AP/TASR
StoryEditor

Heger: Na Slovensku nie je v prípade vojny na Ukrajine dôvod na paniku

13.03.2022, 12:26
Autor:
TASRTASR
V prípade potreby vie byť Slovensko v bezpečí. Predseda vlády vyhlásil, že spojenci sú pripravení zasiahnuť, ako náhle by bola krajina ohrozená ruskými vojskami.

Slovensko musí byť pripravené na všetko, v súčasnosti však nie je dôvod na paniku v súvislosti s pokračovaním vojnového konfliktu na Ukrajine a možným posunutím vojnovej línie k bezprostrednej blízkosti územia Slovenska.

V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

"Spojenci nás v prípade potreby budú chrániť"

Reagoval tak na nedeľňajšie správy o ruskom bombardovaní vojenskej základne v blízkosti poľských hraníc. V kontexte pretrvávajúceho konfliktu na Ukrajine zdôraznil význam kolektívnej ochrany, vyplývajúcej z členstva NATO.

"Pohotovosť našich spojencov je veľmi vysoká, aj na stretnutí lídrov vo Versailles mi partneri deklarovali pripravenosť chrániť nás v prípade potreby," uviedol premiér.

​Vyzdvihol zároveň jednotu európskeho spoločenstva pri odsudzovaní ruskej agresie, a taktiež solidarite i pomoci Ukrajincom. "Bojujú nielen za svoje životy, ale aj za nás. To si musíme uvedomiť rovnako ako to, že Putina je potrebné zastaviť už na Ukrajine, aby ani len nepomýšľal na ďalšie ciele," povedal.

Vyjadril sa aj k špekuláciám, ktoré zazneli v amerických médiách, že by sa pri budúcotýždňovej návšteve amerického ministra obrany na Slovensku Lloyda Austina mohlo hovoriť o dodávke protilietadlového systému S-300 pre Ukrajinu.

Prvoradá je bezpečnosť 

"Bude sa predpokladám rokovať o veľa veciach, aj toto môže byť téma, no je dôležité povedať, že prvoradá je bezpečnosť vlastného územia. Nemôžete sa vzdávať techniky, ak nemáte zabezpečenú vlastnú ochranu, to si aj spojenci dobre uvedomujú," zdôraznil Heger.

Pomoc Ukrajine vidí nielen v humanitárnej a materiálnej pomoci, ale aj v morálnej podpore, ktorá súvisí s jej integračnými snahami. Podľa Hegera je dôležité vyslať silný politický signál voči Ukrajine. "To je aj to, po čom volá Volodymyr Zelenskyj, aby jeho krajina videla európsku perspektívu," pripomenul.

​Z dlhodobého hľadiska si myslí, že z rozšírenia EÚ o obnovenú Ukrajinu môže profitovať aj samotná Európa, vrátane Slovenska. "V našom záujme je mať v susedstve stabilné a prosperujúce krajiny, vplýva to na prosperitu a rozvoj celého regiónu," upozornil.

Zopakoval, že v snahe zastaviť agresiu Kremľa je dôležité vytvárať tlak formou ekonomických sankcií, je preto za ďalšie efektívne nástroje. V prípade hrozby energetickej krízy, ktorá by mohla nastať stopnutím dodávok plynu a ropy z Ruskej federácie, zdôraznil dôležitosť európskej jednoty.

Ako to bude s pohonnými látkami 

"Európska komisia má predložiť na ďalší samit, ktorý sa má uskutočniť o dva týždne, návrhy riešení jednotného postupu, ak by prišlo k prerušeniu dodávok z Ruska," dodal. Zdôraznil, že aj keby sa táto hrozba nenaplnila, je potrebné sa intenzívne zaoberať alternatívnymi scenármi zabezpečenia plynu a ropy.

​Premiér zareagoval aj na sobotňajšie vyhlásenie koaličného poslanca Igora Kašpera (Sme rodina), ktorý v rozhlasovej diskusii RTVS Sobotné dialógy oznámil možnosť zníženia DPH na pohonné látky i potraviny.

Kašperove slová, že už o tom rokuje koalícia, však Heger nepotvrdil. "Nemôžeme to potvrdiť, bolo to pre mňa, priznám sa, prekvapením," uviedol na margo Kašperových slov.

01 - Modified: 2022-03-08 18:56:43 - Feat.: 0 - Title: Heger na summite: Posilniť treba celú Európu, nielen východné krídlo NATO 02 - Modified: 2022-03-09 09:00:03 - Feat.: 0 - Title: Sankcie začínajú mať zmysel. Cieľom je ekonomicky izolovať Putina, tvrdí Heger 03 - Modified: 2022-03-10 11:23:16 - Feat.: 0 - Title: Putin je zviera. Nesmieme poľaviť, až kým nepadne, vyhlásil Heger
01 - Modified: 2024-04-13 10:44:44 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz 03 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne 04 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 05 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:54