StoryEditor

Matovič: Urobili ste zo mňa Žida 21. storočia. Nerobím veci, aby mi rástla popularita

13.06.2022, 18:05
Autor:
ČTKČTKredred

Minister financií Igor Matovič tieto slová vyslovil v reakcii na výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky, že sa radí k najmenej dôveryhodným politikom krajiny.

Šéf najsilnejšieho slovenského vládneho hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič sám seba prirovnal k Židom, ktorí boli počas druhej svetovej vojny prenasledovaní nacistami nemeckého diktátora Adolfa Hitlera.

Matovič sa prirovnal k Židom

Urobil tak v reakcii na výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky, že sa radí k najmenej dôveryhodným politikom krajiny. V tejto súvislosti Matovič kritizoval novinárov.

„Urobili ste zo mňa Žida 21. storočia. Tak, ako za nacistického Nemecka boli všetkým vinní Židia, pretože Hitler na nich ukázal prstom, tak veľa ľudí (na Slovensku – pozn. ČTK) chceli niekoho urobiť za všetko vinným. Mnohým z vás sa to podarilo. Nerobím si z toho nič, nerobím veci preto, aby mi rástla popularita," povedal dnes Matovič novinárom.

Tvrdil, že za dva roky, čo je popredným slovenským politikom, čelil "paľbe" zaujatých novinárov, ktorí vraj neinformovali o jeho dobrých krokoch a prípadné váhavejšie postoje podľa neho naopak označovali za katastrofu.

Matovič doviedol v roku 2020 svoje hnutie s presvedčivému víťazstvu k parlamentným voľbám, v ktorých OĽANO získalo 25 percent hlasov. V kampani sa vymedzovalo najmä voči politike sociálnych demokratov (Smer) expremiéra Roberta Fica, ktorí po voľbách skončili v opozícii.

Popularita klesla

Popularita OĽANO potom začala klesať a teraz sa preferencie hnutia pohybujú okolo desiatich percent. Sám Matovič vlani rezignoval na funkciu premiéra, keď jeho odchod z čela kabinetu za vládnej krízy požadovali dve zo štyroch koaličných strán.

Liberálna strana Sloboda a solidarita (SaS) vtedy napríklad tvrdila, že Matovič nie je manažérsky ani osobnostne schopný riadiť krajinu. V novej vláde svojho straníckeho kolegu Eduarda Hegera potom Matovič obsadil kreslo ministra financií.

Kritikmi, ale aj niektorými médiami je Matovič označovaný za "šaša" či "klauna", ktorý rád vystupuje s veľkolepými návrhmi, ktoré ale často nemá prerokované s kolegami.

V čase epidémie choroby Covid-19 Matovič napríklad za atómovú zbraň proti koronavírusu označil celoštátne testovanie obyvateľov, potom bez dohody koalície nechal dopraviť do krajiny ruskú vakcínu proti Covidu-19 Sputnik V, hoci táto očkovacia látka nebola registrovaná v Únii.

Tento rok v máji zase bez dohody v koalícii Matovič presadil vo vláde balíček opatrení na finančnú podporu rodín s nezaopatrenými deťmi a spolu s návrhom na zvýšenie niektorých daní alebo na zdanenie ruskej ropy, čím podmienil nárast platov učiteľov a tým vyvolal nové spory so SaS.

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:40