StoryEditor

Aliancia sa motivuje Orbánovou politikou. Je v našom záujme, aby tento smer ďalej pokračoval, hovorí pre HN jej šéf Forró

03.04.2022, 00:00
Svojich županov by chcela mať maďarská Aliancia v Trnave a Nitre. V regiónoch sa nechcú spájať so stranou Mariana Kotlebu a v Banskej Bystrici podporili jeho protipól Ondreja Luntera, hovorí v rozhovore pre HN šéf strany Krisztián Forró.

Začnime rovno udalosťami na Ukrajine. V rámci strany ju vaše tri platformy komunikujú pomerne rozdielne. Voči ruskej agresii najviac vyhranená a možno najbližšie k postoju našej vlády je platforma Most-Híd. Naopak, zmierlivejšie vyjadrenia počuť zo strán SMK a Spolupatričnosť.

V tejto otázke bol postoj strany úplne jednoznačný. Už aj pred vypuknutím konfliktu sme zdôrazňovali, že sme za integritu Ukrajiny. A bezprostredne po vypuknutí vojny sme vydali stanovisko, v ktorom sme odsúdili agresiu zo strany Ruska. Vojnou sa konflikty riešiť nemôžu.

Myslel som aj intenzitu komunikácie tejto témy. Najmenej sa jej venuje na sociálnych médiách Spolupatričnosť, najviac Most. Ste jednotní?

Som si istý, že vojnu alebo agresiu nikto nepovažuje za správny prostriedok. Je to teda v rámci strany úplne jednoznačné.

V rámci Európy sa ku konfliktu najzdržanlivejšie vyjadrovalo práve Maďarsko. To ho síce odsúdilo, nesúhlasilo však s vyzbrojením Ukrajiny. Nekopíruje stanovisko vašich členov aj tento postoj?

Dosiahnuť mier zbraňami je veľmi ťažké. Musíme myslieť dopredu. Nehráme tu šach. Tu nejde o panáčikov na šachovnici, ale o ľudské životy. Musíme teda prijať také rozhodnutia, ktoré sú z hľadiska krajiny a obyvateľov Slovenska tie najlepšie. Pre vládu musí byť prvoradá krajina a jej obyvatelia.

Ako teda hodnotíte to, ako sa k situácii postavilo Slovensko? Kritizovali ste tu najmä zle zvládnutú humanitárnu pomoc.

Keby neboli na hraniciach dobrovoľníci, zástupcovia rôznych cirkví či starostovia a primátori, okrem iných aj z Aliancie, ktorých máme na východe dosť, tak by sme teraz čelili humanitárnej katastrofe. Zo strany centrálnej vlády nebola pomoc dostatočná a stále nie je taká, aká by mala byť. Riešime tu, aby eventové firmy zastrešovali stravovanie, popritom sú tam dobrovoľníci, ktorí ľuďom pomáhali a varili zadarmo vo vlastných pekáčoch. Vláda by nemala pristupovať k riešeniu otázky humanitárnej pomoci takýmto spôsobom. Nedá sa to riešiť z Bratislavy. Treba tam ísť a riešiť to na mieste.

Prejdime k parlamentným voľbám v Maďarsku. Tie sa konajú už tento víkend. Aj v komunikácii jednotlivých strán zohrala veľkú úlohu vojna. Ste v kontakte s Fideszom a s opozičným blokom?

Samozrejme, vždy sme v kontakte s aktuálnou maďarskou vládou. Sme Maďari, tvoríme jeden národ, je to prirodzené. Komunikujeme aj so zahraničnými Maďarmi, aj s tými na Ukrajine, kde má svoje zastúpenie tak maďarská, ako aj slovenská komunita, ktorej tiež pomá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:27