StoryEditor

O slovenský pas prišlo už asi 800 ľudí

23.05.2014, 11:42
Autor:
tasr, stltasr, stl

O slovenské občianstvo prišlo za štyri roky od prijatia novely zákona o štátnom občianstve približne 800 ľudí. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to povedal poslanec Národnej rady SR Gábor Gál (Most-Híd).

Apeluje na Ústavný súd (ÚS) SR, aby už o novele zákona, ktorú Most-Híd považuje za protiústavnú, rozhodol. Gál nechápe, na čo ÚS čaká. Za tým, že rozhodnutie ešte nepadlo, hoci dokazovanie sa skončilo, vidí politiku.

"Neviem, či čakáme na novelu ministerstva vnútra, ale v takýchto závažných veciach, keď ľudia prichádzajú o občianstvo a tým o svoje právo, nemá Ústavný súd hľadieť na to, aká je politická situácia a komu to vyhovuje," vyhlásil Gál.

Zdôraznil, že keď sa skončilo dokazovanie a vec je zrelá na rozhodnutie, má toto rozhodnutie padnúť a nemá sa to celé zbytočne naťahovať. "Apelujem na Ústavný súd, aby rozhodnutie vydal. V opačnom prípade asi bude potrebná ďalšia akcia, protestné zhromaždenie," poznamenal Gál.

Opozičný poslanec pripomenul, že v januári ÚS pojednával, dokazovanie ukončil a odročil pojednávanie na vyhlásenie rozhodnutia na 26. februára 2014. Následne však toto rozhodnutie zmenil, vyhlásenie odročil na neurčito. Gál nepozná dôvody. "Naozaj neviem, na čo súd čaká," podotkol.

Gál nerozumie ani tomu, na čo čaká ministerstvo vnútra, ktoré už má novú zmenu zákona o občianstve pripravenú. Získanie cudzieho občianstva by podľa opravenej novely malo byť naďalej viazané na trvalý pobyt. To má byť dostatočná väzba slovenského žiadateľa na danú krajinu a nebude sa tak musieť obávať straty slovenského občianstva. Tí, ktorí oň pre súčasný zákon prišli, budú môcť znova o občianstvo požiadať.

Gál si nemyslí, že väzba na trvalý pobyt nie je riešením. "Bude sa to dať obísť," uviedol. Naďalej sa nazdáva, že najlepšie by bolo zrušiť zákon, ktorým prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) reagovala v roku 2010 na maďarskú normu uľahčujúcu udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. "Nič svetoborné by sa nestalo, keby sme novelu zrušili," poznamenal.

Na základe súčasného slovenského zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Právnu normu napadla na Ústavnom súde skupina poslancov NR SR, ktorú vedie Gábor Gál (Most-Híd). Namieta, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR.

01 - Modified: 2006-05-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čínsky dopyt po rope v apríli prudko stúpol
01 - Modified: 2024-03-27 11:08:09 - Feat.: - Title: Kto z imigrantov chce nemecké občianstvo, bude musieť prejsť testom antisemitizmu 02 - Modified: 2024-03-18 13:58:51 - Feat.: - Title: Brať Čavriča na Euro po tom, ako odmietol prísť na zraz? Dlhé lety zaťažujú, treba to vyriešiť, tvrdí Reiter 03 - Modified: 2024-02-29 14:31:41 - Feat.: - Title: Mnohí mladí Američania sa cítia byť Slovákmi. Ich záujem o Slovensko stúpa, tvrdí pre HN šéfka +421 Foundation 04 - Modified: 2024-01-22 12:46:17 - Feat.: - Title: Zelenskyj predložil zákon na zmenu občianstva. Ukrajincami by sa mohli stať aj zahraniční dobrovoľníci 05 - Modified: 2023-11-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Z taxikára vodca bizarného spolku. Neuznávajú rozdelenie Československa, sú proti demokracii a tlačia si vlastné doklady
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:45