StoryEditor

Poslanci rozhodli. Kolíkovej neprešli až tri návrhy zo súdnej mapy

17.02.2022, 16:18
Autor:
TasrTasr
Jediný návrh, ktorý prešiel, predpokladá zrušenie okresných súdov v Partizánskom, Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku.

Do druhého čítania ide zo štyroch návrhov v rámci súdnej mapy len jeden z nich týkajúci sa nových sídel a obvodov okresných súdov. Zvyšné tri nenašli vo štvrtkovom hlasovaní medzi poslancami Národnej rady (NR) SR dostatočnú podporu.

V druhom čítaní tak majú poslanci rokovať o vládnom návrhu zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi okresných súdov. Hovorí o tom, že v praxi má prísť ku geografickému zväčšeniu obvodov okresných súdov.

Návrh predpokladal zrušenie viacerých súdov

Z niektorých sídelných súdov by sa mali stať pracoviská. Návrh predpokladá aj zrušenie okresných súdov v Partizánskom, Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku. Agenda obchodného registra by sa mala koncentrovať na žilinský okresný súd.

Ešte dopoludnia neprešiel o jeden hlas návrh zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi krajských súdov. Zmeny na týchto súdoch by sa nateraz nemali diať.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková navrhovala, aby ich sídlom bola po novom Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zo zvyšných piatich krajských súdov mali zostať pracoviská.

Chcela špecializáciu súdov

Do druhého čítania neprešiel v podvečernom hlasovaní návrh o zriadení Mestského súdu Bratislava ani návrh o zriadení Mestského súdu Košice.

Ministerka odôvodňovala potrebu reformy dosiahnutím špecializácie sudcov, zväčšenie obvodov má podľa nej zabezpečiť väčší priestor na realizáciu kritéria náhodného výberu sudcu.

"Nové súdne obvody sú navyše navrhované aj na základe prirodzených spádových a kultúrnych regiónov a identít. Od novej súdnej mapy možno očakávať nielen zrýchlenie súdneho konania a funkčný mechanizmus náhodného výberu sudcov, ale aj zlepšenie kvality súdnych rozhodnutí," uviedol rezort spravodlivosti v dôvodovej správe návrhu.

Návrhy podporili v hlasovaní poslanci za SaS a OĽANO s výnimkou Györgya Gyimesiho, ktorý sa pri troch zdržal a podporil len návrh o okresných súdoch. Pri troch neschválených návrhoch boli proti poslanci za Sme rodina.

Viacerí z nich podporili len návrh o okresných súdoch. Pri všetkých návrhoch boli proti opoziční poslanci. Poslankyne zo Za ľudí Miriam Šuteková a Alexandra Pivková sa zdržali pri všetkých návrhoch.

Ich kolegovia Juraj Šeliga a Jana Žitňanská podporili návrhy o krajských a okresných súdoch, no pri zriadení mestských súdov sa zdržali.

Hlasovanie v parlamente 18:28 "Na odstúpenie Márie Kolíkovej nie je dôvod," vyjadril sa minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík. 18:20 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí o úprimnosti v rámci koalície len pri stranách SaS a OĽaNO. "Reformu potopila strana Za ľudí. Nerozumiem ich výhradám" vyslovila sa ministerka. Podľa vlastných slov však stále verí, že reforma bude napokon dotiahnutá do úspešného konca. 18:16 Reakcia strany SaS na odmietnutie Kolíkovej návrhov Šéf strany SaS Richard Sulík svojim koaličným partnerom pripomenul plnenie koaličnej zmluvy. "Strana Sme rodina je v koalícii v podstate zbytočná," povedal v tejto súvislosti Sulík. "Sú ako nejaký nádor na krku," doplnil predseda liberálov. 16:27 Rozprava k súdnej mape je ukončená. Poslanci by mali hlasovať okolo 17.00 hod. 13:01 O 14.00 hod. bude parlament pokračovať hodinou otázok. Po nej príde na rad rozprava k súdnej mape a až po nej sa bude hlasovať. Ak by to nestihli do 19.00 hod. mimoriadna schôdza k ovolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca by sa konala v piatok. 13:00 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyzvala a požiadala poslancov Národnej rady o podporu zriadenia mestských súdov v Bratislave a Košiciach. Návrhy sú súčasťou reformy súdnej mapy, podľa Kolíkovej sú jej kľúčovou časťou a ich cieľom je zefektívniť justíciu. 12:41 V parlamente teraz zasadá poslanecké grémium. 12:19 Parlament neschválil druhý zákon reformy súdnictva. Ten sa týka  krajských súdov. 12:08 Poslanci v parlamente posunuli do druhého čítania zákon, ktorý mení sídla a obvody okresných súdov. Je to prvý zo štyroch zákonov reformy súdnictva. 11:56 Poslanecké grémium Poslanci Národnej rady s ochorením Covid-19 môžu byť prítomní v parlamente a plniť si svoje ústavné povinnosti, musia mať však respirátor i rukavice. Hlasovať budú z balkóna v rokovacej sále, médiá naň prístup mať nebudú. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po zasadnutí poslaneckého grémia. 11:55 Termín podávania návrhov na kandidátov na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR sa posunie o mesiac. Informoval o tom v pléne Národnej rady (NR) SR jej predseda Boris Kollár (Sme rodina). Termín mal pôvodne uplynúť vo štvrtok popoludní. Doplnil, že voliť sa má aj podpredseda NKÚ. 11:51 SaS podporí Máriu Vargovú za komisárku pre deti Poslanci Národnej rady klubu SaS podporia za komisárku pre deti Máriu Vargovú. Informovali o tom na štvrtkovej tlačovej konferencii v parlamente. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) zdôraznil, že nerozumie poslancom, ktorí chcú po všetkých medializovaných informáciách podporiť na post poslankyňu Katarínu Hatrákovú (OĽANO).

01 - Modified: 2022-02-02 14:19:28 - Feat.: 0 - Title: Dať skorší termín jesenných volieb by nemal byť zásadný problém, tvrdí Kolíková 02 - Modified: 2022-02-05 14:28:12 - Feat.: 0 - Title: Minister Vlčan i ministerka Kolíková majú moju dôveru, odkazuje premiér 03 - Modified: 2022-02-07 11:30:13 - Feat.: 0 - Title: Šeliga o pozadí voľby Žilinku: Kolíková s ním nemala problém, musel som tvrdo vystúpiť 04 - Modified: 2022-02-08 18:07:25 - Feat.: 0 - Title: Koalícia sa chystá uzatvoriť dlho odsúvaný spor. Sulíkovci taktizujú s náhradníkmi 05 - Modified: 2022-02-17 11:19:48 - Feat.: 0 - Title: Kolíková žiadala o podporu mestských súdov, Kollár návrh kritizuje
01 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 02 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 03 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 04 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-03 16:30:55 - Feat.: - Title: "Hrozby pre Slovensko." Poslanci sa nezhodujú, či bolo zvolanie bezpečnostnej rady opodstatnené
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:00