StoryEditor

Matovičov balíček je nezmyselný. Pri vete prezidentky hlasujte zodpovedne, vyzval poslancov Sulík

20.06.2022, 11:32
20.06.2022, 12:54
Autor:
redred

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba varoval, že zvyšovanie daňového bonusu paralyzuje fungovanie samosprávnych krajov.

Poslanci hnutia OĽANO a Sme rodina by mali dobre zvážiť, ako sa zachovať pri hlasovaní o prelomení veta prezidentky, ktoré sa týka protiinflačného balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil minister hospodárstva a šéf strany SaS Richard Sulík.

"Pri prijímaní balíčka bol hrubo znásilnený legislatívny proces, pričom opatrenia boli pretlačené parlamentom v priebehu niekoľkých dní. Časti balíka sú buď zle nastavené alebo nefunkčné," vyhlásil v tejto súvislosti Sulík s tým, že liberáli budú v parlamente hlasovať za pripomienky, s ktorými prišla prezidentka Zuzana Čaputová.

Chudobným nepomôže

Podľa ministra hospodárstva je balíček Igora Matoviča "nezmyselný" a chudobným rodinám prispeje len málo. Zdôraznil, že nezmyselný je aj návrh na zmeny vo voľnočasových poukazoch, ktoré sú podľa neho "nevykonateľné".

{article}71369{/article}

Minister školstva Branislav Gröhling už pred časom vyhlásil, že po prijatí navrhovanej zmeny by deti po škole mohol učiť ktokoľvek. "Na základe tohto zákona bude môcť ktokoľvek učiť deti po škole čokoľvek a štát to bude financovať, keďže tam nie sú žiadne kritériá a kvalitatívne podmienky," zdôraznil šéf rezortu školstva už v polovici mája.

Podľa predstaviteľov SaS sú problematické aj zmeny v daňovom bonuse, ktoré by spôsobili škody v samosprávach. Liberáli navrhujú naviazať daňový bonus na nezdaniteľné minimum, aby ho "bohatí nedostávali", pripomenul Sulík.

"Zvyšovanie daňového bonusu spôsobí masívny zásah do financovania našich kompetencií. Budeme musieť pozastaviť rekonštrukcie ciest, stredných škôl aj domovov sociálnych služieb," zdôraznil v tejto súvislosti predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS).

Stopka pre účasť na koaličnej rade

Podľa neho sa rozvoj na úrovni krajov či miest bude musieť zastaviť, pričom hrozí, že daňový bonus "paralyzuje fungovanie samosprávnych krajov." Zároveň zdôraznil, že ho mrzí aj "legitimizovanie fašistov", ktorých podpora sa pri hlasovaní o balíčku očakáva.

Na svojich koaličných partnerov v tomto smere apeloval aj primátor Nitry Marek Hattas. "Balíček bude mať fatálny dopad na mestá. Štát zoberie samosprávam viac ako pol miliardy eur a to bude pre ne likvidačné. Zastavia sa investičné aktivity," varoval Hattas.

{article}74228{/article}

K výzve na zodpovedné hlasovanie v parlamente sa napokon pridal aj minister školstva Gröhling, ktorý opäť pripomenul, že zmeny v oblasti voľnočasových poukazov sú v navrhovanej forme nevykonateľné.

Sulík aj Gröhling počas tlačovej konferencie zároveň potvrdili, že koaličná strana SaS sa až do upokojenia situácie nebude zúčastňovať na zasadaniach koaličnej rady.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:49