TASR/Martin Baumann
StoryEditor

O slovenské testy rozlišujúce britskú mutáciu majú záujem Slovinci, Matovič ich ponúkol na samite

27.01.2021, 14:15
Autor:
TASRTASR
Test je jediný na svete, ktorý pozitívne potvrdí buď britskú mutáciu, alebo bežný nový koronavírus.

O RT-PCR testy, ktoré dokážu odlíšiť britskú mutáciu nového koronavírusu, od spoločnosti MultiplexDX má záujem slovinské Národné laboratórium pre zdravie, životné prostredie a výživu.

Rovnako si tieto testy objednal aj Úrad verejného zdravotníctva. Ako o tom informoval hovorca spoločnosti Peter Marčan, prvú objednávku od slovenských hygienikov dostali v stredu.

​Spoluprácu MultiplexDX so Slovinskom sprostredkovala vláda. Premiér Igor Matovič počas minulotýždňového videosamitu lídrov Európskej únie ponúkol testy svojim partnerom.

"Spolupráca so slovinskými partnermi potvrdila, že slovenská veda sa nestratí ani vo svetovom výskume a vývoji. Zároveň nám partneri zo Slovinska potvrdili presnosť testov, ktorú vykazovali nové testy na mutáciu B.1.1.7 už pri ich použití v rámci Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied," uviedol vedec Pavol Čekan z firmy MultiplexDX.

Jediný test na svete

Bežne dostupné PCR testy podľa Čekana nedokážu zistiť, či ide priamo o britskú mutáciu. Potvrdzujú iba ochorenie COVID-19.

Test je podľa dostupných informácií jediný na svete, ktorý pozitívne potvrdí buď britskú mutáciu, alebo bežný nový koronavírus.

Teší ho aj požiadavka Úradu verejného zdravotníctva. Podľa jeho slov touto cestou pomôžu Slovensku lepšie nastaviť stratégiu boja s pandémiou.

"Jasný obraz o výskyte tejto mutácie v populácii je kľúčom pre zamedzenie opätovnému rastu počtu nakazených," doplnil s tým, že nepresné výsledky môžu následne nepriaznivo ovplyvniť nastavenie opatrení na zamedzenie šíreniu agresívnejšej mutácie nového koronavírusu.

Využívajú sa vo Vatikáne či na Ukrajine

Tím MultiplexDX spustil vývoj nového testu ešte koncom minulého roka.

Spolupracovali na ňom aj s tímom Borisa Klempu z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Ten okrem validácie testov zabezpečoval aj izoláciu britskej mutácie zo vzoriek nakazených pacientov z Michaloviec a spoločne s Jozefom Nosekom z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a Tomášom Vinařom z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK odsekvenovali pacientske vzorky, z ktorých bola táto mutácia vôbec prvýkrát na území Slovenska zaznamenaná.

Testy spoločnosti sa už v súčasnosti využívajú aj vo Vatikáne a v rámci humanitárneho daru spoločnosti aj v Keni či v Donecku na Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 02 - Modified: 2024-03-11 13:38:15 - Feat.: - Title: Automobilky budú trestané za chýbajúce tlačidlá. Na top hodnotenie bezpečnosti môžu zabudnúť 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:04