Primátor Popradu Jozef Švagerko
StoryEditor

Primátor Popradu, ktorý čelí obžalobe, sa vzdal kandidatúry

31.10.2018, 12:24
Autor:
TASRTASR
Primátor verí, že jeho rozhodnutie bude symbolom zjednotenia všetkých kandidátov, ktorých spoločným cieľom je životaschopné a prosperujúce mesto.

Kandidát na primátora Popradu a súčasný primátor Jozef Švagerko sa v stredu 31. októbra vzdal kandidatúry. Kandidoval ako nezávislý.

"Dnešné moje rozhodnutie o odstúpení z postu kandidáta robím preto, že Poprad je pre mňa na prvom mieste a že sloboda a demokracia v našom meste potrebujú posilniť našu schopnosť rozvíjať sa na vyspelejšiu demokratickú spoločnosť, kde zodpovednosť nie je len na pleciach individuálnych politikov. Aby som pomohol v tomto demokratizačnom procese, uvoľňujem svojím odstúpením priestor nielen pre ďalších schopných politikov, ktorí sa od posledných volieb vyprofilovali a trúfajú si kandidovať, ale dávam týmto gestom priestor všetkým občanom, ktorým osud Popradu nie je ľahostajný a chcú sa aktívne zapojiť do rozhodovania o budúcnosti mesta, v ktorom žijú," uviedol Švagerko.

"Mesto odovzdám v najlepšej kondícii"

Verí, že jeho rozhodnutie bude symbolom zjednotenia všetkých kandidátov, ktorých spoločným cieľom je životaschopné a prosperujúce mesto.

"Poprad si rozhodne zaslúži pokračovať v načatej ceste za slobodou a demokraciou a posilňovať svoju identitu aj cez vyspelé rozhodnutia občanov v blížiacich sa voľbách do orgánov samosprávy. Dnes mesto odovzdávam v historický najlepšej kondícií a nepochybujem o tom, že ten, kto príde po mne, to potvrdí a bude ďalej pokračovať v nastúpenom trende," dodal Švagerko.

V Poprade sa o post primátora uchádza 11 nezávislých kandidátov – František Bednár, Alexej Beljajev, Marek Budzák, bývalý primátor Anton Danko, Peter Dujava, Peter Gápa, Jozef Hrubovčák, František Kornaj, Jozef Košický, jediná ženská zástupkyňa Anna Schlosserová a o hlasy voličov zabojuje aj bývalý viceprimátor Igor Wzoš.

Ondrej Kavka kandiduje s podporou koalície strán Spolu – občianska demokracia, SaS, OĽaNO a KDH.

Čelí obžalobe

Švagerko momentálne čelí obžalobe z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Pred dvomi týždňami mal súd. Ešte v auguste minulého roka ho totiž pri cintoríne v mestskej časti Veľká zastavila policajná hliadka a pri dychovej skúške mu policajti namerali viac ako jedno promile.

Švagerko na okresnom súde vypovedal prvýkrát a vyhlásil, že sa necíti byť vinný. Okrem toho povedal, že v deň, keď ho hliadka zastavila, alkohol nepožil a vracal sa domov po trojdňovej pracovnej ceste v Poľsku. Dodal, že deň pred návratom na Slovensko bol na spoločenskej akcii, kde si vypil a dlhšie posedel.

01 - Modified: 2024-04-03 10:14:22 - Feat.: - Title: Mesto Poprad požaduje dočasné vyňatie úseku D1 zo spoplatnených diaľnic 02 - Modified: 2024-02-06 08:27:24 - Feat.: - Title: Kritická situácia. Slovenská autobusová doprava Poprad bojuje s nedostatkom vodičov, žiada o pomoc mestá 03 - Modified: 2024-02-04 16:03:02 - Feat.: - Title: Prokurdská strana postaví do volieb v Istanbule vlastného kandidáta 04 - Modified: 2023-12-19 12:36:35 - Feat.: - Title: V areáli letiska Poprad pribudol nový hangár na servis a údržbu strojov aerolinky 05 - Modified: 2023-12-13 11:38:17 - Feat.: - Title: Popradskí poslanci schválili návrh budúcoročného rozpočtu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:28