni si vo voľbách legitímne zvolili a máme preto aj určitú zodpovednosť. Doba nie je ľahká profesionálne ani ľudsky, jedna kríza strieda ďalšiu a potrebujeme sa skôr zomknúť ako poukazovať na to, kto urobil akú chybu.

Nebola by však situácia stabilnejšia, ak by ste si zachovali štvorkoalíciu a Matovič by odišiel?

Štvorkoalícia bola riešením, ale nikto SaS nevyháňal z vlády. Ja na tých rokovaniach sedím, teraz bola stá vláda Eduarda Hegera, predtým boli desiatky vlád Igora Matoviča a pamätám si len pár z nich, kde prechádzali návrhy hlasovaním, pričom ostatné sme schválili konsenzom. Odísť z koalície na základe osobných animozít sa mi nezdá zodpovedné. Takto by sa nemal správať zodpovedný človek, a to najmä v tomto období, akým Slovensko prechádza.

SaS mal prekážať najmä rodinný balíček a to, akým spôsobom bol presadený. Ako sa pozeráte na tieto argumenty?

Považujem ich za infantilné, pretože som na vládach, kde sme to riešili, sedel. Netvrdím, že bolo jednoznačné, že balíček je dobrý alebo zlý, padali tam rôzne názory, ale mohli to vetovať, to neurobili. Teraz napríklad Branislav Gröhling tvrdí, že pre neho nie je až taký problém Igor Matovič, ale niektoré riešenia a nápady, ako napríklad celoplošné testovanie, sa mu nepáčia. Ale veď sedel na vláde, keď sa to schválilo. Áno, nie všetci s tým boli úplne st...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-25 11:50:19 - Feat.: 1 - Title: Smer znova podá návrh na odvolanie Mikulca. Podozrieva ho z rodinkárstva aj zasahovania do vyšetrovania NAKA 02 - Modified: 2022-08-22 14:30:02 - Feat.: 1 - Title: Rezortnú nemocnicu stráži bezpečnostná služba, v mene ktorej v minulosti konal brat ministra vnútra 03 - Modified: 2022-08-17 06:48:29 - Feat.: 1 - Title: Ministerstvo vnútra zamestnáva syna štátneho tajomníka. Nechce uviesť, koľko mu platí, nemá na to súhlas 04 - Modified: 2022-08-02 09:12:12 - Feat.: 1 - Title: Na príspevkoch za ubytovanie odídencov za jún vyplatí rezort vnútra skoro šesť miliónov eur 05 - Modified: 2022-09-08 11:36:07 - Feat.: 1 - Title: Hamran očakáva od Žilinku, že sa vloží do prípadu štvorice vyšetrovateľov NAKA. Krizuje Ficove vyjadrenia
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 04 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:00