StoryEditor

Juraj Krúpa: Nie je asi nič transparentnejšie ako my. V kuloároch neudržíme nič, každú hádku máte live

23.06.2022, 10:43

V rozhovore pre HN Juraj Krúpa hovorí: 

  • že je výhodou, že nie je členom hnutia Obyčajných,
  • či dostal nejakú ponuku od vedenia OĽaNO, ak balíčky podporí, 
  • že hovoriť o sprisahaní Richarda Sulíka s Robertom Ficom bolo zbytočné. 

Ako jediný poslanec OĽaNO ste nepodporili prelomenie veta prezidentky. Aké boli reakcie bezprostredne po hlasovaní?

Samozrejme, že boli rôzne. Môžem potvrdiť, že absolútnu väčšinu reakcií som mal pozitívnych.

A čo v klube OĽaNO?

Tam neboli reakcie skoro žiadne.

Bol niekto aj nahnevaný?

Určite bolo viac takých, ktorí sa netešili.

Hovoríme o vedení hnutia OĽaNO?

To je jedno; či to bolo vedenie alebo kolegovia, ale určite ich bolo viac, ktorí neboli nadšení. Taká je realita. Ja som si stál za svojím slovom. Ako som to tvrdil predtým, tak som aj hlasoval. Ale žiadne vyhrážky alebo zásadnú kritiku zo strany klubu som nemal.

Vy ste očakávali, že môže prísť aj vylúčenie, pričom na klube vám vraj hovoria, že môžete hlasovať slobodne. Prečo ste teda rátali aj s konzekvenciami?

Rátal som so všetkými možnosťami.

{article}75304{/article}

Klub už povedal, že nevidí dôvod na vaše vylúčenie. Môžu však prísť v podobe toho, že v budúcnosti nepodporia niektoré vaše návrhy?

Všetko je možné. Neviem ešte, ako sa situácia na klube bude vyvíjať. Priznám sa, že som bol dosť kritický aj voči poslednému dianiu, ktorého sme boli svedkami. Je možné, že to nenaráža na pochopenie u kolegov a v celom OĽaNO. Ale treba si uvedomiť, že situácia s OĽaNO nie je ružová a je tu nejaký priestor a čas na sebareflexiu.

Čo konkrétne a komu ste vyčítali?

Na rokovaniach klubu som otvorene hovoril o tom, že sú určité veci, ktoré by sme mali zmeniť. Aj čo sa týka balíčka a jeho prijatia, ja som bol celý čas zástancom toho, že sme mali prijať pripomienky prezidentky a hľadať riešenie hlavne v rámci štvorkoalície. K tomu, samozrejme, bolo viac ďalších pripomienok a kritických vyjadrení, ktoré som otvorene a pred všetkými povedal. Ale, samozrejme, nebudem o tom detailne hovoriť. To si necháme vnútri.

Bola to kritika aj voči vedeniu hnutia?

Aj.

Čo všetko je problém?

Nechcem to rozpitvávať a hovoriť o detailoch. Toto sú veci, ktoré patria na klub a o ktorých by sme sa tam mali baviť. Niektoré by sme mali rozobrať, zanalyzovať a hľadať východiská. Preto ich nechcem a nebudem dávať von z kuchyne.

Ako na vašu kritiku reagovali tí, ktorým ste ju adresovali?

Absolvoval som značný počet rokovaní do dňa hlasovania. Musím priznať, že som nebol jediný kritik. Vyjadrovali sa tak aj ďalší kolegovia. Veľa vecí bolo vnímaných, že sú relevantné a opodstatnené. Otázkou potom zostáva, ako budú riešené.

Môžeme teda očakávať nejaké zmeny?

Hnutie OĽaNO má 48 členov, s vedením a ministrami je to veľký počet ľudí. S týmto pohnúť, zmeniť nastavenia a systém fungovania si vyžaduje čas. Je dobré, že sa bavíme aj o problémoch, ktoré máme. Bude teraz na nás, aby sme zvládli niektoré veci a vedeli ich korigovať.

Vy nie ste členom hnutia ako takého, takže možno máte menší priestor zasahovať. Na druhej strane ste včera povedali, že ste slobodnejší. Je to teda výhoda či nevýhoda, že nie ste priamo členom?

V tomto okamihu to považujem za výhodu.

{article}75458{/article}

Nie je to komplikácia pri presadzovaní niektorých návrhov?

V tomto sa neberie ohľad na to, či ste alebo nie ste členom hnutia. Máme kopu poslancov, ktorí nie sú členmi a zákony im prechádzajú. Ide skôr o obsah a podstatu zákona.

Je v hnutí problémom hierarchia a to, že stojí viac-menej na Igorovi Matovičovi?

Hierar...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-22 16:23:22 - Feat.: 1 - Title: Ako hlasovali poslanci za prelomenie veta prezidentky (grafy) 02 - Modified: 2022-06-22 10:30:02 - Feat.: 1 - Title: Vzbura liberálov v OĽANO spľasla. Poslanci prelomili Čaputovej veto, Matovičov balíček prešiel 03 - Modified: 2022-06-22 14:16:15 - Feat.: 1 - Title: Jediný poslanec OĽaNO, ktorý úmyselne nepodporil Matovičov balík: Bolo to moje najťažšie rozhodnutie 04 - Modified: 2022-06-22 13:39:32 - Feat.: 1 - Title: Droba reaguje na hlasovanie: V Národnej rade 77 poslancov paralyzovalo financovanie samospráv 05 - Modified: 2022-06-21 05:48:13 - Feat.: 1 - Title: Nespokojní Matovičovi poslanci majú plán, ako zmeniť balíček ich šéfa. Trestu sa neobávajú
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje 03 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 04 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 23:20