Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Vyšetrovanie únosu Kováča mladšieho brzdia dva problémy, ktoré na seba nadväzujú, tvrdí Kolíková

23.05.2022, 13:52
Autor:
ČTKČTK

Súd nemôže vo veci rozhodovať, pretože podľa ministerky spravodlivosti senát nemá prísediacich, ktorí by disponovali previerkou na stupeň prísne tajné. Na súdny spis sa vzhľadom na požiadavku SIS vzťahuje vysoká miera utajenia.

Ani päť rokov od zrušenia kontroverzných Mečiarových amnestií nezačal súd v prípade únosu syna niekdajšieho prezidenta Michala Kováča do cudziny. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dnes pred poslancami ústavnoprávneho výboru parlamentu povedala, že postup v kauze brzdí utajenie spisu a súvisiaci komplikovaný výber prísediacich do súdneho senátu, predtým to zase bolo rozhodovanie súdu EÚ.

Zavlečenie Kováčovho syna v roku 1995 do Rakúska, z ktorého je podozrivá Slovenská informačná služba, patrí k tienistým stránkam novodobej histórie Slovenska. Pôvodne prokuratúra podala v prípade obžalobu už v roku 2000, o rok neskôr však bolo konanie zastavené kvôli amnestiám, ktoré vydal vtedajší premiér Vladimír Mečiar, ktorý dočasne vykonával aj niektoré prezidentské právomoci.

Prezident Kováč vystupoval pred únosom voči Mečiarovi kriticky a podľa mnohých názorov stála za vecou snaha tajnej služby zdiskreditovať hlavu štátu. Spomínané amnestie parlament zrušil v roku 2017. To umožnilo znovu otvoriť prípad, v ktorom bolo obžalovaných 13 ľudí vrátane niekdajšieho šéfa SIS Ivana Lexu.

Podľa Kolíkovej zdržanie v prípade spôsobilo aj rozhodovanie úniového súdu, či stíhanie amnestovaných neodporuje úniovému právu. Súd EÚ vlani uviedol, že nové stíhanie osôb, ktoré pred rokmi zastavili amnestie, je možné, pretože súd nikdy nerozhodol o ich trestnej zodpovednosti.

Teraz zase bratislavský súd nemôže vo veci rozhodovať, pretože podľa Kolíkovej senát nemá prísediacich, ktorí by disponovali previerkou na stupeň prísne tajné. Na súdny spis sa totiž vzhľadom na požiadavku SIS vzťahuje vysoká miera utajenia. Dvoch prísediacich je potrebné vybrať z dôvodu, že na kauzu sa vzťahujú staršie predpisy, ktoré upravujú postup súdov; podľa terajších pravidiel by v kauze na súde prvej inštancie rozhodoval iba jeden sudca a nie súdny senát.

Kolíková uviedla, že proces v prípade únosu by mohol zrýchliť výber dostatočného počtu prísediacich alebo prehodnotenie stupňa utajenia spisu. Niektorí prísediaci sa podľa Kolíkovej funkcie vzdali. Predseda súdnej rady Ján Mazák povedal, že ich previerky nemožno urýchliť.

01 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 02 - Modified: 2024-04-02 13:42:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Žiadna kampaň, len som prezentoval svoje názory. Je to donebavolajúce, reaguje Kolíková (duel) 03 - Modified: 2024-03-11 15:18:39 - Feat.: - Title: Gašpar odmieta, že sa pri získaní kompetencií šéfa SIS obchádzala prezidentka 04 - Modified: 2024-03-07 17:01:05 - Feat.: - Title: Kolíková zvolá na pondelok mimoriadny výbor k SIS, aby sa Gašpar predstavil. Chce vedieť jeho ciele 05 - Modified: 2024-02-29 10:04:34 - Feat.: - Title: Ústavný súd sa ukazuje ako silná inštitúcia v kritických chvíľach pre demokraciu, tvrdí Kolíková
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:13