StoryEditor

V Poprade testovali rýchlosť presunu v meste, bicykel porazil aj taxík

22.09.2015, 10:14
Autor:
SITASITA

V Poprade sa dnes v ranných hodinách uskutočnil test rýchlosti presunu v meste pod názvom Bicykel, auto alebo autobus. Ide o súčasť Európskeho týždňa mobility, pričom najčastejšie používané prostriedky individuálnej a hromadnej prepravy v rámci neho využilo vedenie mesta. Z výsledkov testu vyplýva, že najrýchlejšie, za necelých šesť minút, sa zo sídliska Juh III na autobusovú stanicu dostanú Popradčania na bicykli. Najpomalšie je to chôdzou, čo zaberie takmer osemnásť minút. S vozidlom taxi služby, ktorá je ale najdrahším variantom dopravy, to dnes jednému z aktérov trvalo viac ako šesť minút. Autobusom mestskej hromadnej dopravy linky č. 3 trvá preprava na stanicu približne dvanásť minút.

„Dnešná aktivita sa uskutočnila pri príležitosti Dňa bez áut, v rámci ktorého sme chceli vyzdvihnúť prínos mestskej hromadnej dopravy ako takej. V princípe ide o to, že jeden autobus dokáže nahradiť desiatky áut. To automaticky predstavuje menšie nároky na statickú dopravu či menej splodín v ovzduší,“ vysvetlil komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda. Na linkách MHD dnes môžu Popradčania cestovať bezplatne. Organizátori kampane spolu so samosprávou vyzvali obyvateľov Popradu, aby v dnešný deň nechali svoje automobily doma a zvolili si alternatívu s menším dopadom na životné prostredie. Aj takýmto spôsobom sa mesto zapojilo do Európskeho týždňa mobility, ktoré je najväčším a najrozšírenejším podujatím podporujúcim mobilitu, mestskú dopravu a zlepšenie zdravia a kvality života občanov. „Tento krok spojený s letákovou kampaňou by mal byť darčekom pre pravidelných cestujúcich, výzvou pre ostatných a tiež testom samotnej MHD, do akej miery je pripravená zvýšený nápor cestujúcich zvládnuť,“ uviedol Galajda.

Autobusy mestskej hromadnej dopravy v Poprade najazdia viac ako 5-tisíc kilometrov ročne. Popradčania majú počas roka možnosť využiť aj zvýhodnené cestovanie v MHD v prípade, že používajú čipovú kartu, ktorú mesto vydáva bezplatne. „Pri platbe čipovou kartou môžu Popradčania jazdiť s prestupom do 30 minút bezplatne. Okrem toho držitelia diamantovej a zlatej Jánskeho plakety a držitelia Kňazovického medaily sú pri použití čipovou kartou prepravovaní bezplatne,“ upozornil na výhody používania MHD v Poprade Galajda. Popradčania i návštevníci mesta sa môžu zviesť aj autobusovou linkou č. 8, ktorej trasa prechádza známymi historickými miestami Popradu. Jej súčasťou je audio sprievodca v slovenčine a angličtine.

Okrem týchto samostatných aktivít realizuje samospráva pravidelne aj trvalé opatrenia, ktoré systematicky zvyšujú bezpečnosť a skvalitňujú podmienky pre ľudí využívajúcich alternatívne a udržateľnejšie formy mobility. Ako povedal hovorca mesta, medzi tieto opatrenia patrí pravidelné natieranie priechodov pre chodcov reflexnými nátermi, nasvietenie priechodov či rozširovanie chodníkov. „Už v roku 2012 získalo mesto Poprad Cenu ETM v podobe sošky Lietajúceho Pegasa na kolesách za vybudovanie cyklistického chodníka spájajúceho mestskú časť Kvetnica so sídliskom Juh VI. Aktuálne sa pripravuje vybudovanie cyklochodníka spájajúceho Poprad s Veľkou Lomnicou,“ doplnil Galajda.
 

01 - Modified: 2007-09-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Autobazár AAA Auto získal 35,5 milióna eur
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:15