StoryEditor

Počasie dáva Slovensku zabrať. Vietor lámal stromy a prevracal kamióny

06.12.2013, 12:23
Autor:
tasr, redtasr, red
Diaľnica v smere z Popradu je neprejazdná, na východe už bolo viacero dopravných nehôd.

Silný vietor zamestnáva už od skorého rána hasičov v celom Nitrianskom kraji. Podľa slov hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Viliama Pánskeho začali prvé výjazdy už pred piatou hodinou ráno, keď hasiči zo Zlatých Moraviec museli odstraňovať spadnutý strom na ceste medzi Kostoľanmi pod Tribečom a Ladicami. V priebehu rána zasahovali pri vyvrátených stromoch v Nových Zámkoch a okolitých obciach a tiež v okrese Levice pri obci Žemberovce a v katastri Tekovských Lužian. Dopoludnia hasiči zo Šiah pílili spadnutý strom aj pri Preseľanoch nad Ipľom a neskôr zasahovali v Šahách na Hlavnom námestí, kde vietor odtrhol plech na streche budovy.
      


Momentálne stále trvá zásah pri obci Lipová neďaleko Šurian, kde silný vietor prevrátil kamión. „Fúka tak silno, že hneď potom, ako sa nám podarilo auto postaviť na kolesá, vietor ho po uvoľnení popruhov opäť prevrátil. Cesta je tam uzavretá. Mám už informáciu, že pod náporom vetra sa v týchto miestach prevrátil ďalší kamión, ktorý tam čakal kvôli uzavretej ceste,“ povedal Pánsky. K prevrátenému kamiónu neďaleko Dvorov nad Žitavou zavolali aj hasičov z Nových Zámkov.
      
Vietor vyvracal stromy aj popoludní. Hasiči museli preto zasahovať v obci Horša v okrese Levice i v Šuranoch. Pracovali aj v Kolárove, kde sa spadnutý strom opieral o stenu kostola.


V Prešovskom kraji sa od rána stalo takmer 40 dopravných nehôd

 Od rána už zasahovali hasiči v Prešovskom kraji takmer pri 40 dopravných nehodách. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove pre TASR uviedol, že najviac zásahov bolo v okresoch Poprad, Kežmarok a Prešov.

 


Diaľnicu pod Tatrami sprejazdnili

Diaľnicu D1 pod Tatrami v úseku medzi Popradom a Jánovcami sa podarilo sprejazdniť. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru informovali, že cesta je prejazdná v oboch smeroch, rýchlosť je však pre zlé poveternostné podmienky znížená na 80 kilometrov za hodinu.


Donovaly opäť uzavreli pre kamióny

Horský priechod Donovaly je opäť uzatvorený pre vozidlá dlhšie ako desať metrov.Sneží tam a fúka silný nárazový vietor. Na Donovaloch je utlačená vrstva snehu do troch centimetrov, ale vietor navieva na cestu nový sneh. Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Banská Bystrica tiež informovalo, že sú tam skrížené kamióny.

Ďalšie priechody Šturec a Čertovica sú prejazdné bez obmedzení, nachádza sa tam kašovitý sneh do dvoch centimetrov.


Horský priechod Kremnické Bane je neprejazdný
Horský priechod Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom je približne od 15.40 h neprejazdný pre všetky vozidlá. Dôvodom je skrížený kamión.


Dvadsať obcí pri Kežmarku bolo bez elektriny

 

Pre snehovú víchricu, ktorá dnes zasiahla aj Zamagurie, bolo 20 obcí v Kežmarskom okrese niekoľko hodín bez elektriny. Andrea Vlková zo spoločnosti Východoslovenská energetika, a. s., informovala, že krátko po 10.30 h víchrica spôsobila poškodenie vysokonapäťového vzdušného vedenia, ktorým sa distribuuje elektrina hlavne do oblasti Zamaguria.

„V dôsledku toho došlo k prerušeniu distribúcie elektriny do 20 obcí, celkove do 3841 odberných miest,“ uviedla Vlková s tým, že distribúcia elektriny bola obnovená postupne a krátko pred 13. hodinou bol každý odberateľ opätovne zásobený elektrinou.

 


Sneh ochromil dopravu pod Tatrami

Pod Tatrami sú kvôli počasiu neprejazdné ďalšie úseky ciest. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že v oboch jazdných pruhoch je uzavretá cesta medzi Popradom a Veľkým Slavkovom a aj cesta medzi Popradom a Spišským Bystrým.

V Poprade a okolí začína intenzívnejšie snežiť a fúka aj silný vietor, čo môže dopravu skomplikovať na ďalších miestach. Okrem toho je stále uzatvorená diaľnica D1 medzi Popradom a Jánovcami, tiež úseky ciest Kežmarok - Vrbov a Vrbov Huncovce, rovnako pre zlé poveternostné podmienky. Cesta medzi Starou Ľubovňou a Hniezdnym je prejazdná len v jednom smere.

Polícia upozorňuje vodičov, aby boli pri prejazde uvedeným úsekom trpezliví, zvýšili pozornosť a venovali sa plne vedeniu motorových vozidiel, poveternostným podmienkam a situácii v cestnej premávke. Zároveň by mali byť ohľaduplní jeden voči druhému, aby sa tak predišlo zbytočným komplikáciám a problémom.

01 - Modified: 2005-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO
01 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 02 - Modified: 2024-04-04 06:34:07 - Feat.: - Title: Cez víkend krátkodobo uzatvoria úsek diaľnice D1 pod Tatrami 03 - Modified: 2024-04-03 10:14:22 - Feat.: - Title: Mesto Poprad požaduje dočasné vyňatie úseku D1 zo spoplatnených diaľnic 04 - Modified: 2024-03-18 13:13:28 - Feat.: - Title: Časť diaľnice D1 pod Tatrami je pre tragickú nehodu neprejazdná 05 - Modified: 2024-03-05 14:56:26 - Feat.: - Title: Havarovaný kamión v blízkosti Incheby odstránili, úsek je prejazdný
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:39