Národná rada Slovenskej republiky. FOTO: HN/Pavol Funtal
StoryEditor

Poslanci OĽANO navrhujú rozšíriť informačnú povinnosť v infozákone

09.09.2022, 13:58
Autor:
TASRTASR

Navrhujú tiež spresniť definíciu informácie, aby bolo zrejmé, že pod vecnú pôsobnosť zákona nespadajú informácie v rámci povinnej osoby, ktoré boli "len myslené" alebo "len vyslovené".

Poslanci OĽANO chcú novelizáciou zákona o slobodnom prístupe k informáciám rozšíriť informačnú povinnosť o subjekty, v ktorých je aspoň väčšinová priama či nepriama účasť povinných osôb. Ustanoviť chcú aj výnimku, ktorá sa má týkať obmedzenia prístupu k informáciám pri ochrane pred ujmou v hospodárskej súťaži.

"V zákone navrhujeme rozšíriť informačnú povinnosť aj na organizácie s väčšinovým podielom štátu, ktoré sa jej doteraz často vyhýbali," vysvetlil jeden z predkladateľov a predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO). Okrem toho navrhujú uzákoniť, že získané informácie možno ďalej šíriť a toho, kto ich získal, nemožno za to postihnúť. "Cieľom je vyhnúť sa prípadom, keď boli napríklad neziskové organizácie po zverejnení informácií šikanované žalobami," dodal Kremský.

image

SaS navrhuje rozpočtovo neutrálne zmeny v daniach, podľa Sulíka majú šancu prejsť

Novelizácia má zároveň stanoviť prípady, pri ktorých nemožno poskytnúť informácie, a to pri hrozbe ujmy v hospodárskej súťaži, ale aj jasne vymedziť, že od úradov a štátnych firiem nemožno vyžadovať údaje a analýzy, ktoré nemajú a museli by ich vytvoriť iba na základe infožiadosti.

Navrhujú tiež spresniť definíciu informácie, aby bolo zrejmé, že pod vecnú pôsobnosť zákona nespadajú informácie v rámci povinnej osoby, ktoré boli "len myslené" alebo "len vyslovené", pričom návrh vypočítava podoby, v ktorej môže byť informácia zaznamenaná. Predĺžiť navrhujú minimálnu lehotu zverejňovania povinne zverejnenej zmluvy na desať rokov od nadobudnutia účinnosti.

image

Zrušenie koncesionárskych poplatkov či zníženie DPH v gastre. SaS prichádza s viacerými daňovými návrhmi

Cieľom novely je podľa slov jej autorov napríklad spresniť a upraviť ustanovenia, ktoré doteraz pre nejasnosti viedli k sporom. Zmeny mali požadovať aj neziskové organizácie a združenia občanov, pričom úprava infozákona bola aj súčasťou programového vyhlásenia vlády.

Podobnú zmenu predložilo aktuálne do medzirezortného pripomienkového konania aj Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky. Navrhuje rozšíriť okruh poskytovaných informácií aj povinných osôb. Štátny tajomník rezortu spravodlivosti Ondrej Dostál (SaS) nepovažuje za šťastné, že poslanci z OĽANO prišli s takýmto návrhom. "Keď navyše disponovali informáciami, že ministerstvo pripravuje svoju vlastnú novelu," podotkol s tým, že oba návrhy sa vo veľkej miere obsahovo prekrývajú.

01 - Modified: 2022-09-09 09:44:07 - Feat.: 1 - Title: Zrušenie koncesionárskych poplatkov či zníženie DPH v gastre. SaS prichádza s viacerými daňovými návrhmi 02 - Modified: 2022-09-20 10:13:53 - Feat.: 0 - Title: Sociologička pre HN: Takýto rozvrat nebol ani za Mečiara či Fica, jediným riešením je odstavenie Matoviča 03 - Modified: 2022-09-08 13:54:00 - Feat.: 1 - Title: Grendel v HNtelevízii: Nemyslím si, že je reálne, že Matoviča nakoniec odvolajú v parlamente
01 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 02 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní 03 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 04 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 05 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:48