Vlajka bratislavskej mestskej časti Petržalka je stiahnutá na pol žrde pred miestnym úradom. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Samosprávy zbytočne vyčkávajú do júna. Už dnes mali pred parlamentom štrajkovať, vyhlásil Rybníček

19.05.2022, 14:49
Autor:
TASRTASR
  • Šéf Únie miest Slovenska plánuje zrealizovať stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
  • Chce jej poukázať na zmeny, ktoré nastanú po schválení návrhov z dielne rezortu financií. 

K štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska sa v súvislosti s aktuálnymi návrhmi z dielne rezortu financií formálne pridáva aj Únia miest Slovenska a Združenie samosprávnych krajov. Informoval o tom prezident únie Richard Rybníček.

"Už dnes malo minimálne tisíc až 1 500 primátorov a starostov stáť pred Národnou radou a veľkým protestom dať jasne najavo, čo si o tomto všetkom myslíme. Žiaľ, ZMOS toto neurobil, takže z môjho pohľadu som sklamaný z toho, že ZMOS čaká do konca júna," skonštatoval Rybníček.

Ako dodal, únia bude iniciovať stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, na stretnutie chce únia pozvať aj vedenie SK 8 a Združenie miest Združenie miest a obcí Slovenska.

image

Samosprávy vstúpili do štrajku. Komunikácia so štátom sa obmedzí, občania by nemali nič pocítiť

"Budeme pani prezidentke vysvetľovať, čo to všetko prinesie pre samosprávy, že ide o ohrozenie služieb predovšetkým pre obyvateľov. Požiadame ju, že v prípade schválenia zákona z rezortu financií parlamentom, aby ho nepodpísala. Sme si vedomí, že zákon v parlamente na druhýkrát prejde. Potrebujeme však na svoju stranu dostať aspoň jedného ústavného činiteľa, ktorý pochopí, že toto, čo momentálne robí vláda, je znižovanie konkurencieschopnosti miest a obcí v rámci Európy a zároveň likvidácia samospráv a posilňovanie centralizácie," zdôraznil Rybníček.

Vláda  si podľa neho nesplnila domácu úlohu z programového vyhlásenia, ktorou bola reforma verejnej správy a decentralizácia Slovenska. "Svoju úlohu nezvládla a na celej čiare zlyhala," doplnil.  

Združenie miest a obcí Slovenska vstúpilo v súvislosti s návrhmi z dielne rezortu financií od štvrtka do štrajkovej pohotovosti.

Obce a mestá vyzvalo, aby napríklad prerušili či obmedzili komunikáciu s ústrednými orgánmi štátnej správy, zabezpečovali realizáciu prenesených kompetencií iba do obdobia, ktoré je finančne kryté dotáciami zo štátu, či symbolicky stiahli pred budovami mestských a obecných úradov obecné vlajky na pol žrde.

01 - Modified: 2024-04-18 14:59:30 - Feat.: - Title: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy, tvrdí únia miest 02 - Modified: 2024-04-18 14:53:55 - Feat.: - Title: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy. Podľa Únie miest ohrozila ich prístup k fondom 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-17 12:28:36 - Feat.: - Title: ZMOS žiada dofinancovanie miest a obcí a dostupnú zdravotnú starostlivosť 05 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:45