StoryEditor

Milanová pre HN: Zvyšovanie platov v kultúre? Zdravotníci a učitelia sú prioritou

14.07.2022, 18:00

HN sa v rozhovore s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou pýtali: 

  • či zatlačia na Igora Matoviča, aby to vzdal.
  • od koho si pôjde pýtať podporu v parlamente, ak bude menšinová vláda. 
  • ako sa cíti v pozícii „neviditeľnej“ ministerky. 

Koalícia sa od svojho vzniku zmieta v druhej veľkej koaličnej kríze. Jednotliví predstavitelia sa k tomu vyjadrujú, vás však nepočuť. A to ste nielen členka vlády, ale aj predsedníctva hnutia OĽaNO. Ako to teda vnímate?

Naša vláda vstúpila do veľmi neštandardných podmienok a krízy ju sprevádzali od úplného začiatku. Ľudia musia pracovať s väčším napätím a vybičovanými emóciami. Sme krízová vláda v krízovom čase a aj to, že máme na veci odlišné názory, je jej súčasťou.

Viacerí to však vnímajú ako osobný spor medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom. Myslíte si, že nebyť kríz ako pandémia či vojna, tak by sa nehádali?

Je to hypotetická otázka. Musíme pracovať s reáliami, v ktorých sme žili dva roky a sme v nich doteraz.

Realitou je, že SaS vo svojom liste partnerom napísala, že koalícia aj vláda sú vnímané ako konfliktné, opakovane sa porušujú koaličné dohody, nezodpovedne sa nakladá s verejnými financiami, obchádzajú sa legislatívne procesy, ľahkovážne sa obsadzujú dôležité posty, hrubo sa klame, útočí a uráža. Mýlia sa?

Táto vláda urobila od svojho začiatku veľa dobrých vecí, priniesla veľké reformy a je pravda, že občas boli zastreté konfliktnými situáciami. No treba povedať, že vláda funguje, každý minister si robí svoju prácu najlepšie, ako vie.

Oni všetky problémy zosobnili v Igorovi Matovičovi. Kto podľa vás nesie vinu za tento stav?

Na všetky konflikty, rovnako ako na všetky dohody, treba minimálne dvoch.

Takže zodpovedný je aj Igor Matovič, aj Richard Sulík?

Nekonkretizovala by som to. Vstupných podnetov je určite viac. Teraz je to zosobnené v nich dvoch, ale netvrdila by som, že ide o konflikt na úrovni dvoch politických lídrov.

A o aký konflikt ešte ide?

Netvrdila by som, že ide ešte o nejaký konflikt, ale neustále riešime krízy. Teraz máme vojnu na Ukrajine a stále riešime problémy nad rámec bežného fungovania. Ale vždy hľadáme najlepšie riešenia pre ľudí. To však býva komplikované.

Zatiaľ to vyzerá tak, že buď SaS a štvorkoalícia, alebo Igor Matovič a menšinová vláda. Ktorý scenár si vyberiete vy?

Priala by som si, aby sme pokračovali v tomto zložení.

Tak však ponuka nevyzerá. Takže ktorá z týchto dvoch alternatív je prijateľnejšia pre vás osobne?

My ako predsedníctvo OĽaNO sme svoje stanovisko jasne deklarovali, tak ako SaS poslala svoje podmienky. Myslím, že máme ešte čas do konca augusta, aby sme rokovali, sadli si za jeden stôl, hľadali riešenia a možno ešte diskutovali o tom, či je čas ustúpiť. Uvidíme.

Vaše stanovisko bolo, že stojíte za Igorom Matovičom. OĽaNO bolo pomerne neoblomné aj pri minuloročnej kríze. Hnutie síce držalo svojho predsedu na poste premiéra, no nakoniec aj tak rezignoval. Vylučujete, že sa teraz stane niečo podobné?

Nechcem predikovať takýto scenár. Za nás je stanovisko nemenné.

image

Heger rázne odmietol kľúčovú požiadavku SaS: Nie je možnosť, že by Matovič skončil ako minister financií

Súhlasíte so všetkým, čo robí váš predseda?

Vrátim sa k tomu, že sme mali krízové pandemické obdobie, keď každý z nás hľadal najlepšie spôsoby, ako to preklenúť. Boli to chvíle diskusií a hľadania riešení a nakoniec sme našli zhodou. Možno boli občas sprevádzané vypätejšou situáciou, ale nakoniec sme vždy robili všetko preto, aby ľudia mohli žiť bezpečne a na piedestále toho všetkého bolo dobro krajiny.

Ja sa však pýtam, či súhlasíte s tým, čo robí alebo ako robí? Teda či je tá cesta za dobrom krajiny správna?

Vo všeobecnosti nerada hodnotím svojich kolegov. Za seba môžem povedať, že komunikačným chybám sa nikto z nás nevyhol.

Neskúsite v hnutí zatlačiť na Igora Matoviča, aby to vzdal?

Naše stanovisko zostáva nemenné.

S čím ide OĽaNO do rokovaní s Richardom Sulíkom o podobe budúcej koalície?

Rokovania budú prebiehať na rôznych úrovniach. Máme na to čas do konca augusta a verím, že aj iniciatíva SaS bude evidentná, že sa budú snažiť sadnúť si za spoločný stôl a hľadať riešenia. Richard Sulík hovorí, že sú nespokojní, tak by bolo logické, keby prišli s návrhmi, o čom chcú hovoriť.

Pýtam sa skôr, čo namiesto Matovičovej demisie chcete ponúknuť S...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Milanová, Remišová, Holý. Čí úrad by ste zrušili ešte pred demisiou SaSkárov? 02 - Modified: 2022-06-28 06:51:37 - Feat.: 1 - Title: Národné divadlo si zadovážilo byt v hodnote státisícov eur v lukratívnej lokalite. Počas koronakrízy 03 - Modified: 2022-06-22 19:07:21 - Feat.: 0 - Title: Štát ohlasuje projekty na záchranu pamiatok. Idú však do stratena, tvrdí šéf združenia Zachráňme hrady 04 - Modified: 2022-06-02 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Nešťastný riaditeľ, sklamaní turisti, strohá ministerka. Múzeum na Bratislavskom hrade trápia problémy 05 - Modified: 2022-07-06 12:28:53 - Feat.: 1 - Title: Biznis v petržalskej kultúre: spriaznené firmy, honoráre pre vedenie či výber peňazí pre mŕtveho fotografa
01 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta 02 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort 03 - Modified: 2024-04-04 14:59:58 - Feat.: - Title: Aký bude ďalší osud bývalého Hotela Kyjev? Developer kritizuje Šimkovičovej rezort za nečinnosť (rozhovor) 04 - Modified: 2024-03-27 18:22:36 - Feat.: - Title: Nová riaditeľka Bibiany Flach spĺňa všetky kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie, tvrdí rezort kultúry 05 - Modified: 2024-03-27 11:34:34 - Feat.: - Title: Zamestnanci RTVS zriadili výbor za verejnoprávnosť a nezávislosť. Odmietajú spolitizovanie inštitúcie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:26