StoryEditor

Poslanec Juraj Krúpa odchádza z klubu OĽANO

28.07.2022, 13:48
Autor:
TASRTASR

Poslanec Juraj Krúpa svoj odchod zhodnotil tým, že s dianím v posledných týždňoch v politike sa nevedel stotožniť.

Poslanec Juraj Krúpa odchádza z klubu hnutia OĽANO. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Výhrady má podľa svojich slov najmä k hodnotovým obratom OĽANO a príklonu hnutia k ultrakonzervativizmu.

Červená čiara

Za červenú čiaru označil úvahy o pripustení možnosti vytvorenia menšinovej vlády s podporou "rôznych kriminálnikov, extrémistov a fašistov" počas koaličnej krízy.

"Pilierom tejto štvorkoalície bola kľúčová zhoda na obrane demokratických hodnôt a tej sa ani po odchode z klubu OĽANO nemienim vzdať. Ale principiálne odmietam legitimizovať extrémistov ich prizývaním k reálnej moci. Na takýchto krokoch vedúcich ku korózii vnímania zásadných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola táto koalícia štyroch vládnych strán postavená, sa odmietam podieľať," vyhlásil poslanec.

image

Juraj Krúpa: Nie je asi nič transparentnejšie ako my. V kuloároch neudržíme nič, každú hádku máte live

Ako dodal, nemôže patriť do spoločnosti poslancov, ktorí hrozili popravnými čatami a stavali v čase proticovidových opatrení šibenice pred domami zdravotníkov, ktorí zachraňovali životy iným.

Krúpa podľa svojich slov zistil, že OĽANO v roku 2022 už nie je tým hnutím, ako v roku 2020.

"Za niečo viac ako dva roky pri kormidle vládnej moci urobilo toľko hodnotových obratov, že sa v spätnom zrkadle spreneverilo zásadám, z ktorých vzišlo a prečo mu tak veľa ľudí dalo dôveru vo voľbách. Hnutie, ktoré sa prezentovalo tolerantne k rôznym názorovým prúdom, zultrakonzervatívnelo," tvrdí.        

Namiesto protikorupčnej agendy sa v klube začína podľa neho stupňovať boj proti tzv. "liberálnemu peklu".

"V poslaneckom klube sa prekvapujúco začali tolerovať prvky ‘orbánovského nacionalizmu‘ a koketovať so spoluprácou s extrémistami. S tými, ktorí počas náročných rokov pandémie, zvyšujúcej sa inflácie, energetickej krízy a agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine sústavne podkopávali legitimitu tejto vládnej koalície," skonštatoval.

Dôvod odchodu

Za vyvrcholenie príklonu k ultrakonzervativizmu v klube OĽANO považuje pripustenie možnosti vytvorenia menšinovej vlády za ad hoc podpory rôznych kriminálnikov, extrémistov a fašistov počas koaličnej krízy.

"Uvažovať o pokračovaní vo vláde aj za takýchto neprijateľných podmienok sa stalo pre moje poslanecké svedomie červenou čiarou. Nedokážem ju preklenúť," uviedol.

Klub OĽANO už opustilo viacero poslancov, po odchode Krúpu by mal mať 47 členov. Ako prvý odišiel z klubu Martin Čepček, ktorého vylúčili v lete minulého roka.

Čepček podľa OĽANO nerešpektoval pravidlá koaličnej zmluvy a opakovane hlasoval za opozičné návrhy. V októbri 2021 odišiel Ján Krošlák, keďže dlhodobo nesúhlasil so spôsobom a štýlom lídra OĽANO Igora Matoviča.

V januári klub opustil Ján Mičovský, ako dôvod uviedol najmä dianie v rezorte pôdohospodárstva. Ako posledné klub OĽANO opustili poslankyne Romana Tabák a Katarína Hatráková. Vylúčili ich po tom, čo nehlasovali za súhlas s vydaním Roberta Fica (Smer) na väzobné stíhanie.

 

01 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-05 13:22:13 - Feat.: - Title: Poslanec SaS Krúpa chce novelou zabrániť zneužívaniu protifašistického odboja 03 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Pellegrini sa bojí diskutovať s Matovičom. Odliv členov z hnutia je len bublina, hovorí Šipoš (rozhovor) 05 - Modified: 2024-02-25 11:35:51 - Feat.: - Title: O 5 minút 12
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 12:33