TASR
StoryEditor

NAKA mala žiadať utajený spís k Makóovi a Beňovi. Predseda súdu podal podnet na súdnu radu

03.05.2022, 19:00
Autor:
redred
Okresný predseda súdu Bratislava III Roman Fitt mal predložiť súdnej rade podnet na zaujatie stanoviska k nezákonnému postupu orgánov činných v trestnom konaní.

Sudkyňa okresného súdu Bratislava III Iveta Halvoňová rozhodovala o väzbe pre kajúcnikov Ľudovíta Makóoa a Borisa Beňu.

Okresný predseda tohto súdu Roman Fitt mal predložiť súdnej rade podnet na zaujatie stanoviska k nezákonnému postupu orgánov činných v trestnom konaní. Informáciu priniesol portál topky.sk.

Policajti sa mali domáhať spisu

Podľa portálu mali prísť v pondelok 25. apríla popoludní do budovy súdu elitní policajti a mali žiadať od sudkyne Halvoňovej vydanie spisu, ktorý sa týka trestnej veci vedenej proti obvineným Ľudovítovi Makóovi a Borisovi Beňovi.

Podľa informácií portálu žiadali aj o utajovanú prílohu, ktorá má stupeň utajenia "dôverné". Súdna rada by sa mala žiadosť okresného sudcu Romana Fitta zaoberať.

"Zákonná sudkyňa v súlade s ustanovením § 89a ods. 2 Tr. por. odmietla policajtom vydať požadovaný spis spolu s utajovanou prílohou, nakoľko opačným postupom by porušila zákon. Napriek tomu policajti trvali na vydaní spisu a budovu súdu opustili až po opakovaných vysvetleniach, že vydanie spisu nie je možné," uvádza sa v žiadosti.

Predseda súdu: Chceli obísť skutočnosť, že spis im nebol vydaný

Podľa Fitta mali prísť policajti NAKA aj večer, mali požiadať vrátnika, aby kontaktoval službukonajúceho sudcu pre prípravné konanie Karola Posúcha, aby sa dostavil na súd.

Predseda okresného súdu Fitt doplnil, že z uvedeného je zrejmé, že "príslušníci NAKA týmto konaním chceli neprípustne obísť skutočnosť, že vyšetrovací spis im nebol vydaný, a to postupom v súlade so zákonom, zo strany zákonnej sudkyne JUDr. Ivety Halvoňovej, a preto oslovili iného sudcu, ktorý však nebol vôbec kompetentný na vydanie veci, čo príslušníci polície museli vedieť."

Ministerstvo spravodlivosti v reakcii, ktorú poskytol hovorca Peter Bubla uviedlo, že "nemá vedomosť, že by k takejto situácii došlo."

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 03 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:10