"Kaliňák v parlamente vyhlásil, že ak by bola nahrávka medzi ním a Matovičom, tak by určite zachytila, ako "si ma prosil, aby sme s vami vstúpili do koalície a žiadal si o stretnutie s Ficom," vyhlásil minister vnútra.TASR/M. Svítok
StoryEditor

Čo prinieslo stretnutie ministrov vnútra

11.12.2016, 23:00

Vo štvrtok siedmeho júla sa v Bratislave uskutočnilo neformálne rokovanie ministrov vnútra členských krajín Európskej únie. Stretnutie sa konalo v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ a spolu so šéfmi rezortov vnútra EÚ debatovali aj ministri vnútra Európskeho združenia voľného obchodu a kandidátskych krajín únie. Rokovania na tému migračnej politiky a udržateľného rastu viedol slovenský minister Róbert Kaliňák. Na neformálnom stretnutí sa zúčastnil aj Dimitris Avramopulos, člen Európskej komisie pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo.

Téma migrácie je jednou zo štyroch priorít slovenského predsedníctva, ministri riešili aj ochranu schengenskej hranice. Zhodli sa na tom, že efektívna kontrola vonkajších hraníc zostáva jednou z hlavných tém. V tejto súvislosti chcú podrobne monitorovať stav západobalkánskej trasy a tiež implementáciu dohody EÚ s Tureckom. Pri tejto príležitosti turecký minister vyhlásil, že Turecko a Európska únia sa navzájom potrebujú. Podľa neho by sme spolu mali naďalej spolupracovať, hlavne v oblasti bezpečnosti. Slovenský minister vnútra súhlasil. Na stretnutí sa zúčastnila aj poslankyňa európskeho parlamentu Cecilia Wikströmová, ktorá sa vyjadrila, že únia nevyhnutne potrebuje spravodlivý systém prerozdelenia utečencov. Krajiny by podľa nej mali pokračovať v dialógu a kompromisoch. Boj proti kriminálnym sieťam a prevádzačským skupinám je podľa nich tiež nevyhnutný. Zároveň sa riešila rýchla implementácia Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže ako nástroja na úspešný boj proti ilegálnej migrácii. Podľa Kaliňáka by malo ísť o nový bezpečnostný skríning.

Slovensko predstavilo svoj návrh riešenia migračnej krízy 17. novembra, ktorý však podporu ostatných krajín nenašiel. Plán efektívnej solidarity nepredpokladá povinné prerozdeľovanie žiadateľov o azyl. Malta, budúca predsedajúca krajina Rady Európskej únie, tento návrh tiež zamietla.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:32