StoryEditor

Boris Kollár pripustil možný rozpad koalície. Odmieta úradnícku aj menšinovú vládu závislú od ĽSNS

24.07.2022, 14:42
Autor:
TASRTASRredred

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini očakáva, že sa vládna koalícia napriek prebiehajúcej kríze nejako udrží. "Oni niečo vyšpekulujú," poznamenal.

Ak by vláda stratila v parlamente väčšinu, riešením sú predčasné voľby, myslí si predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Úradnícku vládu odmieta. Rovnako by nesúhlasil s menšinovou vládou závislou od hlasov ĽSNS.

Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini považuje predčasné voľby za najférovejšie riešenie. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Spor Matoviča so Sulíkom

"Áno, ak sa títo dvaja nedohodnú, je možné, že sa táto vláda rozpadne," vyhlásil Boris Kollár v televízii Ta3 na margo koaličného sporu, ktorý je podľa neho najmä konfliktom Igora Matoviča (OĽANO) a Richarda Sulíka (SaS).

Partnerov vyzval, aby urobili kompromisy, rokovali, pričom tiež tvrdí, že podľa neho nie je problém s koaličnou zmluvou, na ktorej úpravu vyzýva Sulíkova strana SaS. Kollár je však napriek tomu ochotný ju otvoriť a riešiť zmeny. 

"Pre mňa je smerodajné, čo sa stane v parlamente. Pokiaľ vláda bude mať v parlamente viacej ako 76 poslancov, môže pokračovať ďalej," povedal Kollár. Je zvedavý, či bude strana SaS po odchode vládu podporovať.

image

Jedna z možností je výmena ministrov, tvrdí Čaputová. Riešenie krízy príde len hodiny pred koncom ultimáta

"Červené čiary" Sme rodina 

V prípade straty väčšiny vidí ako riešenie predčasné voľby. Problémom vyhlásenia úradníckej vlády podľa neho je, že nebola nikým volená. Ako však dodal, robí maximum na udržanie vládnej koalície.

Od hlasov neonacistickej ĽSNS by nechcel byť závislý, možnosti však vidí v "konzervatívnych silách" medzi nezaradenými poslancami.

Kollár tiež potvrdil, že v septembri predloží do Národnej rady Slovenskej republiky návrh na zmenu ústavy, do ktorej chcú zakotviť možnosť predčasne ukončiť volebné obdobie, aby ho tak bolo možné odhlasovať referendom.

Pellegrini očakáva, že sa koalícia udrží. "Oni niečo vyšpekulujú," poznamenal. Podotkol, že vládna koalícia má vždy v najťažších časoch krízu. Minister financií a šéf hnutia OĽANO Igor Matovič by mal podľa neho odísť, ak mu nejde len o vlastnú stoličku.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) by podľa neho mohol pri riešení krízy konať ráznejšie. Ak by SaS prešla do opozície, určite treba vyskúšať, ako by sa zachovala pri odvolávaní Matoviča v parlamente, dodal.

image

Pellegrini v HNtelevízii: Prestaňme si myslieť, že Smer a Hlas sa musia automaticky spájať

Platy zdravotníkom sa zvýšia

Šéf Sme rodina taktiež vyhlásil, že vláda je pripravená sa so zdravotníkmi dohodnúť na zvýšení platov. 

"Je pripravená dohoda, nemôžem o nej hovoriť, to si musia odkomunikovať minister financií alebo premiér. Ale zdravotníci dostanú viac peňazí a myslím si, že budú spokojní," uviedol Kollár, ktorý je presvedčený, že odchod tisícok zdravotníkov nikto nedopustí. "To by bol rozvrat štátu," zdôraznil.

Peter Pellegrini poukázal na to, že podobne ako pri príspevku pre učiteľov, aj dohoda so zdravotníkmi sa rodí komplikovaným spôsobom preto, lebo minister financií Matovič "potrebuje teáter", aby mohol napokon vystupovať v úlohe záchrancu.

"Podobne ako s učiteľmi, aj teraz zdravotníkov nechá do poslednej chvíle v nervozite, a potom ako taký anjel s krídlami vzlietne a ako spasiteľ ich zachráni zvýšením platov," povedal opozičný líder. Upozornil pritom, že netreba riešiť len problém zvýšenia platov tých, ktorí zdravotníctve ostali. "Nerieši sa problém, že ich máme málo," zdôraznil.

image

Čím je Matovič, keď nie lídrom koalície

Výdavky na zbrojenie a obranu

Obaja sa dostali aj k otázkam prezbrojovania slovenskej armády a plánovaných miliardových akvizícií ministerstva obrany v prípade obrnených pásových vozidiel a vozidiel 8x8.

Pellegrini je presvedčený o netransparentnosti a predražovaní nákupov, vidí za nimi i kšefty šéfa rezortu Jaroslava Naďa (OĽANO). "Verím, že raz budú dopodrobna všetky prešetrené," uviedol. Kritizuje aj to, že kým pri pomoci proti zdražovaniu je vláda zdržanlivá, pri vojenských nákupoch neotáľa.

Kollár upozornil, že Slovenskú republiku viažu medzinárodné záväzky zvyšovať svoje výdavky na obranu. "Nikto nemôže v súčasnej geopolitickej situácii spochybňovať potrebu modernizácie armády a jej techniky," zdôraznil. Priznáva však, že otázkou je, akým spôsobom sa nákupy dejú.

image

Moskve dochádzajú jednotky aj vybavenie. Nedokáže dobyť dôležité mestá a obsadiť Donbas, zhodujú sa experti

Pomoc pri inflácii

V diskusii tiež potvrdil, že ak sa v rámci legislatívneho procesu dostanú na rokovanie vlády a parlamentu opätovne opatrenia v rámci tzv. protiinflačného balíčka, Sme rodina ich podporí. "Je to pomoc rodinám, budeme hlasovať za každý takýto zákon," dodal.

Uistil sa tiež, že sa v rámci pomoci proti zdražovaniu bude rokovať o poskytnutí predvianočného príspevku pre seniorov. "Mám prísľub od ministra financií, že sa stretneme aj so zástupcami Jednoty dôchodcov Slovenska," uviedol.

Pellegrini vyzýva na to, aby sa zrýchlila valorizácia dôchodkov. "Nečakajme na január, poďme s ňou už skôr, Sociálna poisťovňa na to peniaze má," zdôraznil.

01 - Modified: 2022-07-22 16:42:01 - Feat.: 1 - Title: Záujem krajiny alebo Matovič. Heger sa rozhoduje, čo uprednostní, hovorí Sulík 02 - Modified: 2022-07-22 13:27:02 - Feat.: 1 - Title: Jedna z možností je výmena ministrov, tvrdí Čaputová. Riešenie krízy príde len hodiny pred koncom ultimáta 03 - Modified: 2022-07-22 12:40:43 - Feat.: 1 - Title: Heger ukázal zaujímavý obrat problému. Pripravuje Matoviča na dôstojný odchod?
01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:38