Premiér Robert Fico
StoryEditor

Vláda odklepla na výskum pre firmy desiatky miliónov eur

24.02.2016, 23:00

Firmy, ktoré sa u nás venujú výskumu a inováciám, si môžu prilepšiť aj zo štátnych peňazí. Vláda na včerajšom rokovaní odklepla na podporu výskumu a vývoja v podnikoch 97,2 milióna eur. O peniaze budú môcť žiadať firmy v období rokov 2016 až 2019 a na jeden projekt dostanú 900-tisíc eur. Nie všetky spoločnosti však „skočia“ po peniazoch zo štátnej kasy. „Zatiaľ neuvažujeme, že by sme sa o tieto peniaze uchádzali,“ hovorí prevádzkový riaditeľ digitálnej agentúry Platform Filip Francisty, tvoriacej online projekty. Podľa neho by za 900-tisíc vedeli vytvoriť softvérový produkt, dostať ho na trh a overiť si koncept. Štátna podpora nezaujala napríklad ani v automobilke Kia.

Pomôžu aj súkromníci

Napriek tomu, že nie všetci podnikatelia siahnu po štátnych dotáciách, tento spôsob podpory vítajú. „Je to potešujúca správa pre firmy, ktoré sa vydali na cestu vysokej pridanej hodnoty. Zároveň je to krok smerom k podpore znalostnej ekonomiky na Slovensku a tiež by som ho vnímal ako vhodný podporný krok vzhľadom na prehĺbenie existujúcich pracovných vzťahov s univerzitami práve v oblasti aplikovaného výskumu a vývoja,“ myslí si o príspevku štátu riaditeľ pre stratégiu a rozvoj košickej IT spoločnosti T-Systems Slovakia Martin Džbor. Okrem toho však vníma aj potrebu investície nielen zo strany štátu, ale aj od podnikateľov.

Práve s ich peniazmi počíta aj štát. Samotné firmy by mali podľa predpokladov prispieť k necelým 100 štátnym miliónom ďalších asi 24 miliónov. Celkovo v dotovaní výskumu a vývoja značne zaostávame za rozvinutým svetom. Priemer výdavkov na túto oblasť v krajinách OECD bol pred dvoma rokmi 2,4 percenta z hrubého domáceho produktu. Slovensko do svojich vedcov a výskumníkov investuje takmer trikrát menej – 0,9 percenta.

Od firiem málo

Ešte viac v tejto oblasti šetria samotné firmy. „Čo sa týka výdavkov podnikov, u nás je to 0,33 percenta HDP, kým európsky priemer je na úrovni 1,2 percenta,“ hovorí ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

V súčasnosti pomáhajú slovenskej vede a výskumu najmä peniaze z Európskej únie. Podľa Baláža by do našich vývojových centier a laboratórií teoreticky mohlo do roku 2020 pritiecť z eurofondov až 2,3 miliardy eur. Máme však problémy s ich využitím. „Dôležitá je zmena systému. Ten v súčasnosti nie je nastavený na to, aby bol efektívny a produkoval aj komerčné výstupy,“ myslí si Baláž.

Ako získať dotáciu na výskum a vývoj?
– Agentúra na podporu výskumu a vývoja uverejní raz ročne výzvu na predkladanie projektov
– so žiadosťou treba predložiť aj podnikateľský zámer, ktorý musí obsahovať spôsob získavania tržieb, očakávaný objem tržieb, ale aj rámec ekonomickej návratnosti
– žiadateľ bude mať výhodu, ak bude v schéme environmentálneho manažérstva a auditu, alebo v schéme environmentálneho označovania produktov

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:23