StoryEditor

Matovičov sľub preplatiť ubytovanie Ukrajincov pokrivkáva. Niektorí nevideli ani euro

13.05.2022, 00:00
  • Prvé refundácie za ubytovanie prichádzajú teraz v máji.
  • Ubytovatelia zápasia s tým, že mestské časti a obce nedostali od ministerstva plnú sumu, a tak im peniaze posielajú postupne.
  • Príspevky za ubytovanie sú garantované len do konca júna.
  • Minister vnútra Roman Mikulec ešte minulý týždeň reagoval, že predĺženie platieb bude závisieť od vývoja situácie na Ukrajine.

„Ktokoľvek, kto sa rozhodne ubytovať utečenca z Ukrajiny, tak v pondelok do nariadenia vlády navrhnem, aby ten príspevok bol mesačne 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelú osobu,“ avizoval pomoc minister financií Igor Matovič pár dní po začiatku vojny na Ukrajine.

Po jeho slovách sa zdvihla vlna solidarity a Slováci sa odhodlali otvoriť svoje príbytky, ubytovne či chalupy a poskytli utečencom strechu nad hlavou. Odvtedy ubehli takmer tri mesiace, no prvé eurá za náklady na bývanie vidia ubytovatelia až v týchto dňoch. Podaktorí ich však nevideli dodnes.

„Prvá finančná podpora prišla až 11. apríla, keď naše Ukrajinky dostali dávku v hmotnej núdzi. A to ich tu máme od konca februára. A minulý týždeň sme dostali prvýkrát refundáciu za ubytovanie. Aj to nie za všetkých, lebo bolo vidno, aké mali návaly na cudzineckej polícii, a to podľa množstva chýb v záznamoch. A teraz ich musia preverovať,“ hovorí Katarína Srnová z bratislavskej ubytovne Zvárač.

Podobne ako väčšina oslovených ubytovateľov však podotkne, že nešli do toho preto, že za to niečo chcú. Z dočasného prenocovania na pár dní, keď si mysleli, že poskytnú útočisko zopár ľuďom, ich však prebrala realita. Aktuálne majú pod strechou 50 utečencov, z toho 27 detí. A náklady na elektrinu, na zariadenie a bežné veci ich samých zaskočili. Od starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa Kusého majú však prísľub, že im „nocľažné“ dodatočne vyplatia. 

Za február tak nedostali ani euro, hoci ako podotkne ďalšia z koordinátoriek z ubytovne Zvárač Michaela Stromčeková, v tom čase bol minister financií na hranici a povedal, že Slováci dostanú za ubytovanie zaplatené. „A až neskôr prišla informácia, že nie za každého Ukrajinca, ale len za toho, ktorý má štatút odídenca,“ mávne rukou nad prísľubmi. „Mali sme tu prvé týždne veľmi veľa ľudí, no niektorí len niekoľko dní prenocovali a ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:54