Maroš Žilinka. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Žilinka namieta pozývanie Lipšica na výbory, sťažoval sa Kollárovi

06.06.2022, 14:22
Autor:
TASRTASR

Podľa generálneho prokurátora je pozývanie špeciálneho prokurátora na rokovania výborov bez jeho vedomia a súhlasu neprípustným zásahom do ústavného postavenia generálneho prokurátora a porušovaním zákona. Predseda parlamentu Boris Kollár mu dal za pravdu.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka má výhrady k pozývaniu špeciálneho prokurátora na parlamentné výbory. Hovorí o neprípustnom zásahu do ústavného postavenia generálneho prokurátora a porušovaní zákona. Predsedu Národnej rady Borisa Kollára (Sme rodina) na pondelkovom rokovaní požiadal o prijatie opatrení, ktoré majú tomu zabrániť. Kollár uznal Žilinkove argumenty, tému chce otvoriť na grémiu i koaličnej rade, upozorní aj šéfov výborov.

"Výbory NR SR si môžu pozývať na svoje schôdze generálneho prokurátora SR, nie však špeciálneho prokurátora či iného prokurátora," upozornil Žilinka koncom mája Kollára v liste, v ktorom ho zároveň požiadal o stretnutie. Doplnil, že generálny prokurátor sa môže dať na výbore zastupovať, ak s tým výbor súhlasí.

Predseda parlamentu dal Žilinkovi za pravdu. "Túto tému budem preberať na grémiu pred júnovou schôdzou, otvorím to aj na koaličnej rade a upozorním predsedov výborov," deklaroval po stretnutí. Ako skonštatoval, ak chcú šéfovia výborov pozvať špeciálneho prokurátora, musia informovať a požiadať o to generálneho prokurátora, ktorý môže dať splnomocnenie na zastupovanie prokuratúry. "Nemôžeme obchádzať rokovací poriadok, nemôžeme obchádzať zákon," zdôraznil.

Špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica prizvali napríklad na ústavnoprávny výbor v súvislosti s Mečiarovými amnestiami, poukázal Žilinka. Podotkol, že vec nie je v pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry. Namietal tiež pozvanie Lipšica na brannobezpečnostný výbor k zásahu polície na okresnom súde. Pozvanie a účasť špeciálneho prokurátora na danom výbore je podľa neho v rozpore so zákonom a ústavným postavením a zodpovednosťou generálneho prokurátora. V oboch prípadoch mal Lipšic dostať pozvanie bez Žilinkovho súhlasu či vedomia.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:45