Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Zámery stratégie 2020 sa nepodarilo vo vzdelávaní uspokojivo naplniť, hovorí Ján Hero

30.08.2022, 10:30
Autor:
TASRTASR

Splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity sa v najbližšej dobe plánuje zameriavať najmä na riešenie otázky raného detstva.

Splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Ján Hero víta kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky k naplneniu Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020 v oblasti vzdelávania.

Napriek určitým zlepšeniam v oblasti edukácie rómskych detí z marginalizovaných rómskych komunít vrátane prijatia legislatívnych opatrení je podľa Hera potrebné konštatovať, že zámery predchádzajúcej stratégie 2020 sa nepodarilo v oblasti vzdelávania uspokojivo naplniť. Uviedol to v reakcii na kontrolu NKÚ.

Príjmajú sa viaceré opatrenia

V stratégii pre integráciu Rómov do roku 2020 splnomocnenec a jeho úrad vystupoval ako koordinátor napĺňania cieľov akčných plánov stratégie a zároveň bol zodpovedný za monitorovanie dosahovania cieľov.

image

Tábor v Hronci: kde si osvojené deti vylievajú bolesti a rodičia sa učia, ako prijať zraneného človeka

"Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity na základe kontroly NKÚ prijíma viaceré opatrenia, vrátane lepšej informovanosti o plnení cieľov, ako aj zdôvodnenia neplnenia cieľov stratégie," uviedol vo svojom stanovisku Hero.

Splnomocnenec uviedol, že na nedostatky stratégie 2020 reaguje nová Stratégia rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030 a k nej prijaté akčné plány na roky 2022 - 2024.

"Stratégia 2030 v prioritnej oblasti vzdelávania zaväzuje v globálnom cieli do roku 2030 zabezpečiť rovný prístup Rómov, špecificky MRK, ku kvalitnému vzdelávaniu v hlavnom vzdelávacom prúde od narodenia až po uplatnenie na trhu práce, s dôrazom na uplatňovanie desegregačných a inkluzívnych opatrení v edukačnom procese vo všetkých stupňoch vzdelávania," povedal Hero.

image

Eurofondom sa hovorí aj rómske peniaze, ale Rómovia ich nevidia. Hovorí aktivista a divadelný režisér David

Splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity sa stotožňuje s tvrdením NKÚ, že jedným so zásadných problémov stratégií a akčných plánov na Slovenku je ich takmer absolútna závislosť financovania a realizácie opatrení od zdrojov Európskej únie, iba s minimálnym prispením zdrojov štátneho rozpočtu a verejnej správy.

Zmeny vidí pozitívne

Hero pozitívne hodnotí aktuálne snahy o zmeny v legislatíve, ktoré by prispeli k stieraniu rozdielov medzi vzdelanostnou úrovňou obyvateľov z oblastí rómskych komunít a MRK a medzi majoritným obyvateľstvom.

"Medzi ďalšie výzvy, ktoré bude musieť Slovensko vyriešiť v súvislosti s problematikou rozdielov vo vzdelanostnej úrovni a prispievaniu k lepšej inklúzii obyvateľstva rómskej národnosti a etnicity, patrí aj zabezpečenie kvalitnej ranej starostlivosti a kvalitnej predškolskej prípravy pre deti z komunít," poznamenal Hero.

image

Aktivisti tvrdia, že súkromné ​​pláže na juhu Francúzska diskriminujú podľa pôvodu

Ďalej ide o riešenie situácie s odlišným materinským jazykom detí od vyučovacieho jazyka, zavedenie kvalitného programu inklúzie a integrácie detí z komunít či kariérne a výchovné poradenstvo na vysokej úrovni a dostupnosti.

"Nesmieme pritom zabúdať na situáciu, do ktorej sa deti zo škôl vracajú, a treba preto zastrešovať aj ďalšie oblasti života rómskych komunít, ako je kvalitné a dôstojné bývanie, zdravie a dostupnosť zdravotníckych služieb, programy udržateľnej zamestnanosti pre komunity, riešenie environmentálnych hrozieb, zabezpečenie rovného prístupu k spravodlivosti a právnej ochrane," povedal splnomocnenec.

image

Europoslanec v osade pri Michalovciach: Je hanbou pre Slovensko i EÚ, že Rómovia žijú ako v stredoveku

Splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity sa v najbližšej dobe plánuje zameriavať najmä na riešenie otázky raného detstva.

01 - Modified: 2022-08-20 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Tábor v Hronci: kde si osvojené deti vylievajú bolesti a rodičia sa učia, ako prijať zraneného človeka 02 - Modified: 2022-08-12 22:33:03 - Feat.: 0 - Title: Eurofondom sa hovorí aj rómske peniaze, ale Rómovia ich nevidia. Hovorí aktivista a divadelný režisér David 03 - Modified: 2022-08-09 06:00:52 - Feat.: 1 - Title: Aktivisti tvrdia, že súkromné ​​pláže na juhu Francúzska diskriminujú podľa pôvodu
01 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 02 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 03 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 04 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:24